Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Zalany body Control modul

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie Zalany body control module

Dzień dobry,

Mam nowy problem ze swoją Giulia. A mianowicie podczas ostatniej jazdy w bardzo mocnej ulewie zaczęła wariować elektronika, zgasły światła, co chwilę uruchamiał się klakson, migacze działały bardzo szybko. Zjechałem na postój przy autostradzie i po kilku(nastu) minutach wszystko wróciło do normy (przestało padać) i auto działa normalnie. Gdzie szukać przyczyny, czy to zalany body Control module? Czy zalanie jakiegoś innego miejsca, wtyczki, przewodu mogło dać takie objawy? Stojąc na tamtym postoju zajrzałem pod klapkę przy nogach pasażera i wydaje mi się, że nie było tam żadnej widocznej wody, na drugi dzień sprawdziłem dokładnie i jest tam całkiem sucho. Odpływ przy przedniej szybie oczywiście sprawdzony i nic go nie blokuje. Przejrzałem internet i wychodzi na to, że zalany BCM to dość powszechny problem, do Stelvio jest zestaw do uszczelnienia w którym jest osłona BCM i słupka A, ale do Giulii chyba nie ma jakiegoś dobrego rozwiązania?

(MY2017, więc bez jakichś poprawek)

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Rozbierz przy BCMie, odepnij kilka wtyczek i zobacz czy są ślady

W razie czego jestem w stanie zorganizować.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio 280km

Domyślnie

W stelvio 2017 miałem to samo, auto stało ale ulewa okrutna i zacinało tak, że deszcz padał poziomo (w domu przez 1mm szpare pod parapetem zrobiła się kałuża). Miałem wilgotny dywanik pasażera i zalaną właśnie puchę przy nogach. Dyskoteka na desce, światła żyły własnym życiem. Serwis coś suszył i stwierdzili, że woda gdzieś przez filtr kabinowy/w okolicy filtra się dostała - wcześniej miałem wymienianą szybę, ale twierdzili, że to niezwiązane. Niby cośtam poprawili. Jeździłem jeszcze rok tym autem (najem) i nic się nie działo, ale nie zazdroszczę następnemu właścicielowi.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Rozbierz przy BCMie, odepnij kilka wtyczek i zobacz czy są ślady
    W razie czego jestem w stanie zorganizować.
    Nie ma żadnych śladów, miejsca wtyczek są idealne. Po ulewie jak sprawdzałem to wydaje mi się, że nie było tam wody. Czy zalanie jakiegoś innego miejsca może uszkodzić BCM?

Natomiast wydaje mi się, że BCM po tej przygodzie jest uszkodzony. Bo generalnie działa ok, ale czasem wyłącza się na chwilę radio (wcześniej też się zdarzało, ale bardzo rzadko), do tego częściej niż kiedyś pojawiają się różne dziwne błędy w modułach. Czy może to być kwestią uszkodzenia BCM? Ile kosztuje jego wymiana i czy da się go jednoznacznie zdiagnozować, czy ewentualna wymiana w ciemno?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Wyciągnij BCM, otwórz obudowę i sprawdź czy na płytce nie ma zacieków, oglądnij styki gniazd i we wtyczkach czy nie widać jakiś nalotów. Woda jak wyschnie tak na obudowie możesz nie zauważyć śladów (może pod światło jakieś drobne zacieki co najwyżej - w aucie możesz tego nie dostrzec), natomiast jeśli woda dostała się do środka BCM czy obejmowała np sąsiednie kontakty we wtyczce, to przez to że to nie jest woda destylowana, coś przewodzi i mogło dojść do korozji szybkiej przy przepływie prądu choćby małego ale przez dłuższy czas.

Oczywiście sprawdź też jak naładowany jest aku - maska w górę, zamknij auto z kluczyka i po paru minutach voltomierzem na zaciskach do ładowania - w końcu to 17 rocznik i firmwarowo pewnie stary (problemy z usypianiem się modułów, większe problemy z ładowaniem).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar marco_radik
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

Czy po lifcie poprawione jest zabezpieczenie body?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Po pierwszym dodali taki fartuch ochronny. Po drugim - nie wiem.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

21r to pierwszy. Grunt że coś jest.
    Ostatnio edytowane przez marco_radik ; 13-04-2025 o 14:33

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Coś jest, ale na ile skuteczne to cholera wie...

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

A gdzie to się znajduje? Pod schowkiem nogi pasażera? Łatwo tam zerknąć żeby zobaczyć