Przy okazji, ogarnę montaż haka samodzielnie? Dwóch lewych rąk nie mam, podstawowe narzędzia posiadam, manuale jak to zrobić z neta pościągałem, są tam zaznaczone śruby, które trzeba odkrecic, lampy, coś tam gdzieś wyciąć w wypełnieniu/plastiku jakimś, jedynie brakuje info w którą stronę ciągnąć zderzak, żeby zdjąć ze ślizgów, ale zakładam, że to nie jest jakiś duży problem i ciężko coś połamać? Z tego co wiem nie trzeba nic programować przy dedykowanej wiązce bez wpinania się w PDC.
Ja ogarnąłem, było trudniej bo customowy wydech z 4 rurkami i 2 klapami blokował dojście do śrub które od dołu się przykręca.
Wpięcie w PDC i tak nie działa (a mam najnowszy soft PDC) mimo że Westfalii ma pin do dołożenia i to opisywali (inni producenci nie mają tego i od razu pisza, że nie deaktywuje PDC). Nie wiem, może jak się ma auto kupione z opcją przystosowania do montażu haka (chyba nigdy z takim spotkałem, ale była taka opcja fabrycznie w konfiguratorze), to może wtedy by zagadało? Nawet w kompie próbowałem ustawić że jest hak i nic nie pomogło.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Witajcie .
Mam pytanie , jak Giulia spisuje się w ciągnięciu przyczepy kempingowej ?
No i jak to wygląda z automatyczną skrzynią biegów?
Mam przyczepę z 1300 kg DMC co powoduje że nie każdym autem mogę ją ciągnąć aby nie przekroczyć 3500 kg
Mój obecny Peugeot 508 2.0 HDI w manualu radzi sobie wyśmienicie i mam 60 kg zapasu.
Celowałem w hybrydę Lexusa lub Toyoty, ale sedany nie mają homologacji na hak, a suvy raz że mi się nie podobają to na hak można założyć max 750-800 kg przyczepę- śmiech na sali.
Więc z racji że dzieci wyrosły i już z nami nie jeżdżą, nadarzyła się okazja spełnić swe marzenia z przed ponad 20 lat i w końcu kupić auta z myślą o sobie- a więc Alfę Romeo - Giulia
Więc przed zakupem, pytam jak te auta radzą sobie z takim obciążeniem ?
Będę chciał kupić poliftowego diesla .
Dodam że to będzie 6 auto do którego założę hak, raz założyłem Autohak z Słupska, a 4 Steinhof i teraz też taki założę, kompletny hak z modułem to poniżej 900 zł.
Ostatnio edytowane przez OTTO134 ; 13-10-2024 o 16:55
Super , dzięki .
Przymierzam się do zakupu tego haka.
https://allegro.pl/oferta/hak-holown...in-15102561387
Zastanawiam się tylko czy warto dopłacać 500 zł do wersji wypinanej pionowo, czy brać przykrecaną, bo dotychczas w moich 5 autach miałem przykrecaną i nie jest to problem 2 razy w roku przykręcić 2 śruby.
No chyba że w wersji wypinanej nie będzie nic wystawać poniżej zderzaka, bo w wersji przykręcanej wystają uszy z otworami pod śruby.
Ktoś ma doświadczenie jak to wygląda przykręcana vs wypinana ?
Kolejna sprawa do w ogłoszeniu jest napisane że do aut z czujnikami mogą zamienić wiązki do takiego właśnie auta, czy warto dawać wiązkę dedykowaną pod czujniki co to daje?
Nie piszczą gdy dam wsteczny gdy hak jest podpięty?
Obawiam się czy całkiem mi czujników nie dezaktywują?
@OTTO1 ja brałem Westfalię, najzgrabniej wygląda, wypinana. Co do wiązek dedykowanych, to w Giuliach niestety chyba żadna nie dezaktywuje haka, mam Westfalię, była jedyną która niby miała to robić, został dołożony do kostki PDC kabelek od modułu i guzik. W Tonale tak samo podobno z tymi modułami w większości, choć tu kupiłem słowacki moduł hak-system i on wyłączył w Tonale PDC tył, czego nie robi ludziom ori Westfalia kupowana np w ASO (i też z kabelkiem do PDC).
Jeszcze jeden temat - jak Ci się z tym spieszy? Pytam bo w Giulii właściwie hak mi jest już niepotrzebny (jest Tonale z hakiem i nim jeździmy na wakacje/weekendy z rowerami), myślałem o demontażu z Giulii. Hak ma 1.5 roku, był zmieniany przez ASO na nówkę przy likwidacji szkody po tym jak najechał mi koleś na tył i lekko przykrzywił stary. Był też od razu wyminiany dyfuzor i wycięty pod hak, oraz jest zaślepka którą dorobiłem sobie wpinana na 4 kołki (wygląda to imho znacznie dyskretniej niż ori zaślepka za 7+stów. Możemy coś się dogadać - ja bym potrzebował dyfuzor Veloce i belkę (bo swoją za grosze sprzedałem byle się pozbyć). Jakbyś był chetny, to masz do mnie emailowe namiary, możemy pogadać.
PS, montaż tego co Ci wysłałem się udał?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Pisze dopiero dziś bo nie dostałem powiadomienia, mimo że mam zaznaczone natychmiastowe.
Ja wiem ze są, zgrabniejsze haki, ale mi na tym nie zależy, bo hak montuję zawożę przyczepę i wypinam, potem droga powrotna i tyle z jeżdżenia z hakiem.
Czasem jeszcze jedno dniowa wycieczka z rowerami, ale to zaleta że rowery są dalej od zderzaka, żeby pedałem nie porysować zderzaka
A jak przeczepa jest na haku to może nawet i na 1,5 m hak odstawać i mi to nie przeszkadza
Najważniejsze żeby nie było żadnych zaślepek w zderzaku, w tym haku co ja chce też trzeba podciąć zderzak, ale tyle że nie trzeba zaślepki.
A Ty masz wypinany pionowo czy poziomo, jak hak wypięty to wystaje coś poniżej zderzaka?
Tak wygląda hak przykręcany na śruby, dlatego chcę wypinany pionowo bo liczę że nie będzie nic wystawać.
P. S. Tak zamontowałem, w sobotę 3 dni temu, zabierałem się do tego tak długo bo miałem obawy czy czegoś nie sknoce no i potem żebym sobie auta nie unieruchomić jak go nie odpalę.
Zeszło mi godzinę , zwlasza montaż obudowy kolumny uciążliwy, teraz wiadomo zrobił bym szybciej.
Co do zmiany kodu to też czekałem aż znalazłem Twój filmik na yt, dopiero po nim się odważyłem
Instrukcje czytałem 4 razy i miałem mętlik w głowie jak zmienić kod, wejść w te ustawienia.
Teraz jest to tak proste, że 2 razy już zmieniałem w ciągu 15 min![]()
Ostatnio edytowane przez OTTO1 ; 29-04-2025 o 07:09