Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: 130 vs 160

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Jeśli umawiasz jazdy próbne to serio rozważ też jazdę PHEVem, choćby dla porównania. Powinni mieć w wielu salonach bez problemu. Ja jeździłem PHEVem i MHEVem i gdyby nie to, że po prostu mi zabrakło trochę budżetu to wziąłbym PHEVa. Teraz pewnie można dostać też lepsze promocje niż rok temu.
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Phev ma mikro bagaznik i inne wady/potencjalne koszty po czasie. Ja po opinii serwisanta z aso odpuscilem. Mhev powadzi sie dobrze, jest w miare ekonomiczny na miescie. W dynamiku nawet troche jedzie (nie w neutralu).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

No i Mhev ma lepszą skrzynię biegów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Phev ma mikro bagaznik i inne wady/potencjalne koszty po czasie. Ja po opinii serwisanta z aso odpuscilem. Mhev powadzi sie dobrze, jest w miare ekonomiczny na miescie. W dynamiku nawet troche jedzie (nie w neutralu).
    Powiesz coś więcej o wadach?
    Niedługo kończy mi się leasing na Julkę i będę myślał o wymianie drugiego samochodu. Mocno zastanawiam się nad PHEVem, więc czemu nie Tonale (a może RAV4 z rozsądku...). Mieszkam w domu, mam foto na starych zasadach, byłby dobry magazyn.

Auto

Domyślnie

pheva odradzał mi gość z aso którego znam, temat był wałkowany rok temu w skrócie to dużo problemów mieli z tym, widać Stellantis uczy się technologii. nie wiem jak dziś, może dopracowali firmwary itp, ale on twierdził że to jest dużo bardziej skomplikowany samochód i problematyczny dla serwisów i zdecydowanie odradzał mi wtedy. jak skumałem do tego że jest mały bagażnik to temat w ogóle odpuściłem, bo potrzeby były na większy niż w Giulii aby auto służyło na wyjazdy.
    jeśli auto byś chciał na wiele lat (a nie tylko wynajem długoterminowy), to sama bateria w ASO jak sprawdzałem to było chyba 20tys EUR, co jest IMHO przesadą bo to tylko 15kWh (a nie bateria jak w elektrykach typu 70-100kWh.
    PS. też mam fotowoltaikę na starych zasadach, do tego jakieś 2MWh/rok nadmiaru mi produkuje i stąd też najpierw myślałem o PHEVie. Nadmiar póki co zużywam 1:1 na podgrzewanie drabinek w łazienkach (ok 1MHh/rok) a reszta póki co mi się magazynuje (choć w pewnym momencie zacznie się przeterminowywać i pójdzie na konto Taurona, ale już kombinuję 2 klimatyzatory zamontować w domu).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar Campo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfy + inne marki

Domyślnie

Cytat Napisał Jenks Zobacz post
    No i Mhev ma lepszą skrzynię biegów.
    Czym się różnią te skrzynie i z jakiego powodu ta od mhev jest lepsza?

Auto

Domyślnie

MHEV Getrag 7 biegowy dwusprzęgłowy z wbudowanym alternatoro-rozruszniko-silnikiem elektrycznym 20HP/55Nm, PHEV to jakiś Aisin 6 biegów dla PHEVów. Ja akurat o żadnych opinii nie słyszałem. Getrag działa podobnie jak w Audi (np 2 lata temu miałem zastępczy A4 nówka jak mi w tyłek giulii gosć wjechał). Na pewno skrzynia w Giulii jest mega dobra - ani ta z Tonale ani z Audi którą poznałem (a i kumpel który ma 2u letnie A6 też tak powiedzieł po przejażdżce Giulią) nie ma podejścia do 8HP z Giulii.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Miałem jako zastępcze phev i skrzynia w mhev jest szybsza i według mnie lepiej zmienia biegi.

Uprawnienia