Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 223

Temat: Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

co do odcinania SS, no to jak jeździsz z włączonym po mieście raczej (tylko) to też się nie dziw że oscylujesz pewnie w okolicach progu czyli 65% SoC. z wyłączonym będzie lepiej, o ile nie robisz jazd typu 1-3km max kilka razy dziennie a potem jeszcze np weekend auto stoi. tu fizyka - budżet energetyczny i ja z tym nic nie zrobię ani nikt - trzeba jeździć na tyle żeby budżet był na plusie (choćby lekko).

co do prac - całe zasoby od kilku tygodni były wkładane w immobilizer - był problem do znalezienia, były testy (2 wyjazdy na śląsk do kilku aut), zbierane logi, pomiary itp, grzebanie w kodzie, znów testy, trochę też kosmetycznych tematów ruszyłem no i tak zeszło. teraz znów wyjazd krótki urlop 4 dni (wcześniej świeta, 6 tyg temu Dolomity), no i tak sobie czas leci, choć z ostatnich prac dużo doświadczeń a i sprzęt testowy sobie zrobiłem znacznie lepszy - do tego popisałem biblioteki które pójdą do projektu poprawki ładowania - więc pod tym względem jakiś progress. będę informował jak będzie, od pytania i odpisywania nie przyspieszysz (raczej opóźnisz choćby o te 5 minut )
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Alfa ładuje Ci skutecznie do około 80% (przynajmniej u mnie od tej wartości IBS włącza się, nazwijmy to, tryb ładowania ekologiczny). Więc rozwiązanie kolegi jest w stanie dołożyć góra te 20% - wyżej ch* nie podskoczysz. 20 % to jest oczywiście znaczące i sam bym tak wolał, ale i nie aż tak szalenie dużo. Stawiam że jak mało jeździsz i na krótkich trasach to z ulepszaczem nieco rzadziej ale i tak bez doładowywania z zewnątrz się nie obejdziesz. Takie czasy żarłocznej elektroniki.

Edit: o jak epsonix Ci właśnie napisał - bilans...
    A swoją drogą aku masz nowy. A ladowałeś go kiedykolwiek jakąś porządną zewnętrzna ładowarką plus pomiar stanu po tej operacji?
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 29-04-2025 o 11:33

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Ja raczej jeżdżę miejsko, zainstalowałem wyłącznik S&S i Julka daje radę - IBS oscylował w okolicach 75% jak jeszcze sprawdzałem namiętnie. Od pewnie roku zapomniałem o temacie i cieszę się jazdą.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Alfa ładuje Ci skutecznie do około 80% (przynajmniej u mnie od tej wartości IBS włącza się, nazwijmy to, tryb ładowania ekologiczny). Więc rozwiązanie kolegi jest w stanie dołożyć góra te 20% - wyżej ch* nie podskoczysz. 20 % to jest oczywiście znaczące i sam bym tak wolał, ale i nie aż tak szalenie dużo. Stawiam że jak mało jeździsz i na krótkich trasach to z ulepszaczem nieco rzadziej ale i tak bez doładowywania z zewnątrz się nie obejdziesz. Takie czasy żarłocznej elektroniki.

Edit: o jak epsonix Ci właśnie napisał - bilans...
    A swoją drogą aku masz nowy. A ladowałeś go kiedykolwiek jakąś porządną zewnętrzna ładowarką plus pomiar stanu po tej operacji?
    Oczywiście, po wymianie na AGM od razu naładowałem go na max'a prostownikiem CTEK MXS 5.0. Start-stop praktycznie zawsze wyłączam, no chyba, że zapomnę, to wtedy zaskakuje mnie to, że silnik gaśnie, ale wtedy od razu go wyłączam. Po dwóch tygodniach zdarzyło się, że zapomniałem wyłączyć i tym razem zaskoczyło mnie to, że po zahamowaniu silnik nie zgasł, co oczywiście dało mi do myślenia. Naładowałem znowu do max'a CTEK-iem i czekam aż znowu zejdzie poniżej tej magicznej granicy i zacznie mi odpinać systemy :/ Odcinki mam krótkie i w zdecydowanej większości po mieście, więc jeśli IBS cąły czas by dbał o to, żeby aku dostawał swoją dawkę prądu, to nawet na tych krótkich odcinkach byłaby zdecydowana poprawa. Niestety doładowanie akuma tylko przy odejmowaniu gazu to jakiś absurd i tylko chory eko-mózg mógł to wymyślić :/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ogólnie to jasne, że to głupie rozwiązanie ale również gwoli ścisłości to nie do końca jest tak jak mówisz.
    Jeżeli IBS jest poniżej 80% to ładowanie jest cały czas. Dopiero po przekroczeniu tej wartości jest tylko podczas hamowania. Tam jest jeszcze mały stan przejściowy gdzieś tak między 75 a 80% że napięcie ładowania lekko maleje z 14.5 na 14.2 ale to pomińmy.
    To że silnik Ci nie zgasł to nie musiała być wina akumulatora (choć oczywiście mogła). Warunków nie zadziałania SS jest dość dużo a słaby aku to tylko jeden z nich.

Możesz jeszcze postudiować kwestię ładowania AGM. Gdzieś tu było na forum że w MES jest opcja wyboru czy aku jest EFB czy AGM. Teoretycznie przy ustawieniu AGM powinny być nieco wyższe napięcia ładowania co by Ci może lepiej wpływało na bilans energetyczny. O ile ta opcja w praktyce wogole działa - epsonix na pewno wie to może powie :⁠-⁠).

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem polityki ładowania eko-aku.
    Chodzi o to żeby zachęcić nas do jeżdżenia z odpuszczonym gazem, przez to mniejsza emisja, a w nagrodę doładowany akumulator?

Co do doładowania aku, jeżdżę do pracy 12 km w jedną stronę, jak często proponujecie ładować aku do pełna prostownikiem i czy podpinać w bagażniku czy pod maską pod te klemy.
    Czy zanim podepnę prostownik muszę odczekać aż wyciszą się wszystkie systemy czy mogę od razu po zgaszeniu silnika?
    I czy w trakcie ładowania mogę wejść do auta i np. włóczyć stacyjkę, podłączyć się do OBD, odpalić radio?

P. S. Epsonix, mam nadzieję że wygospodarujesz czas aby poprawić ten absurt.
    Wiesz ze klientów będziesz miał

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Polityków to nikt nie rozumie...Pewnie raz na pół roku Ci wystarczy, po prostu kontroluj IBS co jakiś czas.
    Nie musisz na nic czekać.
    Możesz zawsze wejść i robić co chcesz ale to żre prąd. Samo otwarcie drzwi to budzą się systemy które ciągną pod 8A. A więc wydłuża to czas ładowania i pobór może być większy niż to co daje ładowarka (bo zależy jaka i co jej "inteligencja" na dany moment dyktuje robić) - a więc wciąż będziesz miał rozładowywanie zamiast ładowania pomimo, że jesteś podłączony.

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

mój pogląd jest na to taki, że jakby jeździć 50km dziennie to 'problem' byłby niezauważalny, ale że jest inaczej to jest lipa, zmieniałem w proxi na AGM i uważam, że jest ciut lepiej z ładowaniem, ale też przez rok jeździłem ze złym ustawieniem.. więc możliwe, że jest akumulator już skopany, na zimę kupuję nowy EFB (bo taki był fabrycznie) - bo nie chcę co chwilę latać z prostownikiem, chociaż zauważyłem, że gdy SOC spada poniżej 50% to dynamika ładowania przyspiesza - ale nadal wymaga to jakiejś trasy do zrobienia

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

A jaki masz aku, agm czy efb?
    I jak zmieniłeś ustawienia na AGM to mierzyłeś później jakie najwyższe napiecie pojawia się na aku?

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

mam AGM, no po ładowaniu prostownikiem pokazywało 13V

- - - Updated - - -

ja obserwuje u siebie jeszcze inny problem.. auto stoi przez weeekend i traci 7% przez to stanie