Strona 56 z 57 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 568

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    co do obciążeń, to właśnie jest inaczej niż w mid/hk - tam wystarczały wbudowane we wzmacniacze high input (czyli coś typu 60-100Ohm; trochę nie wiem po co powtarzasz o "specjalnych wzmacniaczach" - większość to ma, z resztą poziomy sygnałów wymagają takich z high-input) a w base nie wystarcza obciążenie takie - obciążenie musi być większe - inny układ widocznie mają radia a inny wzmacniacze ori na wyjściu.
    Też nie wiem skąd Ci się wzięło, że coś powtarzam o "specjalnych wzmacniaczach" i jeszcze coś cytujesz. Wspomniałem teraz raczej pierwszy raz, że takie są i tyle. A czy wszystkie to mają to nie znam wszystkich bo nie zajmuję się tym na co dzień. Z kilku zaledwie które miałem w ręku to jeden miał przełącznik, że coś tam symuluje nisko impedancyjnie a pozostałe wymagały dodatkowego dopasowania żeby nie wywalało błędu w mid (w tym mój).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

chodzi o to że ja już pisałem o wzmacniaczu, chodzi o "high input" - z resztą taki musi być bo nie mamy wyjsć liniowych czy opto a bierzemy sygnał wzmacniacza mocy z radia (czy wzmaka systemów mid/hk). napisałem też że w base jest problem bo nie wystarcza takie high input (typowo 60-100Ohm) i trzeba dawać dużo mniejsze rezystancje czyli już jakieś mocy (może te 10W to przesada przy np 15Ohm, ale nie zaszkodzi szczególnie jak to gdzieś upchnie w miejscu wyizolowanym). Moja uwaga była dlatego, że Ty (pewnie w dobrej wierze, ale jednak bez doświadczenia praktycznego z systemem base) piszesz o rezystorach dużo większej wartości rezystancji (i małej mocy 1812 jakie dałeś w mid gdzie sytuacja jest całkiem inna i wystarcza np wbodowany w mój wzmak na wejsciu high input bodajże 60Ohm). Ja pisałem w oparciu o doświadczenia swoje z rozbudowy systemu mid oraz kolegów których supportowałem przy rozbudowie systemów base o wzmak - base trzeba bardziej obciążyć co powtarzam (a Ty de facto ciut negujesz - czytający moga nie załapać różnicy i np ciebie posłuchać a potem drugi raz pisać na forum czy przerabiać). po prostu zmąciłeś wodę, stąd piszę bardzo dosadnie żeby nikt nie miał wątpliwości (a Ty przy okazji czegoś sie dowiesz). pozdro
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Spoko, luz.
    Kolega nie wyglądał na tłuka, na pewno załapał dokładnie o co chodzi .
    A co do drugi raz pisania na forum, czy dwieście dwudziesty drugi - to płonne nadzieje...

Auto

Domyślnie

spoko jest git. za długo działam na forach/grupach i zbyt wiele innych doświadczeń mam z tym jak czytający odbierają przekaz jeśli pisze paru na raz i każdy inaczej. sam się łapię w pułapki jak czytam pobieżnie, w pośpiechu, bo akurat otworzę wątek na komórce czekając na kogoś/coś - niuwaga i pośpiech to chyba to co większość z nas stale doświadcza - stąd wolałem ciut przekreślić Twoje wypowiedzi (w kontekście base), bo w mid/hk były OK. Piszę całkiem bo co do takich małych małych mocy rezystorów jakie zastosowałeś przy 33Ohmach to miałbym obawy - mi np po jakiś 2 latach pracy spaliło wejścia high input w sumatorze (w pierwszym konfigu jaki miałem, był sumator analogowy na linie przód woofer+twitter L/P bo system na przód kupiłem odseparowany z dobrą zwrotnicą a wzmak miałem 4-o kanałowy tylko najpierw. Dopiero potem założyłem mocniejszy wzmak 8 weściowy już z DSP w którym sobie zsumowałem to w konfiguracji wzmaka z programu - mój amp mid rozdzielał pasma woofera i tweetera (choć wiem że nie każdy mid tak robi).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Mój wzmak Mid miał na wejściu rezystor zwierający 100R/0805 (lub 1206 nie pamiętam) i to była za duża wartość żeby nie wywalało błędu. Dolutowałem 68R/1812 (lub 2512 nie pamiętam) równolegle do tego małego 100R i wypadkowa rezystancja wyszła 40R. Tak czy inaczej mocowo do kupy na poziomie rzędu 2-2.5W - od dwóch lat działa mi to bez problemu pomimo, że na mocy nie oszczędzam podczas słuchania.
    Taka jeszcze oczywista uwaga, że mówiąc o dokładanych rezystorach musimy (lub możemy) brać pod uwagę impedancję wejściową wzmacniacza która się zrównolegla. Więc w przypadku różnych wzmaków będą wymagane nieco różne rezystory. Oczywiście można dowalić dla pewności 15R/10W i nie wnikać, można też próbować optymalizować i zejść z mocą w dół a rezystancją w górę - kwestia umiejętności i czasu jak się komu chce...

Tak, pamiętam, że twój miał wzmak ciął pasma a mój właśnie na obu woofer/tweeter puszczał to samo.

pozdr!

EDIT: @długi28, mam jakiś pdf Alfy o nazwie "remove install etm 2018 gu 2.0.pdf", jak chcesz to przyślij mail na priva to Ci pchnę.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 24-04-2025 o 14:03

Auto

Domyślnie

jak w proxi zmienisz typ audio, to radio nie sprawdza czy jest obciążenie, a przynajmniej nie do takich kryteriów. przyajmniej wynika to z doświadczeń kolegów rezystory kilkadziesiąt ohm czy wzmacniacze z wejściami high input to było niewystarczające obciążenie i dowalali rezystorami mocy na poziomie nastu Ohm.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Tęskni człowiek za czasami kiedy radio na din mialo wyjscia pod wzmacniacz i sygnał i to była cała filozofia...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio rok 2017/2.0 benzyna 280 km

Domyślnie

Mam pytanko bo mam podstawowy zestaw audio w stelvio i chce to zmienić zwłaszcza ze głośnik od strony kierowcy przestał działać. Szukam kogoś z wielkopolski co by mi to ogarnął.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio rok 2017/2.0 benzyna 280 km

Domyślnie

Nikt z wielkopolski nie pomoże?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GTV 2.0 TS

Domyślnie

Żeby nie zaśmiecać i pozostać w watku o audio tutaj https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._q4_2_0_a.html znalazłem info o tzw. Engine Sound Enhancement System. Mam system HK i zastanawiam się w jaki sposób można stwiedzić czy ta opcja jest wbudowana w system czy nie?