Strona 42 z 44 PierwszyPierwszy ... 32333435363738394041424344 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 435

Temat: Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Selenia i cykl wymian zalecany przez fabryke to wymiana MA po 70-100tys km zwykle? Moze to jest powod?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 01-07-2025 o 12:57
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie rozumiem Was , czyli ludzi eksperymentujących na własnym organizmie (czytaj silniku swojego auta)- jest olej zalecany przez producenta Selenia PE 0-W30, więc po co szukać dziury w d... Jeszcze auto wykorzystywane do celów sportowych, ale zwykłe cywilne po co? Miałem z 16 aut z koncernu fiata w tym 4 alfy i zawsze dedykowana Selenia wypadała najlepiej w zwykłej eksploatacji
    Dostępność i cena.
    Taki Total jest tańszy, a spełnia te same normy.
    Total lałem do wszystkich samochodów od niemalże 20 lat i nie miałem najmniejszych problemów. Silniki przelatywały 250 tys. km i w dobrej kondycji przechodziły do następnego użytkownika. Spróbowałem Millersa i IMO kultura pracy była gorsza aniżeli na Selenii, czy Totalu. Selenię lałem do końca okresu gwarancji, a że jest droższa i trudniej ją dostać, to wybór był oczywisty. Nie zauważyłem różnic pomiędzy Selenią a Totalem w kulturze pracy, czy temperaturach. Dodatkowo Total wg. badań laboratoryjnych R2D i możliwych do znalezienia na oilclub jest bogaty w środki czyszczące, także dla modułu MA i pierścieni to też dobrze. Selenia nie jest złym olejem, ale nie widzę powodu, dla którego miałbym przepłacać. W razie potrzeby dolewki czy wymiany, Total łatwiej znaleźć, bo jest dużo bardziej popularny.
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 01-07-2025 o 12:53

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Cena ma dla mnie umiarkowane znaczenie. Jeżeli moge kupić polski produkt, takiej samej, albo lepszej jakości, to wolę wybrać polski produkt.
    Nie zakładam, że rodzima produkcja jest gorsza.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Każdy kupuje za własne co mu pasuje. Ja wolę kupić zaawansowany technologicznie produkt od uznanego producenta z historią, bo w ziemiankach warunki do R&D są takie-sobie, a właśnie to się działo tak do lat 2000-ch u nas...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Selenia i cykl wymian zalecany przez fabryke to wymiana MA po 70-100tys km zwykle? Moze to jest powod?
    To moja druga alfa z MA. Nigdy nie miałem najmniejszego problemu z tym modułem. Trzeba pilnować poziomu oleju w górnych granicach i regularnie go wymieniać. Obecnie mam 90tys przelotu, a poprzednią sprzedałem jak miała ok 200tys.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Lober Zobacz post
    Dostępność i cena.
    Taki Total jest tańszy, a spełnia te same normy.
    ....
    Szukanie oszczędności na oleju przy eksploatacji auta za 200tys to nieporozumienie. Tańszy o ile?
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To moja druga alfa z MA. Nigdy nie miałem najmniejszego problemu z tym modułem. Trzeba pilnować poziomu oleju w górnych granicach i regularnie go wymieniać. Obecnie mam 90tys przelotu, a poprzednią sprzedałem jak miała ok 200tys.

- - - Updated - - -

Szukanie oszczędności na oleju przy eksploatacji auta za 200tys to nieporozumienie. Tańszy o ile?
    Żadna różnica, czy samochód kosztował 50k, czy 500 tys. PLN. Optymalizacja kosztowa zawsze ma sens, ale jak widać, nie wszyscy to rozumieją.
    Nie widzę sensu wybierać Seleni, skoro Total spełnia wymagane specyfikacje, normy i jest zdecydowanie łatwiej dostępny. Wolę olej, który jest renomowanej firmy, który wykorzystywany jest w zdecydowanie większym wolumenie samochodów, który znam, bo korzystam z niego od 20 lat, a w dodatku jest tańszy.
    Chcesz przepłacać za Selenię, bo koncern Fiata związał się z Petronasem? To jest Twój argument?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Popularny i tani to może podrabiany...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Popularny i tani to może podrabiany...
    Dlatego, by zminimalizować ryzyko kupuje się z oficjalnej dystrybucji, od oficjalnych dystrybutorów. Można też zweryfikować oryginalność za pomocą narzędzi przewidzianych przez producenta np. kody QR i weryfikacja przez stronę intrenetową producenta.

Każdy olej można podrobić, w sumie robienie wałów na tych droższych, bardziej się opłaca.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Wydaje się że mniej popularne marki to i mniejsza szansa na podróbki.
    W sumie Fuchs rzeczywiście wydaje się niezłym źródłem, przynajmniej kiedyś było tylko kilku ori dystrybutorów z zerową niemal szansą na podróbki. No i sama marka też całkiem niezła.
    Tyle że Selenie można kupić też nie aż tak drogo poza ASO. Co prawda interesowałem się tym ze dwa lata temu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Wydaje się że mniej popularne marki to i mniejsza szansa na podróbki.
    W sumie Fuchs rzeczywiście wydaje się niezłym źródłem, przynajmniej kiedyś było tylko kilku ori dystrybutorów z zerową niemal szansą na podróbki. No i sama marka też całkiem niezła.
    Tyle że Selenie można kupić też nie aż tak drogo poza ASO. Co prawda interesowałem się tym ze dwa lata temu.
    Strony producentów często podają ich oficjalne przedstawicielstwo, w dodatku można weryfikować po kodzie QR, numerach seryjnych, datach produkcji, przez aplikację, infolinię, czy stronę internetową. Opcji jest wiele i zawsze to zmniejsza podatność produktu na podrobienie.
    Czy jest sens dopłacać ok. 40%? Nadmienię tylko, że nie piszemy tu o noname zamiennikach, a właściwie o większym koncernie, z większym wolumenem sprzedaży i produktach stosowanych w duuuuużo większej ilości pojazdów.