Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Tonale - jaka jest naprawdę?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał michuw81 Zobacz post
    Ja jeżdżę 159 Ti i właśnie przymierzam się do przesiadki na Tonale Veloce. Jak zużycie opon wygląda w Tonale? 159 Ti cierpiała na przyspieszone ścieranie się wewnętrznej strony opon. Możesz wypowiedzieć się jak wygląda jakość rozmów przez system głośnomówiący? W 159 to był dramat.
    Osobiście waham się czy iść w minimalizm i kupić Renault Clio Alpine czy jednak Tonale Veloce, tym bardziej że Stellatis kusi zniżką w rozliczeniu przy oddaniu im mojej 159.

Bo masz zużyte tylne tuleje wahaczy dolnych
    Podłączenie kamery możesz spróbować wynegocjować jako dodatkową usługę przy zakupie auta.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 16-04-2025 o 19:11

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159SW 2.0 170 Ti, Clio 1.6 E-Tech Alpine

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Bo masz zużyte tylne tuleje wahaczy dolnych
    Ale to chodzi o przednie koła. Tył jest spoko. Przeto scierane się opon przednich od wewnątrz było / jest znaną i nielubianą bolączką Ti

Podłączenie kamery możesz spróbować wynegocjować jako dodatkową usługę przy zakupie auta.
    O, dobrze wiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez michuw81 ; 16-04-2025 o 20:20
    Always Loking For A drive

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Wahacz dolny przedni ma dwie tuleje i ta tylna się szybciej zużywa. Miałem trzy 159 ki w tym TI, też miałem ten problem i został ogarnięty. Każdą to samo bolało. W którymś wątku w dziale 159 jest napisane co i jak ogarnąć.
    Kamerę warto od razu przód tył z funkcją parkingową i zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora. Ja mam komplet 70mai i sobie chwalę.
    https://allegro.pl/oferta/kamera-70m...03-12100295261
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 16-04-2025 o 20:58

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

O ile się nie mylę to ten moduł zasilania odcina je dopiero przy 11,8 V (mam taki). Nowsze modele 70mai mają inny moduł zasilania i tam można skonfigurować programowo wielkość napięcia, przy jakim jest odcinane napięcie dla kamerki.
    Viofo ma moduł, w którym można ustawić (bodajże) maks 12,2 V.

Ja mam 70mai 800s i generalnie ok poza faktem, że aby połączyć smartfona z kamerką przez WiFi, trzeba włączyć lokalizację. Chinole ciągną dane bez opamiętania.
    U mojego młodego w Mio tego nie ma.
    Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 16-04-2025 o 21:41

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

się wypowiem bo miałem 2x 159, Giuliettę, Giulię, Tonale.
    W 159 rozwiązanie z mikrofonem było fatalne (jak i w paru innych autach koncernu FCA z tych lat) - ja akurat eksperymentowałem z innymi mikrofonami i skończyło się na tym że z wielu jeden działał całkiem dobrze a potem dolutowywałem równolegle inne obiema polaryzacjami próba, i w taki empiryczny/mało-inżynieryjny sposób, z przypadkowych mikrofonów 2 zrobiłem system który działał tak na 4.5/5 - przepaść (ori 159 to było może 2.5/5).

Giulia ma super jakość rozmów, tonale też, nic nie trzeba kombinować.

Podłączanie kamerek na zabezpieczeniach przeciw całkowitemu rozładowaniu - droga do problemów, chyba że auto codziennie jeździ bardzo długie dystanse. Nie ma szans w 90% użytkowników którzy nie doładują aku przez krótkie odcinki tyle, żeby skompensować dzienne zużycie energii przez kamerkę - kamerka zjada 2-3Ah dziennie. Innym razem auto się odstawi np na czas wyjazdu za granicę (lotnisko czy w domu a pojedzie innym) i co , pełny aku zamienia się za 2 tygodnie w ledwo zipiący bo odetnie zabezpieczenie? super. takie tematy trzeba mądrze podchodzić. Wiele Giulii/Stelvio nawet najnowszych ma problemy z aku samorozładowującym się - a nie pomaga TBM (alfa connect/e-call/gps/monitoring/komunikacja statusu auta po sieci komórkowej itp) szczególnie jak parkuję się w jakimś żelbetowym budynku/garażu podziemnym czy metalowej wiacie zamykanej. to wszystko trzeba brać pod uwagę.

kwestia opon, nie wiem jak 159ti (może obniżenie), ale moje 159tki nie zjadały opon w ogóle. może geometria była źle ustawiona? w niektórych Giuliach/Stelvio fabrycznie była źle ustawiona i ludziom zjadało opony.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    kwestia opon, nie wiem jak 159ti (może obniżenie), ale moje 159tki nie zjadały opon w ogóle. może geometria była źle ustawiona? w niektórych Giuliach/Stelvio fabrycznie była źle ustawiona i ludziom zjadało opony.
    Dzięki za wypowiedz.
    W 159 zainstalowałem USB od Toyoty pod zabezpieczenie gniazdka zapalniczki. Tak samo myślałem własnie w Tonale zrobić. Tryb parkingowy nie jest mi potrzeby. Co prawda po cichu liczyłem, że Tonale może ma jakąś opcje fabrycznego montażu kamerki.

159 jeżdżę 11 lat. Też bawiłem się z mikrofonami ale potem sobie odpuściłem. Tak chodzi o obniżone zawieszenie i zmiana fabrycznej geometrii z -2 na 0 nie rozwiązuje to problemu w 100% ale żywotność opon wydłuża odczuwalnie. Nie Ti problem zjadania opon nie występował przy zdrowym zawieszeniu.

Ja mam komplet 70mai
    Jeśli Tonale nie ma opcji z kamerką, to będę instalował GKU D6000
    Ostatnio edytowane przez michuw81 ; 16-04-2025 o 23:36

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Może coś takiego?
    https://fitcamx.com/collections/alfa...nale-2023-2025
    Ja mam to w Giulii i jakość jest naprawdę fajna. Kupione bezpośrednio u chińczyka 4k za 2/3 ceny.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Aachener Zobacz post
    Tak, czytasz mi w myślach, chodziło mi o mazdę CX-30. Bardzo mi się podoba, wykończenie jak na Japończyka szlachetne, stylistyka fenomenalna (zabrzmi jak herezja ale podoba mi się bardziej od Tonale), silnik stara szkoła. Na minus ilość miejsca w środku i w bagażniku.
    Volvo XC40 nie rozważałem – nie podoba mi się buda. Sportage i Tuscon odpadły już po zajrzeniu w bagażnik wykończony gołym plastikiem bez żadnego wyścielenia tapicerką (masakra za te pieniądze)
    Podoba mi sie BMW x1 ale nie podoba mi się wizerunek marki.
    Ford Kuga – plastikoza do kwadratu, produkty VAG odrzucają mnie skupieniem funkcji wszelakich na tablecie.
    Na tym tle o dziwo nieźle pod względem wielkości i wykonania wypadł nowy Nissan Qashqai – duży postęp w stosunku do poprzednika pod względem wykonania i wielkości, tylko że 1,3 140 km Nissana ciągnie zdecydowanie gorzej niż 1,5 130 km Tonale (choć i tu rewelacji nie ma).
    Mazda CX30 bije na głowę Tonale. A wnętrze nie jest "strasznie surowe" tylko ze smakiem i bez wodotrysków zrobione pod wyrafinowanego użytkownika. Wszystko, co potrzebne jest ale nie wali po oczach, nie dzyndzyni. Tonale do mazdy nie ma podejścia. To dwa rózne poziomy, od wykończenia poczynając.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Widziałem taką Mazdę na parkingu dzisiaj. Co kto lubi. Sporo mniejszy, krótszy, dużo mniejszy bagażnik, starsza konstrukcja. Jesteśmy na forum Alfa Romeo więc większości zapewne Alfa będzie się też bardziej podobać wizualnie.
    Dla mnie z tej pary wybór jest prosty: Alfa Romeo
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto

Domyślnie

1. Czy Tonale ma automatyczny hamulec postojowy? (Nie mylić z ręcznym) Czyli staję na światłach, i mogę zdjąć stopę z hamulca i auto stoi)

2. Jakie wychodzi średnie spalanie przy silniku 1.5 na trasie.