Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Szyba pasażera - cyka coś w module ale się nie obniża

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Spider

Domyślnie Szyba pasażera - cyka coś w module ale się nie obniża

Witajcie,
    Podobny temat był ale bez finalnego rozwiązania.
    Mam problem z szybą pasażera.

Przy naciśnięciu otwierania coś cyka w module i nic się nie dzieje. Kupiłem drugi moduł i podmieniłem - dalej nic. Silniczek od szyby podłączony na krótko chodzi. Napięcie do drzwi oczywiście dochodzi. Wyciągnąłem cały mechanizm by to wyczyścić i nasmarować - też nic to nie dało.

Nie wiem gdzie dalej szukać.

pozdrawiam

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Brera 3,2 JTS Q4

Domyślnie

Próbowałeś odpiąć akku, żeby kalibracja szyb się wykasowała i wtedy sprawdzić czy się podnosi i opuszcza? Druga sprawa, to czy przy otwieraniu drzwi szyba się delikatnie opuszcza? Jeżeli się nie opuszcza i nie da się ponownie skalibrować to coś jest zablokowane… u mnie kiedyś się zablokował mechanizm od strony kierowcy i dopiero po wykręceniu i wysunięciu silnika z przekładni okazało się ze na ślimaku zrobiła się rdza i blokowało napęd. Po wymyciu, przeszlifowaniu włókniną ścierna ślimaka i nałożeniu nowego smaru, szyba się opuszcza jak nowa.

Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 jtdm 8v 120km

Domyślnie

Witam , ja ostatnio miałem podobny problem .Masakra rozebrałem całe drzwi i nawet wiązkę kabli , też coś cykało .Okazało się że samym module sterownika drzwi , już nie wiedziałem co zrobić ale przypomniało mi się jak na YT pewien pan pokazywał gdzie jakie bezpieczniki w Alfie , no i cyk ja sprawdziłem bezpieczniki według tabliczki na obudowie tuż koło kierownicy , od szyb a tu jeszcze bezpiecznik od samego modułu sterującego jest 30 i był przepalony heh no i dawaj składaj całe drzwi na nowo. Więc ogólnie spalony bezpiecznik

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4 jtdm

Domyślnie

Cześć, czy udało się rozwiązać problem? Mam u siebie to samo w Brerze i nie wiem, co robić.

Auto
    Alfa Romeo Spider

Domyślnie

Cytat Napisał 99Adik99 Zobacz post
    Cześć, czy udało się rozwiązać problem? Mam u siebie to samo w Brerze i nie wiem, co robić.
    Tak, elektryk rozwiązał.

Pierwsza i najważniejsza rzecz. Są dwa obwody w instalacji w drzwiach. Oczywiście dwa z plusem. Jeden z nich idzie do bagażnika. Tam Masz drugą skrzynkę z bezpiecznikami.

U mnie się przetarł kabel z drzwi do bagażnika. I to nie działało. Kabel jest pociągnięty m.in. pod podłogą kierowcy. Albo sam wybebeszysz wszystko albo elektryk.

Teraz sam bym poszukał. Bo kosztowało to 1.200

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Nie powiem, żeby mnie ta odpowiedź pocieszyła, ale bardzo Ci dziękuje za wskazówkę.

Auto
    Alfa Romeo Spider

Domyślnie

Cytat Napisał 99Adik99 Zobacz post
    Nie powiem, żeby mnie ta odpowiedź pocieszyła, ale bardzo Ci dziękuje za wskazówkę.
    Ja po drodze wymieniłem 3 moduły których nie mogłem zwrócić więc dodatkowe prawie 1.000 pln. Więc z dwojga złego wiedzieć co i jak. Samo domyślenie się o co chodzi zajęło połowę czasu elektrykowi. Później szukanie. Więc już dużo masz ogarnięte.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Ja wymieniłem 3 miesiące temu podnośnik, ale bez silniczka - myślałem, że to jego wina, ale nie. Wyczyściłem też przyciski sterowania, moduł też sprawdziłem. Najprawdopodobniej będzie to, co u Ciebie. Jeszcze raz dzięki, rozbieram i będę szukał.

Auto
    Alfa Romeo Spider

Domyślnie

Problem z domykaniem przy otwieraniu drzwi pewnie taki sam w brerze. Jak wcześniej pisałem w drzwiach do modułu sterowania wchodzą dwa kable z plusem. często to myli elektryków bo są dwa - a szukając sprawdzają czy na jednym znajdą zasilanie. I zasilanie jest. Trzeba dokładnie przejrzeć schematy.

Musiałem robotę wykonać jeszcze raz. Okazało się, że ten sam kabel przegnił 10 cm dalej od tej części którą wymienił elektryk. Rozprułem tym razem całość sam. Kabel to gruby szary bodajże z niebieskim paskiem. Idzie do drzwi.

Załączam również zdjęcie z wiązki wchodzącej modułu drzwi kierowcy. Inna kolorystyka po stronie pasażera ale umiejscowienie to samo. Dwa kable w kolorze różowym powinny mieć napięcie w momencie podnoszenia szyby. Na zdjęciu widać że przekierowałem napięcie by zamknąć szybę "na krótko" (dodatkowo trzeba zamknąć obwód drugim kablem).

Na drugim zdjęciu widac rozebrany środek. Kabel był w tej wiązce idącej przez środek samochodu. To ten który jest teraz niebieski - widać jego łączenie tuż przy progu drzwi (wymieniałem na nowo).

Sorki nie załączam zdjec. Nie mogę ich wrzucic ;-(