Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: [145] Ile potrzeba farby na pomalowanie z zewnątrz AR 145?

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

A gdzie foty ?
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

To czy się zamkniesz w 200zł zależy jaki masz lakier na samochodzie jeżeli metalic to raczej nie,jeżeli akryl to się zmieścisz. Co Ci da,że blacharz wspawa nowy kawałek blachy w miejsce gdzie został wyciety kawałek z korozja??
    To nie ma sensu nie ma co oszczedzac bo i tak bedzie rude do 2 lat najpozniej lepije jechac na szrot i kupic błotnik i tylko pomalować nie wspawywać jakieś blachy jak to robi jeden gośc który mieszka niedaleko mnie i co 2 miechy spawa auto i maluje...nromalnie masakra jakby nie miał innych zajęć. Wg mnie skorodowany element nadaje się tylko na złom a nie do ''regeneracji''. Poza tym to jest błotnik,część narażona na dużą ilość wody,soli w zimie więc sam się zastanów nad tym blacharzem czy nie lepiej kupić błotnik.

oran
    Gość

Domyślnie

Zapomniałem dodać, że to się dzieje z tyłu... :/

Jedyne rozwiązanie jest właśnie takie lub szpachla, korozji już tam nie będzie bo jest tylko w tym małym miejscu (przez owy pęcherz się zrobiło).

A z kolei przedni błotnik mam od środka lekko pordzewiały ale tylko powierzchownie (swoją drogą widać, że się nie przyłożyli do nałożenia warstwy ochronnej, jest ona tylko na 2/3 częsci tego błotnika, bez sensu, tam gdzie nie ma tej wartswy jest korozja...), podejrzewam, że na drugim jest tak samo, bo te nadkola są z tymi głupimi dziurami przez które w zime sól może się dostawać właśnie na błotnik. Ten błotnik to 15 minut czyszczenia szczotką drucianą i nałożenie jakiegoś podkładu lub tej czarnej Motipowskiej czarnej farby takiej konserwującej.

A lakier 195A to chyba jest metalik, nie znam się na tym totalnie, świecić się świeci ale czy to metalik? Nie mam pojęcia, ale jest to taki sam jak na każdej BORDOWEJ 145tce.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Tak to metalic,więc farba dużo droższa niż akrylowa.

Abrial
    Gość

Domyślnie Re: Ile potrzeba farby na pomalowanie z zewnątrz AR 145?

Ile farby :|?: A opłaca Ci się malować :|?: za bardzo się chyba przywiązałeś, w moich okolicach malunek całego to koszt ok. 2600 PLN + farba, sprzedasz co masz, dołożysz kila zeta i znajdziesz z lepszym lakierem, przynajmniej tak bym zrobił :roll:

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Cytat Napisał Abrial
    Ile farby :|?: A opłaca Ci się malować :|?: za bardzo się chyba przywiązałeś, w moich okolicach malunek całego to koszt ok. 2600 PLN + farba, sprzedasz co masz, dołożysz kila zeta i znajdziesz z lepszym lakierem, przynajmniej tak bym zrobił :roll:
    Też mam drobne problemy z lakierem, ale nie wiem czy zdecydowałbym się na sprzedanie swojej BESTII tylko z tego powodu - tyle serca w nią włożyłem i jeszcze więcej kasy. Wiem na czym stoję i nie wiem czy zamieniłbym ją na jakąś inną tylko dlatego, że ta druga miałaby ładniejszy lakier. Poza tym trzeba bardzo uważać, żeby się nie wpakować z deszczu po rynnę i nie kupić jakiegoś czterośladu (od dziadka oczywiście :mrgreen: ) po rekonstrukcji nadwozia z pięknym lakierem spod, którego za kilka miesięcy zaczną wyłazić parchy ;//
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

grzemach
    Gość

Cytat Napisał Abrial
    A ja właśnie myślę aby kupić sfatygowaną, ze zniszczonym lakierem, mam 90% pewność że w ostatnim czasie nie był walnięty...
    Czekam tylko na opinię od mechanika co sądzi o silniku i ogólnie o zawartości pudełka
    A jak kupisz 'igłę' od dziadka/kobiety garażowany możesz się przejechać ale na złomowisko z nią...
    Wolę kupić coś beznadziejnego stargować cenę i sobie samemu wyremontować, przynajmniej będę wiedział co jest zrobione i jak

Użytkownik Romeo Avatar SocikZero4
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer/ Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholik-Bioły Zobacz post
    Jak masz akryl nie metalic to sama farba w sklepie bez zadnych dodatkow. Zwykły lakier jak pomalujesz klarem to ta powierchnia Ci popęka po krotkim czasie i bedziesz musiał robic to smao jeszcze raz. Ja ostatnio malowałem czerwonym akrylem połysk i nic nie dodawałem wyszło super :mrgreen: Jak malujecie plastiki np zderzaki to kupcie do farby ''plastyfikator'' bo inaczej wam bedzie odpadac i łuszczyc sie farba z elementów plastikowych. Na 1 zderzak wejdzie Ci 80ml farby.
    Aha, jak chcesz polerować po malowaniu to najpier matowienie a pozniej pasta polerska G3 ,ale tylko przy uzyciu maszyny polerskiej bo reka nic nie zdziałasz tempo tez tutaj odpada. Tylko jak wczesniej nie polerowałes maszyna to nie rob tego bo beda skurki tragiczne i malowanie ponowne na 100% ponieważ spalisz lakier.

tempo jak kolega mowi odpada bo rys nawalisz, co do akrylu to zeby uzyskac lepszy efekt mozesz dac clar ale na osatnia warstwe i na mokry akryl. jesli niemasz metaliku to mozesz spokojnie zamiast akrylu pomalowac autol w bazie (tak jak metaqlik tylko bez ziarna) i na to clar i wtedy efekt jest piekny. jesli chodzi o polerke to zmatowac papierem 2000 - 2500 ale w zadnym wypadku na okraglo bo przy polerowaniu maszynka rysy niezejda bo maszynka sie w nich krecic bedzie . matuje sie najpierw ze skosa a potem na na prosto tzn kruciutkie ruchy od kanty do kanty . pamietaj by niematowac miejsc w ktore niewejdziesz maszynka. polerka najlepiej Farecla g3 a potem mleko konserwujace i zacierajace smugi najlepiej ktorys z produktow 3M. jesli chodzi o farbe to najgozej kryja z buenetalikow oddcienie czerwonego.

---------- Post dodany o godzinie 11:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:29 ----------

Cytat Napisał oran Zobacz post

Zamkne się w 200 zł? Bo kasy za dużo nie mam, po znajomości koleś mi może zrobi za 500 zł ten cały bok razem z wyklepaniem drzwi (przygoda z płotkiem ) ale nie bede miał więcej niż 700 zł na to :/

Także jak myślicie da rady za 200 zł kupić całą "chemie" ?

metalic 140zl litr (z dobrej firmy) clar ok 70 zl litr kit(szpachlowka) 40zl podklad 50 zl i potem papiery rozpuszczalniki. ceny w wqarsztatach wachaja sie od min 250zl do nawet 400 zl za elemet niewiem jak z blacharka
    farby pojdzie ci moze z 450-500 ml jesli beda cale elemety w podkladzie bezbarwnego(clar) max 0,5l podklady i szpachla w zaleznosci jak bedzie to wyklepane itp i czy bedzie dolane podkladem.

skrzat
    Gość

Domyślnie

Koledzy zależy jakie macie oczekiwania po takim malowaniu. Sam przygotowywałem samochód, potem przyszedł znajomy lakiernik i pomalował całe auto w garażu. Na koniec pasta polerska G3 i efekt nieporównywalny z poprzednim wyglądem. Farby potrzeba około 2-2,5 litrów (z poprawkami). Pozdrawiam.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Powiedzenie 2,5 litra "farby" moim zdaniem nic nie mówi, ale całe szczęści, że farby kupuje się w markecie, a lakiery w większości przypadków w specjalistycznym sklepie lakierniczym, gdzie nam doradzą. Ilośc też zależy od rodzaju lakieru, bo jeśli wybierzemy akryl to na niego nie musi byc już stosowanego bezbarwnego i zazwyczaj lepiej kryje od bazy.