Strona 23 z 29 PierwszyPierwszy ... 1314151617181920212223242526272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 284

Temat: Motor: porównanie TBi i JTDm

plancior
    Gość

Domyślnie

Ok, oczywiście masz rację co do porównań.
    Już to pisałem kilka razy, ja do benzyny nic nie mam. Bardzo lubię te silniki, i jeśli w przyszłości przeprowadzę się bliżej mojego miejsca pracy (albo zmienię pracę ) to kupuję benzynę. Póki co robię za dużo km w ciągu roku żeby myśleć o takim samochodzie.

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kojut Zobacz post
    .Prawie każdy tutaj odszedł całkowicie od tematu(ja w pewnym momencie także) czyli od porównania turbo diesla z turbo benzyną. I ogólne poruszenie użytkowników jtd, bo ich "świetne maszynki" zostały obrażone przez kiepskich dziennikarzy. Bo w Alfie priorytetem jest oszczędność itd... Niestety nie. Dla dużej grupy użytkowników oszczędność jest na dalekiej pozycji albo nie liczy się wcale. Gdyby v6 nie były tutaj rarytasem to już dawno taką bym jeździł a tak "niestety" muszę się zadowolić 1.8, który i tak jest przyjemniejszy od jtd przynajmniej z dwóch powodów - nie słyszę ciągłego klekotu spod maski i mogę kręcić do 7000rpm
    zgadza się - problem tkwi w tym, że dostępność turbobenzyny jest jeszcze znikoma;
    gdyby w GT był TBi pewnie bym go wybrał; niestety nie ma takiej alternatywy, a porównując silnik benzynowy i diesla, mi osobiście zdecydowanie bardziej pasuje JTD - z uwagi na lepszą elastyczność i moment obrotowy;
    obie strony rzekomego konfliktu okopały się na swoich pozycjach i możliwy jest jedynie wzrost emocji i inwektyw niż rzeczowa dyskusja;
    może i diesel do alfy zbytnio nie pasuje, ale dla mnie osobiście jest to rozsądny kompromis; natomiast zgodzę się z przedmówcami (podkreślam - to moja osobista opinia, do której mam prawo, tak jak wielu może się z tym nie zgadzać), że jeszcze mniej pasuje gaz - pewnych rzeczy po prostu nie wypada ...
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

kojut
    Gość

Domyślnie

I właśnie o to chodzi. Podoba ci się Alfa ale budżet nie pozwala na ciągłe lanie drogiego paliwa kupujesz diesla albo zakładasz gaz(którego też jestem przeciwnikiem). Ale nie można na siłę przekonywać o wyższości ropy nad benzyną w tej akurat marce. Diesel zapewne został wprowadzony po to by poprawić sprzedaż Alfy. Na twoim przykładzie widać, że rozsądek wziął górę nad emocjami, u mnie na odwrót(za co muszę słono płacić).

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    W dieslu pozostaje tylko tanio, bez możliwości szybko,
    To pochwal się kolego jaki masz V max,bo moj klekot wg GPS na szwabskiej Autobanie 230 kmh ,i muszę ci powiedzieć ze z lewego pasu korzystają przeważnie Klekoty ,większość turla sie srodkowymi przy 140 Kmh,o spalalnie nie musze sie bac przy dobrej deptance 8 litrów,zawsze się uśmiecham jak któryś wyprzedza cala kolumnę na łeb na szyje ,później wyprzedzam ja ich wszystkich na Autostradzie lub jak zjeżdżają do Stacji bo LPG się skończył ,nie wyobrażam sobie wyjeżdżając w trase 2x w tygodniu benzyny,chociaż wolałbym Benzyniaka ale niestety nie stać mnie na porządna jednostkę,chociaż jak by wsadzili do 159 od BMW 3.0 litrowa jednostkę lub 5 garowa od Audi TT RS napewno bym to lyknol ale nie 1.8 Litre brzęczącą jak Roska wiertarka ,osobiscie lubie jeszcze specyficzny Sound silnika ,taki jak ma Porsche,alfoskie 3.0,Ducati,Ferrari,BMW czy stare UR Quatro od Audi ,człowiek z zamkniętymi oczami mogl by powiedziec co to za Machina sie zbliża,a na przyszłość polowa kasy juz uzbierana

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Czy ja wiem czy lanie w 2.4JTD jest takie ekonomiczne? Nie oszczędzam na ropie i leje Diesel GTL V-Power na Shell-u co kosztuje 4.15 na dzień 18.11.2009, a po mieście spala mi 10l jak się nie rozgrzeje. Czyli za 50zl zrobię 120km po mieście. Pewnie za ta sama kasę bym benzyniaka o pojemności 2.0 utrzymał. Jedynie oszczędzam na trasie. A czy bym był szczęśliwszy z 166 2.0 i miałbym więcej frajdy z jazdy to nie wiem bo nie jeździłem taka.

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kojut Zobacz post
    . Na twoim przykładzie widać, że rozsądek wziął górę nad emocjami, u mnie na odwrót(za co muszę słono płacić).
    nie do końca...
    sam wybór GT do rozsądnych nie należy - żona mi suszy głowę, że miejsca mało (choć coraz częściej podbiera)
    gdyby była dostępna z silnikiem 3,2 - wziąłbym w ciemno...
    pozdrawiam;
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Ducrider Zobacz post
    osobiscie lubie jeszcze specyficzny Sound silnika ,taki jak ma Porsche,alfoskie 3.0,Ducati,
    Desmo i ten dźwięk to coś pięknego
    Przymierzam się do Monstera 695 na wiosnę
    Sorry za OT

Mieszka w
    Brema
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Desmo i ten dźwięk to coś pięknego
    To ja tez przepraszam za OT,i te suche sprzegielko co tak jarmoli ,jak wjeżdżam gdzieś na stacje to wszyscy się zlatują, i oh oh chyba Panu ktoś nakrętek do Silnika nawrzucał

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Nie no dajcie już spokój. Benzyna to benzyna i dizel się nie umywa.
    Ducrider masz większą pojemność i moc i szybki nie jesteś bo u mnie w 2.0 16V dobijam do 220km/h, więc benzyna z taką mocą i pojemnością by zjadła Twojego klekota. Ale nie ukrywam, że frajdę byś miał z gonienia takiego benzyniaka bo droga by nadal była widoczna czyt. bez chmury dymu.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Mieszka w
    Brema
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    czyt. bez chmury dymu.
    hehehe.......Klekoty z DPF em już nie kopca ,a i moja nie puszcza oslon Dymnych choć widuje takie egzemplarze coś w stylu T 34 .A tak na Przyszłość Życzyłbym bym sobie taka emisje spalin jak jest w Niemczech,niesprawne masz spalanie masz 4 tygodnie czasu na usuniecie usterek, a jak nie to na szrocik bay bay bay i wtedy znikly by kopciuchy z ulic, swiezszym powietrzem bysmy pooddychali i nie dotyczyło by to tylko klekotów bo bez kata benzyniak emisji by tez nie przeszedl pozdr