Witam,
Czy ktoś zdejmował już przedni zderzak w 156? Potrzebuje info. gdzie jest mocowany i jak najlepiej go zdjąc.
Witam,
Czy ktoś zdejmował już przedni zderzak w 156? Potrzebuje info. gdzie jest mocowany i jak najlepiej go zdjąc.
Najpierw musisz odkręcić plastik koło zamka pokrywy silnika, potem atrapki między światłami, mocowane na 2 śrubach i zatrzaskach w zderzaku (musisz je delikatnie podważać przy wyjmowaniu). Jak zdemontujesz je, pod nimi są śruby trzymające zderzak. Potem masz śruby pod spodem zderzaka, trzymające też po części osłonę silnika (powinny być oryginalnie na klucz torx 25). Musisz się też dostać pod nadkole, w celu odkręcenia zderzaka od błotników. Można odgiąć nadkole (o ile robisz to w cieple, bo wtedy plastik jest bardziej elastyczny), odkręcając śruby mocujące je w zderzaku, lub całkiem je zdjąć. Z prawej strony są 3 śruby mocujace zderzak do błotnika, a z lewej strony masz tylko 2 śruby i jeden zatrzask (w JTD), ponieważ jest ograniczony dostęp ze względu na Intercooler. To chyba tyle w tym temacie, o ile czegoś nie przeoczyłem. Pozdrawiam i powodzenia.
Och dzięki panowie! A czy zderzak jest jeszcze dodatkowo podklejany klejem w miejscu łączenia błotnika ze zderzakiem. Bo bardzo dobrze mi przylega, aż żal ruszac.
ja o żadnym kleju nic nie wiem
nie ma kleju , wejdź sobie na allegro i obejrzyj foty zderzaka luzem - będziesz widział w których miejscach są śruby mocujące te do których dostaniesz się od strony nadkola