Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Już jestem Alfistą :)

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie Już jestem Alfistą :)

Zacznę od chwalenia się. Wczoraj "zakupiłem" Alfę 146 1.6 Boxer z 1996 r. (159000 km). Co prawda finalizacja ma być we wtorek ale autko jest już zaklepane. Mam nadzieję że nic się nie wydarzy. Samochód w rękach starszej kobiety od 8 lat a uprzednio 2 lata u teścia jej syna. Jedyną wadą jest przednia szyba która w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych z 1995 roku jest z 1997 roku. Wszystko wskazuje że samochód jest do jazdy.
    Teraz mam takie pytanko. Jaki olej do Boxera 1.6 ? Instrukcja jaka jest na forum dotyczy TS-ów zasadniczo. Jaką pojemność ma zbiornik paliwa w tym aucie ? Pani nie bardzo pamięta i mówi że zawsze jak dochodziło do około 1/3 to jechała na stację i tankowała. Zresztą wyraża ona niewielkie zainteresowanie detalami technicznymi. Znamienne jest to, że są faktury z polskiego serwisu na takie duperele jak wymiana żarówek w desce rozdzielczej, faktura za zintegrowane wycieraczki itd Aż boję się że to zbyt piękne by było prawdziwe

Ps: Zgodnie z radami zajrzałem przed odpaleniem na bagnet a tam oleju na 2/3 podziałki.
    Ostatnio edytowane przez macminik ; 22-11-2009 o 10:29

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Cześć i gratuluję!

do mojej belli leję 10W40. Kiedyś selenię, aktualnie Mobil 1. Kupuję po 5l, a właściwie 4+1 litr - bokserkom trzeba dolewać - wg instrukcji 1l co 10kkm. U mnie w praktyce mniej, ale się nie zdziw że na bagnecie ubywa - ten typ tak ma. Co do marki oleju, to temat rzeka i na tym forum znajdziesz wiele wypowiedzi.

Jeżeli chodzi o pojemność zbiornika to Ci nie pomogę - nie pamiętam. 40 litrów z ogonkiem. Zobaczysz już niedługo

Z rad praktycznych, to przy wymianie rozrządu wymień też pompę wody i zwróć uwagę na linkę gazu. U mnie przy 180kkm trzymała się tylko na jednej nitce.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Bak w wersji 145 ma 52litry, więc w 146 chyba też tyle ma.

slaw8
    Gość

Domyślnie

Witam, gratuluje zakupu :-)

Polecam olej Texaco - może nie jest tani, ale Boxery są bardzo wrażliwe na jakość oleju.
    U mnie jest 3/4 - 4/7 miarki i to jest odpowiednia ilość - trzeba stale pilnować jego poziomu, niektóre ponoć zużywają olej, ale mój nigdy go nie ciągnął

Warto też będzie wlać jakieś lepsze paliwo (np. shell vpower) tak ze 2 razy do pełna aby przepalić ew. osady - szczególnie jeżeli zawsze był dolewany, to na dnie baku różne dziwne rzeczy mogły się osadzić.

I wiadomo na zimnym nie przekraczać 3300 obrotów - to jest b. ważne w silniku tego typu - ale nie martw się, do poruszania się ten limit spokojnie wystarcza bo w praktyce to oznacza około 110 - 120km/h :-)

Rozrząd koniecznie :-) niestety tani nie będzie.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

No i boxery i TS'y wymagają dobrego, gęstego oleju I nie ma co tu oszczędzać z wymianami a pilnowanie poziomu powinno wejść Ci w krew co jakiś czas Ta szyba to może być wymieniona profilaktycznie albo po uszkodzeniu od n.p. kamyka etc, więc bym się tym nie martwił. Nie wiem, czy w BX też z rozrządem są takie jaja jak w TS, ale pewnie lepiej profilaktycznie zmienić wraz z pompą wody, koszt mniejszy niż późniejszy remont Ja bym zalał do pełna i wlał STP do benzyniaków, bo nie wiadomo co było lane do baku a koszt taki, jakbyś zalał jakiegoś V-Power'a, który wątpię, żeby miał taki sam efekt jak sprawdzone STP!

Ogólnie gratuluję wyboru i przyjemności z jazdy z BX pod maską

Pozdrowionka,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    No i boxery i TS'y wymagają dobrego, gęstego oleju I nie ma co tu oszczędzać z wymianami a pilnowanie poziomu powinno wejść Ci w krew co jakiś czas Ta szyba to może być wymieniona profilaktycznie albo po uszkodzeniu od n.p. kamyka etc, więc bym się tym nie martwił. Nie wiem, czy w BX też z rozrządem są takie jaja jak w TS, ale pewnie lepiej profilaktycznie zmienić wraz z pompą wody, koszt mniejszy niż późniejszy remont Ja bym zalał do pełna i wlał STP do benzyniaków, bo nie wiadomo co było lane do baku a koszt taki, jakbyś zalał jakiegoś V-Power'a, który wątpię, żeby miał taki sam efekt jak sprawdzone STP!

Ogólnie gratuluję wyboru i przyjemności z jazdy z BX pod maską

Pozdrowionka,
    GrzesiuŻar
    Tak co do szyby to z Daewoo Tico żony tak było. Auto było nowe, salonowe. I po 3 miesiącach szyba pękła tak sama z siebie. Wymienili na gwarancji też rok późniejszy był nabity. Wyjaśnili mi, że karoseria na początku się układa i tak się zdarza.

---------- Post dodany o godzinie 19:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:55 ----------

No i wczoraj odebrałem swoją Alfinę (tak ochrzcił ją mój 5 letni syn). Przy okazji moje dziecko przetestowało wszelkie możliwe włączniki w środku. Ta piękna włoszka do 3000 obrotów mruczy jak leniwa kotka. A przy 4000 ryczy jak wściekła lwica. Piękne Mam tylko problem z przestawieniem się z silnika Forda rzędowego. Tam zmieniałem biegi na sluch tu muszę kukać na obrotomierz bo się mylę przez to mruczenie. Kwestia czasu. Znalazłem jedną wadę. Otóż w drzwiach kierowcy jest wylot powietrza nadmuchu. Żaluzyjki bo to rok 95. Otóż z jednego końca te żaluzyjki są odłamane i tak troszkę wiszą. Czy da się to jakoś naprawić/wymienić ? W Mondeo (93 rok) też tak miałem i przy odrobinie samozaparcia dało się to naprawiać przy użyciu szpilek i żywicy. Naprawiał to ktoś z was ? Jeszcze jedno. Po kilku godzinach postoju, Alfina musi obrócić kilka razy zanim odpali, kilka to jest jakieś 5-6 razy. To normalne przy bokserze czy coś nie tak ? W zasadzie dotychczasowe autka odpalały nieco szybciej.

skrzat
    Gość

Domyślnie

Gratuluje i życzę bezawaryjnej jazdy. Niezależnie od warunków boxerek zawsze powinien odpalać na dotyk.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    Tak co do szyby to z Daewoo Tico żony tak było. Auto było nowe, salonowe. I po 3 miesiącach szyba pękła tak sama z siebie. Wymienili na gwarancji też rok późniejszy był nabity. Wyjaśnili mi, że karoseria na początku się układa i tak się zdarza.

---------- Post dodany o godzinie 19:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:55 ----------

No i wczoraj odebrałem swoją Alfinę (tak ochrzcił ją mój 5 letni syn). Przy okazji moje dziecko przetestowało wszelkie możliwe włączniki w środku. Ta piękna włoszka do 3000 obrotów mruczy jak leniwa kotka. A przy 4000 ryczy jak wściekła lwica. Piękne Mam tylko problem z przestawieniem się z silnika Forda rzędowego. Tam zmieniałem biegi na sluch tu muszę kukać na obrotomierz bo się mylę przez to mruczenie. Kwestia czasu. Znalazłem jedną wadę. Otóż w drzwiach kierowcy jest wylot powietrza nadmuchu. Żaluzyjki bo to rok 95. Otóż z jednego końca te żaluzyjki są odłamane i tak troszkę wiszą. Czy da się to jakoś naprawić/wymienić ? W Mondeo (93 rok) też tak miałem i przy odrobinie samozaparcia dało się to naprawiać przy użyciu szpilek i żywicy. Naprawiał to ktoś z was ? Jeszcze jedno. Po kilku godzinach postoju, Alfina musi obrócić kilka razy zanim odpali, kilka to jest jakieś 5-6 razy. To normalne przy bokserze czy coś nie tak ? W zasadzie dotychczasowe autka odpalały nieco szybciej.
    Kratke nawiewu w drzwiach rowniez mam uszkodzona, wydaje sie ze trzeba całość wymienic, chociaz dokladnie tego nie badalem, mnie to specjalnie nie przeszkadza. Co do odpalania to moj boxer nawet po kilkudniowym postoju zapala, jak to sie ladnie mowi, "na dotyk".

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Wymien kolego swiece, przewody WN powinno pomoc :-)