Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: 156 2.5V6 vs GTA.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156 SW 2,5 V6 2002

Domyślnie

Cytat Napisał Tacka Zobacz post
    w 2.5 nigdy ale to nigdy nie udało sie ponizej 10...
    Alfę mam dopiero trzy miesiące ale w trasie przy prędkościach 120-160 zadawalała się niecałymi 9 litrami (przy prędkości 180-210 wychodziło mi 12,5), w mieście bywa różnie: od 10,5 przy spokojnej przelotówce przez 14-16 w korkach gdzie średnia prędkość oscyluje w okolicach 7 kmh po 18 przy jeździe z werwą, średnio 10,8 na dystansie 3000 km zarówno wg komputera pokładowego jak i kalkulacji własnych.
    Z tego co mi wiadomo w silniku 2,5 zmiany były tylko raz pod koniec 2000 roku - dołożono dodatkowe sondy lambda za katalizatorami, moc wzrosła ze 190 do 192 km.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

...Gajowy z całym szacunkiem ja o niebie ty o chlebie..w miescie czyli w miescie chodzi tu zawsze o max a nie o przelotówki itd itp po co tak sie licytowac chodzio o to zeby człowiekowi powiedziec co i jak a nie o udowadnianie typu a mi...a mnie a ja..wiec w miescie czyli duze miasto korki itp 2.5 pali srednio 15 -16 i tyle zmiany w silniku były jak napisałem i wiem a nie słyszałem lub wydawało mi sie jak piszesz...w 2003 roku -ogólnie polegały na zmianie oprogramowania i ZMNIEJSZENIU a nie jak piszesz zwiekszeniu mocy ze 192 do 190....tyle...proponuje doczytac doinformować sie no i czytac dokladnie co ktos pisze a nie uderzac od razu w podwazanie opini innych i pisanie typu..wydawało mi sie ....miały to byc porady dla majacego dylemat 156 v6 czy gta a nie dyskusja mistrzow jazdy o kropelce...2.5 pali wiecej od gta zwłaszcza w miescie wiem to z autopsji z danych i od znajomych uzytkownikow rowniez...zreszta jak to czesto bywa w praktyce wieksza moc i wiekszy moment=wieksza elastycznosc a to = mniejsze spalanie zwłaszcza w ruchu miejskim...niezaleznie od tego co wiem z praktyki...pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar BartekL
    Mieszka w
    Warszawa/Lublin
    Auto
    Giulietta Veloce Rosso Competizione, 156 GTA SW, 159

Domyślnie

A jakie to ma znaczenie ile pali GTA albo 2.5 V6? Jak ktoś zadaje takie pytania, to znaczy że te auta raczej nie są dla niego...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

...ot mądrosc zyciowa...owszem przy tych pojemnosciach i wogóle w tym temacie nie powinno sie dyskutowac o tym ile co pali ..ale juz o tym wspomniałem jako o ciekawostce ze 3.2 pali mniej niz 2.5 ..poco jakies akcje słuzące udowodnieniu ze przedmowca nie ma racji...to nie jest rozmowa na temat..- a mnie pali mniej tylko o faktach...a nie wymadrzaniu sie typu ...a mnie sie wydawało ze jedyne zmiany były w 2000 r ...bo to smieszne i na dodatek nie słuzy pytajacemu ...a tylko wprowadza niepotrzebny haos

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156 SW 2,5 V6 2002

Domyślnie

ogólnie polegały na zmianie oprogramowania i ZMNIEJSZENIU a nie jak piszesz zwiekszeniu mocy ze 192 do 190....tyle...proponuje doczytac doinformować sie
    Proszę Cię o listę artykułów które Twoim zdaniem powinienem przestudiować i się doinformować w tym temacie, ja sugerowałem się tylko np: http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_156 albo jak wolisz:
    http://www.cuoresportivo.pl/_m/index2.php/156/3
    czytac dokladnie co ktos pisze a nie uderzac od razu w podwazanie opini innych i pisanie typu..wydawało mi sie ....
    Zapewniam Cię że czytam uważnie to co piszą inni w przeciwieństwie do Ciebie ponieważ nigdzie nie użyłem sformułowania "wydawało mi się". Swoją wypowiedź opieram o niewielkie ale własne doświadczenie oraz o teksty źródłowe a nie zasłyszane opinie.
    Odnośnie podania przeze mnie zużycia paliwa to nie chcę aby kolega Olo zraził się do auta z powodu jego spalania, nie chciałem się z nikim licytować.
    poco jakies akcje słuzące udowodnieniu ze przedmowca nie ma racji.
    No właśnie. Po co?
    Ostatnio edytowane przez gajowy ; 26-11-2009 o 23:00

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Zapomnij o komforcie w Alfie. Moje rodzinne kombi tłucze na nierównościach, że głowa boli.
    Może w 166 znajdziesz większy komfort.

Pajak
    Gość

Domyślnie

Hehe panowie nie kloccie sie o to kto więcej pali, bo to nie ma sensu. Ustalmy że palą podobnie, a wszystko i tak zalezy od nogi.

Acha, jeszcze jedna wazna uwaga - wedlug moich obserwacji (tez mam GTA) komputer pokladowy pokazuje zdecydowanie zaniżone spalanie. A to dlatego, że nie uwzględnia wogole spalania podczas stania (czyli np. gdy stoisz w korku) ani przy predkosci do 5 czy 10 km/h. Polecam policzyc sobie spalanie starą znaną metodą z PRL-u - karteczka, kalkulatorek i zapisywać tankowania Mnie wyszło, że moja bestia pali okło 18 l/100 (w miescie oczywiscie)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie 156 v6 czy gta

...nie trzeba zadnej płyty pod silnik..choc mozna...nie skreca i to czasem w miescie na parkingach itd jest upierdliwe no ale to jak kazdy dobry sportowy samochod reszta ok trzeba dbac i kochac...reszta to juz tylko przyjemnosc w najczystszej postaci...z własnego doswiadczenia wiem ze najbardziej gta nie lubi zimy...zadne auto nie lubi ale gta szczególnie...pozdrawiam

elpaco
    Gość

Domyślnie

Znaczy może nie miałem styczności z GTA lecz z innymi autami- no nie oszukujmy się zalatującymi egzotyką i do użytku codziennego nie zdecydowałbym się na GTA gdyż:
    -w mieście ryzyko obcierki lub stłuczki (nie z naszej winy) występuje dość często a części karoserii do GTA są trudno dostępne lub znacznie droższe niż ceni je ubezpieczyciel
    -komfort- nistety polskie dziurawe i zaskakujące drogi potrafią zmęczyć elementy bodykitu aut sportowych- i nie tylko, o felgach nie wspominam.
    Zdecydowanie do użytku w mieście i na codzień poleciłbym auto bardziej popularne w częściach karoserii- niestety.

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Ale jeśli kogoś stać to na przykład na weekendy idealne Albo w trasy Marzenie

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia