Witam jestem nowy na forum i niestety już potrzebuje pomocymianowicie od kiedy kupiłem moją alfe miałem problemy z silnikiem, wymieniłem już rozrząd, pompe wody, wszystkie popychacze zaworów ssących, uszczelke pod głowicą, napinacze, problemy są takie że jakiś miesiąc po remoncie zagrzał sie silnik
zalałem go ( po ostudzeniu) płynem chłodniczym którego brakowało dość sporo i zaczoł sie przegrzewać coraz częściej (stawiam na termostat) ostatnio zauważyłem że po nagrzaniu sie do temp 85* ze zbiorniczka bulgocze a silnik na biegu jałowym oscylije w granicy 950obr/min i kobci na biało lecz zapach spalin nie przypomina mi spalanego płynu chłodzącego więc wykluczam z nadzieją uszczelke pod głowicą
dodam jeszcze że od kiedy kupiłem alfusie obroty biegu jałowego wynosiły 1000obr/min. Jak by tego było mało nie odczułem straty mocy autko ciągnie od jakiś 2200obr/min. jeszcze jedna usterka to pocenie sie między 1 a 2 cylindrem przy elektrozaworze jak sie nie myle, po ściągnięciu głowicy wszystko było czyszczone. prosze o pomoc bede bardzo wdzięczny
![]()