Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [33] Problem z ABS-em w 33 P4

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lejek20
    No widzisz czyli napewno coś z elektroniką opisze dokładnie co sie powinno dziać:

Przekręcasz kluczyk zapala sie na 5 sekund kontrolka poczym gasnie ruszasz przejeżdzasz 2-3 metry słychać jak pompa pracuje przez chwilke ale kontrolka sie nie zapala no i jedziesz i cieszysz sie z ABSu.

Dzieje sie tak za kazdzym razem.
    no i jest dokładnie tak jak piszesz ale z tym ze po przejechaniu jeszcze paru metrów zapala sie kontrolka a abs-u nie ma wiec nie mam z czego sie cieszyc :/

Czy ta kostka ktora jest na przewodach od abs-u jest do podłaczenia do komputera diagnostycznego ?? i jak jest z podłaczeniem czy to najzwyklejsze podłaczenie bosha czy moze trzeba program do alfy ??

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Z powyższego zachowania ABS-u wynika że jest zła liczba impulsów z któregoś koła (należy sprawdzić pierścienie czy nie jest pęknięty, oraz czy koła są tego samego rozmiaru chodzi o średnice) .

pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Cytat Napisał lejek20
    Po przekręceniu kluczyka zapala sie kontrolka od ABS na kilka sekund??? i po ruszeniu słychać jak pompa na chwilke zabzyczy??? (u mnie tak jest i mam sprawny ABS)
    I właśnie tak powinno prawidłowo działać :?:
    Bo mi kontrolka jeszcze się na chwilke zapale jak kręce rozrusznikiem i właśnie nie wiem, czy tak powinno być :?:
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V
    Lancia Delta III 1.6 JTDM

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

tak jak wyzej sprawdz zebatki srednice kol /czy jednakowe/ a jezeli chodzi o bledy to wymigasz je samemu dioda led jak chcesz podaj mi dokladnie silnik i rok produkcji to zajze jak to sie robi

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

koła mam wszytkie identyczne jedynie dwie oponki na tyle sa nowe a z przodu stare do połowy zesmigane koronki na przodzie sa całe i nie brakuje zeba rzadnego z tyłu nie sprawdziłem i sie zastanawiam jak to sprawdzic bo przeciez sa zamkniete w obudowie mostu

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Żeby sprawdzić koronkę musisz wyciągnąć półoś z mostu niema z tym dużo roboty zdejmujesz koło wyciągasz zacisk hamulcowy potem tarcze, odkręcasz 4 śruby i wyciągasz całą półoś ze wszystkim
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Jeśli sprawdzałeś czujniki tylko omomierzem i jest przejście to jeszcze o niczym nie świadczy. Zdarzają się uszkodzenia polegające na pęknięciu magnesu lub przegrzaniu czujnika , omomierz pokazuje dobre wartości a podczas jazdy impulsy są słabe lub niewłaściwe u układ traktuje to jako błąd i wyłącza się. Najpewniej podjechać na diagnostykę i od razy będzie wiadomo który czujnik. Istnieje jeszcze partyzancka metoda sprawdzenia. Potrzeba dwóch osób. Wypinamy wtyczkę od układu sterującego ABS, wyszukujemy które przewody są od czujników i jeden autem jedzie a drugi woltomierzem sprawdza napięcia na poszczególnych czujnikach. W twoim przypadku przy czujnikach biernych z magnesem ( a tak jest chyba w przypadku 33 :roll: ) powinno być widać dokładnie który czujnik(-i) odstaje od pozostałych.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał prezesjm
    Jeśli sprawdzałeś czujniki tylko omomierzem i jest przejście to jeszcze o niczym nie świadczy. Zdarzają się uszkodzenia polegające na pęknięciu magnesu lub przegrzaniu czujnika , omomierz pokazuje dobre wartości a podczas jazdy impulsy są słabe lub niewłaściwe u układ traktuje to jako błąd i wyłącza się. Najpewniej podjechać na diagnostykę i od razy będzie wiadomo który czujnik. Istnieje jeszcze partyzancka metoda sprawdzenia. Potrzeba dwóch osób. Wypinamy wtyczkę od układu sterującego ABS, wyszukujemy które przewody są od czujników i jeden autem jedzie a drugi woltomierzem sprawdza napięcia na poszczególnych czujnikach. W twoim przypadku przy czujnikach biernych z magnesem ( a tak jest chyba w przypadku 33 :roll: ) powinno być widać dokładnie który czujnik(-i) odstaje od pozostałych.
    narazie dałem sobie spokój z absem musze porobic inne pierdólki typu malowanie plastikowych elementów bo sa malinowe