Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 354

Temat: [156] Soczewki Alfa 156 !!!!! Super

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    W moim chorym umyśle zrodził się pewien pomysł A jakby zamontować po dwie soczewki, dla świateł mijania i jedną dla drogowych (bez przesłony), mijania na xenonie, a drogowe halogen (ale jakiś lepszy, np. Night Breaker). To dopiero by efektownie wyglądało, a świecilibyśmy jak (ktoś już o tym wspomniał) samolot. Światła w 156 jak wiadomo są słabe, nawet drogowe nie dają za dużo światła, a szczególnie po bokach samochodu. Co wy na to??
    po co tak kombinować nie lepiej wsadzic bi ?

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144 Zobacz post
    po co tak kombinować nie lepiej wsadzic bi ?
    pewnie że lepiej!dlatego ja już dawno zastosowałem w swoich lampach takie rozwiązanie.

moja druga ulubienica...

siwy144
    Gość

Domyślnie

A jak rozwarczałeś sterowanie światłami drogowymi ? masz jak oryginał czy ciągle jak włączysz drogowe to żarówka zwykła sie zapala ? czy tylko na mignięcia krótkie ?

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Tak tylko napisałem, ale przyznajcie, ze byłoby to efektowne Teraz kończę lampy, są na xenonie, ale chyba się wezmę tez za przerobke drugich lamp, które mam obecnie na jakiś dobry i duży bixenon. Teraz już wiem jakie błędy popelnilem przy przerobce i będę starał się ich unikać Pożyjemy, zobaczymy
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

siwy144
    Gość

Domyślnie

Audi TT ma podobne rozwiązanie na mijania xenon a na drogowe zarówka

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Audi TT ma podobne rozwiązanie na mijania xenon a na drogowe zarówka
    O feeeee, nie znoszę tego samochodu.
    Będę szukał teraz jakiś dobrych soczewek, a kto wie może zaloze drugą. Jak będzie gotowe to się tu pochwalę
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

A jak rozwarczałeś sterowanie światłami drogowymi ? masz jak oryginał czy ciągle jak włączysz drogowe to żarówka zwykła sie zapala ? czy tylko na mignięcia krótkie ?
    mechanizm opuszczania przesłony w BI-xenonie jest podłączony pod światła drogowe,więc w chwili włączenia długich świeci się standardowo żarówka H1 oraz BI-xenon całym odblaskiem.

nawet o dziwo włączając ostrzegawcze xenon też się zaświeca.
    dodam że w swoich lampach mam soczewki Bi z renault ESPASE,poniżej ich fotki.

jednak trzeba pamiętać że kupując lub wyjmując z lampy taką soczewkę do kompletu jest jeszcze mała płytka z układem sterującym o wym. 5cmx3cm,bez niej soczewka jest bezużyteczna.

myślę że w miarę dobrze to wyjaśniłem...
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 06-12-2009 o 14:33

moja druga ulubienica...

siwy144
    Gość

Domyślnie

kolego Andro oryginały maja tak że jak załączy sie ostrzegawcze to xenon i żarówka sie zapala ale jak drogowe to tylko xenon tak bynajmniej jest w bmw

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

kolego Andro oryginały maja tak że jak załączy sie ostrzegawcze to xenon i żarówka sie zapala ale jak drogowe to tylko xenon tak bynajmniej jest w bmw
    owszem,jeśli lampa jest wyposażona tylko w jedną soczewkę a obok niej jest zwykła żarówka np. do jazdy dziennej.tak ma najnowsze wcielenie audi A4,w ich lampach jest też najnowszy wynalazek-żarnik D3S ze specjalną przetwornicą.oferuje więcej światła i zapala się natychmiast pełnym światłem.

http://moto.allegro.pl/item841662882..._a3_a4_q5.html

natomiast w większości aut z BI-xenonami soczewce towarzyszy odblask z żarówką halogenową H1,H7.tak mają między innymi:espase,megane,volvo,skoda octawia.

poza tym każda marka stosuje swoje rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 06-12-2009 o 16:18

moja druga ulubienica...

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    Poniżej jest fotka soczewki z wymiarami (może nie jest to rys. techniczny ale zawsze coś tam widać) Podejdzie ta osłona od punta
    Wydaje mi się że powinna podejść na 100%. Srednica szkła wynosi u ciebie 58mm ale widać jakby "margines" wystający spod mocowania, więc sama wypukłość ma ze 56mm. Średnica mocowania to 68, ale potem rozszerza się i jest z 70. Zresztą wewnętrzna średnica części chromowanej osłony wynosi 73mm. U mnie wysokość mocowania wynosi 40 mm, ale i tak trzeba część tej czarnej osłony odciąć więc wg mnie podejdzie.

---------- Post dodany o godzinie 16:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:19 ----------

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    r-sokol żebyśmy sobie w parade nie wchodzili, z 3 linkow podanych przez Andro, pierwsza lampe pod xenon kupiłem, druga licytuję więc może nie podbijajmy sobie na wzajem ceny.
    No ubiegłeś mnie, więc chyba nie ma sensu pastwić się nad następną, tym bardziej że i tak pewnie masz taką cenę że nie przelicytuję.
    Zresztą i tak nie mam teraz kasy, zapoluję na jakąś następną okazję.
    Ale pochwal się fotkami jak rozbierzesz lampę i jak zamocujesz soczewki do odbłyśnika. Ciekaw jestem jak to robią inni, moje soczewki w trakcie, będą fotki, ja mocuję soczewki zupełnie inaczej - bez wycinania starego lustra.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl