Witam koledzy. Czytajac forum natknolem sie na haslo EBASTO- mozecie mi przyblizyc temat. Czy da sie to zamontowac w mojej pięknej.
Witam koledzy. Czytajac forum natknolem sie na haslo EBASTO- mozecie mi przyblizyc temat. Czy da sie to zamontowac w mojej pięknej.
a to nie jest czasem podgrzewanie dodatkowe płynu chłodzącego w ropniakach??
Ostatnio edytowane przez SYSUNIAdq ; 04-10-2009 o 09:44
Webasto to nazwa firmy przodującej w produkcji urządzeń grzewczych, wentylacji, klimatyzatorów i między innymi szyberdachów. Często w Polsce spotykam się z błędną wymową tej nazwy. Niektórzy twierdzą, że mają "Debasto" inni właśnie, że ich auto jest wyposażone w "Ebasto". Oczywiście ogrzewania postojowe są też produkowane przez inne firmy, ale u nas utarło się, że jak ktoś ma takowe urządzenie w aucie, to jest to właśnie Webasto.
Natomiast jeśli chodzi o konkrety, w zasadzie występują dwa rodzaje ogrzewań postojowych. Najlepiej działające i niezależne od instalacji elektrycznej i paliwowej, są ogrzewania na bazie małych agregatów, które mając własny zbiornik paliwa ogrzewają nam płyn chłodniczy i wnętrze auta. Są też układy z grzałką elektryczną, pobierającą prąd z akumulatora, ale do tego trzeba mieć instalację w idealnym stanie i taki patent nie jest aż tak wydajny, jak układ paliwowy. Każde z tych urządzeń ma możliwość sterowania czasem włączania, a odbywa się to też na kilka sposobów, poczynając od panelu kontrolnego w aucie, poprzez pilot i na sterowaniu z telefonu komórkowego kończąc. Oczywiście to jest tylko pobieżna informacja odnośnie tego dość obszernego tematu. Więcej można tutaj znaleźć: http://www.webasto.pl/home/pl/homepage.html
Pozdrawiam.
Czy dalo by sie w domowych warunkach zamontowac webasto takie z alegro (seryjne) czy jest to bardzo trudne
mój kolega przełożył kiedyś nagrzewnice z łady 2107 a wójek dorobił mu w swoim warsztacie programator ,
no ale do tego był im potrzebny garaż!
w domu będzie Ci ciężko...
Powiedzmy ze mam komponenty. moze ktos ma jakis schemat jak to podlaczyc
wchodzac pod auto znalazlem dluga rure na niej jest puszka cos w rodzaju tlumika na niej jest napis webasto. Czy jest to faktycznie webasto i jak tym sie poslugiwac?
masz ogrzewanie dodatkowe a nie postojowe więc nie możesz tym sterować
poniżej 10 stopni na dworze webasto zaczyna działać razem z pracującym silnikiem pomagając mu szybciej osiągnąc optymalną temperaturę poczym się wyłącza.
możesz w firmie montującej webasto dokupić sterownik w postani zegara lub pilota i sterować tym jako ogrzewaniem postojowym
pzdr