Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak poznać czy sonda to oryginalny BOSCH??

KamilWR
    Gość

Domyślnie Jak poznać czy sonda to oryginalny BOSCH??

Witam.
    Zamówiłem przez allegro sonde Boscha, teoretycznie w sklepie, teoretycznie nowa i oryginalna.Przyszła w zapakowana w kopercie a na samej sondzie nie widzę żadnego oznaczenia Bosch'a.Na wtyczce jest napisa "Tyco".I teraz pytanie: da się jakoś poznać czy nie zostałem wychujany?Zadzwoniłem i koleś zarzeka się, że biorą sondy z Bielska-Białej i są to oryginały Boscha ale jeśli chce to mogę odesłać.

JFC
    Gość

Domyślnie

Daj link do aukcji.
    Żeby nie siać fermentu poszedłem zobaczyć na półki kilka sond Boscha....wszystkie mają wypalone oznaczenia i logo.

znalazłem takie coś
    http://www.tycoelectronics.com/compo...ult.aspx?LG=17
    no chyba, że biorą od nich wtyczki.
    Ostatnio edytowane przez JFC ; 09-12-2009 o 14:23

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

E nie no bez jaj, ma mieć logo i numerek boschowski.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Kiedyś gdzieś czytałem, że niektórzy pseudospecjaliści od doboru sond z allegro specjalnie zeszlifowują numery sond, żeby kupujacy nic nie wiedzieli i nie mogli nic rozpoznać. Może właśnie nasz kolega trafił na takiego speca. Ja kiedyś kupiłem sondę od plakora. Co prawda mmiała numery boscha, ale oczywiście w alfie nie chodziła. Potem dosszedłem, że to była sonda dedykowana do toyoty.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2,4jtd 110kw 2003r

Domyślnie

Powinno być opakowanie a na nim hologram z nr seryjnym który można później sprawdzić na stronie bosha i na samej sondzie wybity napis bosch (ja miałem tak na uniwersalnej sondzie)

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Słuchajcie brałem od tego gościa http://allegro.pl/item840197842_sond..._pin_nowa.html. W aukcji napisane, że oryginal Bosch, nowa , żeby nie kupować podróbek bla bla.Napisałem czy mogą sprawdzić czy ta sonda będzie pasować do mnie bo jest tylko ogólnikowo 166.Poprosiła mnie kobita o nr VIN, że sprawdzą w jakiś tam katalogach.Odpisała, że mają sonde do mnie za ...220zł z przesyłką.Zastanawiałem się ale u mnie w sklepie za NGK też coś ok.220zł wyszlo więc sądziłem, że cena realna a i Bosch być może lepszy (kupiłem przepływke Boscha to i sonda niech będzie tego samego producenta).Poza tym gość ma same pozytywy a sprzedaje sondy, kable, wahacze.Zaufałem a teraz lipa.Jak chcecie to mogę obcykać tą sonde co mi przysłał ale skoro piszecie, że i numer i logo powinno być to chyba mnie naciął.
    PS.w dodatku ciekaw jestem czym różni się ta moja sonda za 205zł (bez przesyłki) od tej z aukcji za 185zł.Długość wychodzi mi taka sama, 4 kabelki w tych samych kolorach i układzie co z aukcji tylko oplot zamiast biały jest czarny

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

http://allegro.pl/item821138112_sond..._6_3_0_v6.html
    tu jest foto pudełka z hologramem

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Tyle, że jak napisałem wyżej dostałem w kopercie luzem a nie w pudełku.Kupowałem od kolegi z forum Puotka przepływke i tam było pudełko Boscha, plomba etc. więc wątpliwości nie miałem.Tutaj kabel i tyle.Przyjrzałem się dokładnie i na tej metalowej wtyczce wybity jest nr 0 258 006 720 , poniżej znaczek (bardzo mały więc ciężko mi powiedzieć jednoznacznie) jakby Boscha i napis Germany , napisu "Bosch" nie ma.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

na stronie boscha ta sonda 0258006720 ma cenę 328zł brutto
    hmmm
    i niby jest np do toyotki yaris , aygo , peug.107 , citroen C1 ( wszystkie z tych autek z silnikiem 1.0 )

katalog części bosch :
    http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/index.asp

na stronach boscha i intercars do V6 T są 0 258 006 190 lub 0 258 986 615

Ostatnio edytowane przez bocian ; 09-12-2009 o 18:43

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Dzięki bocian za info.W takim razie będę musiał ją odesłać.
    I znowu kilka dni w plecy a chciałem jutro wziąć się całościowo za alfine :/
    W takim razie mam jeszcze pytanie: czy można wymienić przepływkę gdyby sonda była niesprawna?Nie mam pewności, że faktycznie jest padnięta.Gdy byłem na kompie człowiek stwierdził, że sonda się zawiesiła , potem zaczęła lać na bogato aż w końcu ruszyła normalnie - Alfa była nagrzana 90st.Na regulacji gazu inny gość po podłączeniu pod kompa w czasie jazdy stwierdził, że sonda leje na bogato stąd stwierdziłem, że skoro wymieniam przepływke to i sonda wymienie dla świętego spokoju.Słyszałem, że przy padniętym przepływomierzu sonda pada po kilkuset kilometrach a jak to jest w drugą stronę? Mogę wymienić jutro przepływke i filtr powietrza a np. w przyszłym tygodniu dorzucić lambde?
    Ostatnio edytowane przez KamilWR ; 09-12-2009 o 20:05