Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: webasto- ebasto

Stanley
    Gość

Domyślnie

No i co z tego , ze Ci tyle pokazał (25 l/100 km) po to jest , żeby pokazywał i najlepiej prawde. Ale nie rozumiem w czym panika , ile przejechałaś przez te 20 min ? , załużmy , że 5 km , więc spaliłeś około 1 litra paliwa czyli około 3,60 zł to dobre piwo , które bys chętnie wypił nudząc się w tym korku jak by było to możliwe w naszym kraju , w Austrii to luzik (do 0,5 promila). Więc nie panikuj z tym spalaniem.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Nie chodzi o paliwo kupuje za 2.50 za litr od pewniaka. Tylko denerwuje mnie to ze tak wolno się grzeje. Wyjeżdżając rano z domu musze zrobić pare ładnych kilometrow zanim auto się nagrzeje wewnątrz. A takie webasto to jest dobry bajer.
    Ostatnio w lidlu widzialem nagrzewnice powietrza zasilaną z gniazdka zapalniczki. Czy ktos ma takie cudo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witaj, ja miałem w 166 webasto i przejechałem ok 4km i już hulało w miare ciepłym powietrzem w środku, diesel z regóły się dłużej nagrzewa, wg mnie montowanie do alfy 166 fabrycznego webasto to porażka, już lepiej zamontować taki ogrzewanie postojowe webasto z prawdziwego zdarzenia a nie takie, ktore sa w 166 fabryczne.
    Jeśli chcesz miec goraco w aucie jak wsiadasz to moj patent jest taki, ze wstaje ide zapalic auto, silnik sie nagrzewa ok 5-10min lekko i juz dmucha cieplym powietrzem w srodku a jak przyjde to mam ciepło.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Witam. Czy ktos robil taki coś. Dzis wracajac z pracy stałem od samego startu w korku 20 min zerkając na spalanie chwilowe doszło do 25l/100km- masakra. Tak sobie myśle ze to EBASTO przyspieszył by rozgrzanie silnika i szybsze zejscie ze "ssania"
    Pisz poprawnie - to WEBASTO, nie ebasto, dewasto i inne madrosci jakie mozna wyczytac w sieci.

Nie przejmuj sie spalaniem chwilowym. Z moich doswiadczen z dwoma Dieslami wynika, ze auta te palily tyle samo z webastem, czy bez. Auto uzywalem w cyklu: grzanie przed rozruchem 15 min, trasa 50 km, postoj 10h, znow grzanie 15 min, rozruch i jazda 50 km, etc. Przy czym komfort: bezcenny!

To, ze ktos pisze, ze mu sie nagrzewa po 8 km, to normalne. Ja wczoraj moja przejechalem 35 km i termostat sie nie otworzyl! Mialem wlaczone ogrzewanie prawie na max., temp zewnetrzna 5 st i jazda b. delikatna (spalanie wyszlo ponizej 5L). Gdyby nie jedna, kilkukilometrowa gora w drodze do domu, nie otwarlby nawet po 50 km.
    Ostatnio edytowane przez Krajcok ; 10-12-2009 o 16:56
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Krajcok Zobacz post
    Pisz poprawnie - to WEBASTO, nie ebasto, dewasto i inne madrosci jakie mozna wyczytac w sieci.

Nie przejmuj sie spalaniem chwilowym. Z moich doswiadczen z dwoma Dieslami wynika, ze auta te palily tyle samo z webastem, czy bez. Auto uzywalem w cyklu: grzanie przed rozruchem 15 min, trasa 50 km, postoj 10h, znow grzanie 15 min, rozruch i jazda 50 km, etc. Przy czym komfort: bezcenny!

To, ze ktos pisze, ze mu sie nagrzewa po 8 km, to normalne. Ja wczoraj moja przejechalem 35 km i termostat sie nie otworzyl! Mialem wlaczone ogrzewanie prawie na max., temp zewnetrzna 5 st i jazda b. delikatna (spalanie wyszlo ponizej 5L). Gdyby nie jedna, kilkukilometrowa gora w drodze do domu, nie otwarlby nawet po 50 km.
    Skąd wiesz, że się nie otworzył? Poza tym skoro masz otwarte ogrzewanie od początku, to opóźniasz moment zagrzania silnika. Nie wiem, jak w GT, ale w mojej AR 156 po FL jest dogrzewanie elektryczne w kabinie. W kanale dolotowym za dmuchawą jest grzałka, która potrafi 2-3 minuty po zapaleniu auta (temp. zewnętrzna 5-10) ogrzać powietrze dość skutecznie, mimo iż silnik jest jeszcze zimny.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 10-12-2009 o 17:34

Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Skąd wiesz, że się nie otworzył?
    Mam akcesoryjny czujnik na gornym wezu glownej chlodnicy silnika, miedzy termostatem, a chlodnica i wskaznik w kabinie.

Poza tym skoro masz otwarte ogrzewanie od początku, to opóźniasz moment zagrzania silnika.
    Zgadza sie, ale nie wlaczam nigdy ogrzewania od poczatku. Czekam az osiagnie min 60 st i dopiero potem. Co nie zmienia faktu, ze sie nie otworzyl Nawet, gdybym wylaczyl ogrzewanie i zaczekal, az otworzy i potem dowalil z dmuchawy i tak zamknie sie po kilku minutach spokojnej jazdy.

Nie wiem, jak w GT, ale w mojej AR 156 po FL jest dogrzewanie elektryczne w kabinie. W kanale dolotowym za dmuchawą jest grzałka, która potrafi 2-3 minuty po zapaleniu auta (temp. zewnętrzna 5-10) ogrzać powietrze dość skutecznie, mimo iż silnik jest jeszcze zimny.
    Jak takiego dogrzewacza fabrycznie nie mam. Moze zalezy to od rynku, moja jest rodowita Wloszka, pochodzi z Vicenzy kolo Venecji Jakis czas temu kupilem taki dogrzewacz na Allegro z Renault, 3 swiece zarowe po 300W kazda, podlacze lada tydzien i mam nadzieje, ze bedzie cieplo.

Mam za to fabryczny wymiennik ciepla w malym obiegu, ktory chlodzi spaliny recyrkulacji i grzeje wode w malym obiegu. Za darmo. Pewnie u Ciebie tego nie ma, skoro jest grzejnik.
    Krajcok
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Jak takiego dogrzewacza fabrycznie nie mam. Moze zalezy to od rynku, moja jest rodowita Wloszka, pochodzi z Vicenzy kolo Venecji Jakis czas temu kupilem taki dogrzewacz na Allegro z Renault, 3 swiece zarowe po 300W kazda, podlacze lada tydzien i mam nadzieje, ze bedzie cieplo.

Witam. Mógl bys temat dalej pociągnąć. Gdzie kupiłeś, za ile, jak to się montuje- ciekawe czy podejdzie do 166. Poadrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Krajcok Zobacz post
    Mam akcesoryjny czujnik na gornym wezu glownej chlodnicy silnika, miedzy termostatem, a chlodnica i wskaznik w kabinie.

Zgadza sie, ale nie wlaczam nigdy ogrzewania od poczatku. Czekam az osiagnie min 60 st i dopiero potem. Co nie zmienia faktu, ze sie nie otworzyl Nawet, gdybym wylaczyl ogrzewanie i zaczekal, az otworzy i potem dowalil z dmuchawy i tak zamknie sie po kilku minutach spokojnej jazdy.

Mam za to fabryczny wymiennik ciepla w malym obiegu, ktory chlodzi spaliny recyrkulacji i grzeje wode w malym obiegu. Za darmo. Pewnie u Ciebie tego nie ma, skoro jest grzejnik.
    Ten wymiennik ciepła jest w każdym JTD od CF3 począwszy. Podgrzewacz, który jest w AR 156 ma tą zaletę, że nawet na postoju, przy zgaszonym lub zimnym silniku można dogrzać sobie wnętrze.

Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Witam. Mógl bys temat dalej pociągnąć. Gdzie kupiłeś, za ile, jak to się montuje- ciekawe czy podejdzie do 166. Poadrawiam
    Na allegro jest tego od groma. Montujesz na malym obiegu przed nagrzewnica.

---------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:46 ----------

Ten wymiennik ciepła jest w każdym JTD od CF3 począwszy. Podgrzewacz, który jest w AR 156 ma tą zaletę, że nawet na postoju, przy zgaszonym lub zimnym silniku można dogrzać sobie wnętrze.
    To sa zalety Webasto Ale to kosztuje. I w GT JTD nie ma fizycznie miejsca na montaz pieca, niestety.
    Krajcok
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

To ja się podczepię pod temat z kilkoma pytankami do znawców tego cuda...
    Otóż przestało mi się to ustrojstwo załączać i fura długo się nagrzewa...
    Pytanka:
    1. Czy można to jakoś samemu zdiagnozować ?
    2. czy można to zdiagnozować jakimś kompem...jeśli tak to czy przez gniazdo diagnostyczne samochodu czy ma swoje oddzielne...?
    3. Czy gdzieś w okolicach bełchatowa (woj. łódzkie) może to ktoś zdiagnozować lub ewentualnie naprawić ?
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77