Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Pękł mi pasek rozrządu po 10tyś km, AR156 1.9 jtd 105km 99r

zaszary
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rosol Zobacz post
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd z 1999roku o mocy 105km
    Witam serdecznie potrzebuje pomocy i porady i to bardzo szybko poniewarz nie wiem czy nie zostałem oszukany!!!!!!!!

3 miesiące temu mechanik zmienił mi Pasek rozrządu, rolke zębata i napinacz czyli zestaw (podobno),
    dzis rano czyli 17-12-2009 po uruchomieniu silnika na mrozie poczekałem ponad 10minut aby się zogrzała,
    po ujechaniu 300m na jedynce i na obrotach aby nie przeciązać turbiny na mrozie nagle STRZELIŁ mi pasek rozrządu, byłem poprostu zagotowany i wsciekły ale to do teraz mnie trzyma.
    A zrobiłem tylko 10tyś km na tym pasku i ani grama oleju mi nie wzieła po 9 tys ani płynu chłodniczego, nie miałem zadnych problemów z odpalaniem
    Podejrzewam że mechanik nie zmienił mi podanych cześci tylko mnie oszukał, zaprowadziłem mu alfe i powiedział ze to nie jego wina, i podał przyczynę
    Po uruchomieniu silnika odrazu ruszyłem i z mrozu mi strzelił, jak powiedziałem mu ze zdazyłem wypic herbatę i dopiero ruszyć to powiedział ze zerwał mi sie klin na rolce i to było przyczyną zerwania paska.
    nie do końca mu wierzę gdyz to po zerwaniu paska takie zeczy się dzieja a w Vemapol (Częsci Alfa i fiat) powiedzieli mi ze to niemozliwe i ze przyczyna pekniecia morze być nie wymienienie całego kompletu rozrządu badz któraś część jest nieoryginalna,

Jezeli ktos by mógł mi pomóc i powiedziec jak moge sprawdzić stan paska czy jest nowy czy bądz stary i jaka mogła byc przyczyna pekniecia paska bo poprostu jestem NOGA w tym temacie, Bo jego przypuszczenia sa błedne i wiem to napewno poniewarz cała głowica do remontu a nie wiem jak tłoki i On nie chce tego na własny koszt robić.

Bardzo prosze o jakies porady nawet jak ktos by z was dobrze znał ten temat to prosze o kontakt 505-554-359 po smsie moge oddzwonic gdyz jest to dlamnie bardzo bardzo wazne.

Z góry dziekuje Mariusz
    A może poproś jakiegoś rzeczoznawcę o opinię na ten temat, wtedy było by Ci łatwiej dochodzić swojego

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

dokładnie. jeśli byłyby problemy z odzyskaniem pieniedzy lub naprawą to jedynie opinia rzeczoznawcy pozwala ubiegać sie o zwrot kosztów naprawy. Jednak skoro mechanik zgadza się na naprwawę we własnym zakresie to chyba nie będzie tego problemu. Niestety takie rzeczy się zdarzają i mogą się zdarzyć nawet najlepszym fachowcą. Moim zdaniem skoro gość się nie wymiguje od reklamacji jest plusem w całym tym nieszczęściu.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Rosol
    Gość

Domyślnie

Hmm az tak do konca sie nie wymiguje cały czas twierdzi ze to klin był przyczyna. A teraz na 100% wiem ze nie.
    Ten pasek który teraz był zabiore do znajomego co prowadzi ASO i on prawdopodobnie da rade to ocenic i poprosze go o oględziny autka, i niech wystawi ta opinie, i wtedy bede domagał sie 100% kosztów naprawy.
    Tylka mam nadzieje ze Alfa będzie dobrze chodziła po tym remoncie, bo inaczej na giełde, a nie chciałbym.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał Rosol Zobacz post
    Tylka mam nadzieje ze Alfa będzie dobrze chodziła po tym remoncie, bo inaczej na giełde, a nie chciałbym.
    I tak nikt jej nie kupi bo wszyscy znają historię.

Rosol
    Gość

Domyślnie

morze ktos się trafi

Dziś zrobiłem wstepne ogledziny, pompa wody nie została zmieniona a rolka zamiast być swiecąca to jest matowa i brzegami zasniedziała a pasek ma małe peknięcia pod spodem, zostałem oszukany i dzwoniłem do ASO i jest ewidentna wina mechanika, teraz tylko mu to udowodnie i będzie git a naprawa szykuje sie w granicach 2 tys na poczatek

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

To jest jakiś dokument potwierdzający zakup tych części czy nie ma?
    Jesteś w stanie z paska wyczytać kto jest jego producentem?
    Napinacz jest metalowy, tak?

Kolega z ASO raczej za rzeczoznawcę uznany być nie może.
    Twoja opinia też jest raczej guzik warta.

Najlepiej zrób ją 'na sztukę' i sprzedaj

Rosol
    Gość

Domyślnie

Co najgorsze to w ramach sprowadzenia samochodu z Holandi miał w pakiecie zrobić przegląd i wymiany,
    Zapłaciłem ogułkiem za to wszystko, i kto by podejrzewał ze coś takiego się stanie, Niestety tylko umowa kupna i sprzedazy, nic więcej nie mam. I dlatego chyba nie uda mi się odzyskac pieniedzy. Mówił ze jak mu nie wierze to przedstawi mi wszystkie dokumenty od czesci co jeszcze tego nie zrobił czyli ich nie ma.
    Hmm zrobic na sztukę to się nie da bo i tak głowica do regeneracji i wszystkie uszczelki, a do tego rolka i kompletny rozrzą musze zmienic, czyli nie opłaca mi się sprzedac ponieważ załozyłem nowe sprzęgło 3 tyg temu, i straciłbym na niej conajmiej 5tyś po terazniejszym remoncie.
    A mam dobrego fachowca w Łomiankach koło Warszawy który od ponad 30 lat regeneruje głowice, i nie ma żadnych przeciwskazan do niego.
    A co do ASO to onn zajmuje sie naprawą tylko Fiat i Alfa, dlatego tez po przedstawieniu mu stanu techniczego czesci zwatpił w tego mechanika co ją robił.
    Ale jak to mówią człowiek uczy się na błędach tylko ze w tym przypadku kieszen robi się chudsza, i poraz pierwszy i ostatni dotknął się do mojego auta teraz przestawiam sie do prawdziwego serwisu.

Kolego zlituj się z tą ortografią
    Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 19-12-2009 o 17:36