Strona 6 z 33 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 328

Temat: Nasze Alfy kontra zima

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Straszyliście że niektórym nie odpala i byłem dopiero w samochodzie, odpaliła od razu, ale widać że silnik cały "zamarznięty" bo i ciężko chodził na początku i jak gasiłem to tak jak by z ulgą się wyłączył .

Użytkownik Świeżak Avatar Varrels
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    [156] silnik 2,4 JTD rok produkcji 99

Domyślnie

Mam swoją Alfkę już drugą zimę pierwszą przejechała bez problemu a teraz troszkę problemów było ale to raczej z mojej winy:
    pierwszy przypadek: -15 Alfę odpala moja dziewczyna a ja odśnieżałem, dziewczyna się zapomniała i puściła sprzęgło na 1 no i alfa zgasła i tu zaczęły się kłopoty bo rozrusznik kręcił a alfa nie odpaliła. Przyjechał znajomy z kablami ale autko dalej nic dopiero jak przy odpalaniu się wcisnęło gaz alfa zaskoczyła ponoć na ssaniu zalało świece.

Drugi przypadek:Zamarzły mi uszczelki.
    A tak to Miód MALINA -20 i autko pali bez niczego

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Moja na co dzień w garażu choć ostatnie 4 dni pod chmurką ale odpalała bez większych problemów.
    Natomiast zaczął mi się koncert na dwa skrzypce prawy skrzypiec - gumy prawej zawiechy, lewy skrzypiec - gumy lewej zawiechy ..niezłą symfonię można z tego nagrać

tommy
    Gość

Domyślnie

A mi po wyciągnięciu aku i ładowaniu go ok 6 godzin i wsadzeniu go spowrotem autko nie odpala kręciłem chyba z 8 razy po ok 5 sek i nie zaskoczyl, wkońcu padł znowuł :/ a co gorsze zauważyłem że przy kręceniu wydobywa sie czarny dymek z okolic paska (śmierdzi gumą, pasek sie kręci) miał ktoś taka sytuacje?

Malcolm_x
    Gość

Domyślnie

Mi zamarzł ręczny, i nie odpuszcza nawet po długiej trasie, dysze spryskiwacza przedniej szyby też (płyn zimowy kupiony w tesco za 9.90zł, do -17 stopni) no i jeśli nie wjadę na noc do garażu to rano nie ma szans żeby bella odpaliła (dwa razy rozrusznik zakręci, potem kapota, akumulator jest ok, nie wiem co jest przyczyną, jak postoi w ciepłym garażu to odpala..)

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tommy Zobacz post
    A mi po wyciągnięciu aku i ładowaniu go ok 6 godzin i wsadzeniu go spowrotem autko nie odpala kręciłem chyba z 8 razy po ok 5 sek i nie zaskoczyl, wkońcu padł znowuł :/
    Zależy od prostownika, być może 6 godzin to za mało.
    Najtańszy bubel z allegro potrzebuje ponad 48h żeby naładować aku na full.
    Spróbuj jeszcze raz, ale tym razem przynajmniej przez całą noc, np 12h.

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Mi moja wieczorem zrobiła psikusa... Wymyłem ją dziś ładnie z soli, wysuszyłem w garażu, posmarowałem wszystko i napsikałem K2 do zamków (gówno!)... Pojechałem do dziewczyny wieczorem i nie mogłem później drzwi pasażera zamknąć... Po prostu nie chciał zaskoczyć zamek i odbijały... Do tego centralny w tych samych drzwiach nie reagował.. więc na szybko imbusy i śrubokręty i ściąganie tapicerki, potem WD40 od teścia i zaczęło grać dopiero Wniosek - przed zimą trzeba nasmarować wnętrzności pod tapicerką, w mojej chyba nikt tego nigdy nie robił

A silnik po nocy przy -17 po dopaleniu chodzi jakby ktoś zarzynał świnie etc... Ale to tylko przez chwilę, po lekkim przyciśnięciu do 2000obr przestaje i tylko zawory poklepują, ale to u mnie standard na zimnym. Olej w tygodniu będzie nowy, przejechał już 9000km... może coś się poprawi

A ręczny mi puścił dopiero w kanale, jak ściągnąłem koło lewe i ręcznie odepchnąłem zacisk... Linki mam nowe, mają obie dwa miesiące, ale blokuje się nie na linkach, lecz na tym odcinku od dźwigni do linek... Ale mam już nowy zwyczaj nie używać ręcznego... Choć w taką pogodę ciężko, tym bardziej, że lubię pośmigać po parkingu czasem w nocy Jak pogoda się poprawi to się dobiorę do zacisków, może coś pomoże jak je wyczyszczę i dam zestawy naprawcze
    Ostatnio edytowane przez GrzesiuŻar ; 20-12-2009 o 01:40
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał Malcolm_x Zobacz post
    Mi zamarzł ręczny, i nie odpuszcza nawet po długiej trasie, dysze spryskiwacza przedniej szyby też (płyn zimowy kupiony w tesco za 9.90zł, do -17 stopni) no i jeśli nie wjadę na noc do garażu to rano nie ma szans żeby bella odpaliła (dwa razy rozrusznik zakręci, potem kapota, akumulator jest ok, nie wiem co jest przyczyną, jak postoi w ciepłym garażu to odpala..)
    - trzeba było kupić płyn za 12-taka do -22, czy tam -25 i by nie zamarzał
    - akumulator masz pewnie zły. Prąd rozruchowy Twój JTD powinien mieć 680-780A. A jaki masz? Chyba, że kończy swój żywot...

huragan
    Gość

Domyślnie

Ja dzisiaj rano do swojej wchodzilem przez bagaznik.Dwa dni postala i lipa.jak tylko odpalilem i wysiadlem policija juz byla obok

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Witam...
    a u mnie dziwna sprawa...coś mi pobiera prąd na "lewo"
    Wystarczy kilka godzin i akumulator umiera i nie jest to wina samego aku, bo jak zdejmę kleme na noc i podłącze rano to Bella "pali na pstryk" - jak przysłowiowa igła z Allegro ...ładowanie też jest
    Ma ktoś jakieś pomysły co z tym zrobić, gdzie mogą być przecieki prądu lub polecić jakiegoś zaufanego elektryka, który z tym się upora ??
    Pozdrawiam