BX 1.7 16V brata po całonocnym postoju, odpalił normalnie (-15), jednak przez jakieś 30-40 sek trzeba było trzymać wciśnięte sprzęgło, bo przy próbie puszczenia chciał gasnąć. ;p
BX 1.7 16V brata po całonocnym postoju, odpalił normalnie (-15), jednak przez jakieś 30-40 sek trzeba było trzymać wciśnięte sprzęgło, bo przy próbie puszczenia chciał gasnąć. ;p
alfa stała teraz tydzień pod domem kumpla jak byłem w Italii. Po przyjeździe normalnie odpaliła i wszystko byłoby ok, gdyby kumpel ręcznego nie zaciągnął, jak ja przestawiałefekt ? - zamarznięta linka, hamulce, wariujące kontrolki ABS, ASR i gdyby nie pomoc mrutyny (dzięki raz jeszcze stary) i telefony do tomka magiery to bym chyba został na środku drogi i płakał. Ostatecznie, po wielkich przejściach na drodze (łącznie z lataniem bokami przez zblokowane koła) bella stoi w garażu u Marcina i odmarza. Oby to pomogło
Today we are living our future memories..
Moja 166 na dotyk paliłaZa to z 145 1,7 16V miałem mały kłopot, padł aku który i tak miałem wymieniać wiec luz, ale nie spodziewałem sie zamarzniętego paliwa (chyba) w przewodach albo na filtrze.
Autko odpaliło po dłuuuugich próbach, odrazu zalałem specyfik do usuwania wody z układu i już wczoraj i dzisiaj paliła z kopa...
Pzdr
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Dziś wpadłem na genialny pomysł otwarcia bagażnika. Tradycyjnie pociągnąłem za dzwignię otwierania klapy. Zamek popuścił ale klapa przymarzła. Myślę: trudno nie da się to nie. Usiłuje zamknąć auto z centalnego zamka, a auto się nie zamyka, bo klapa otwarta. Lekko wcisnąłem klape. Też nic nie pomogło. Musiałem skrobaczką do szyb obstukiwać zamarzniętą klapę (lód pomiędzy nadwoziem a klapą). Po wielu minutach walki musiałem użyć siły aby otworzyć klapę. Mam nauczkę: nie otwierac klapy w zimie, bo tam zbiera się woda pochodząca z tającego sniegu i lodu z tylnej szyby.
Przy tych mrozach moja mała lata jak ta lala, pali bez zająknięcia, spryskiwacze o dziwo działają prawidłowo (może dlatego, że przed mrozami zalałem płynem zimowym) i oby tak dalej
.
W środę trasa 360 km do Przemyśla więc szykować się na Pozdrowionka![]()
a to pierwsza zima w Polsce mojej belli i poki co soli nie widziala;d stoi w garazu i czeka na wiosne:d
po tyg odpalem i nie mialem problemow
z recznym mialem problem jak w pazdzierniku byl snieg przez kilka dni i rano odpalam chce jechac i czuje ze tyl zablokowany ale po kilku metrach odpuscilo ;]
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P
Mi auto zapalilo, ale po ok 5 km zapalila sie kontrolka wtryskiwaczy i auto zdechlo. Zaciagnalem ja do fiata, sprawdzili pod kompem i zero bledow. Prawdopodobnie zamarzlo paliwo :/ teraz stoi na hali i odmarza.
Akurat pod względem odpalania przy bardzo niskich temperaturach to 159 nigdy mnie nie zawiodła .Każdemu także polecę dodatkowe ogrzewanie silnika ( grzałka montowana w broku silnika, opcja za ok 300 pln ,naprawdę warto) , przy temperaturze -14 st. po przejechaniu 500-700 metrów z nawiewów zaczyna lecieć ciepłe powietrze.
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!