Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 141

Temat: Kreci ale nie odpala 2.4 JTD

Mansoner
    Gość

Domyślnie Uszczelka w regulatorze ciśnienia

Kiedyś jechałem w jedno miejsce kilka km. Musiałem chwilę na kogoś poczekać więc wyłączyłem silnik. Wszystko było pięknie ładnie przed zgaszeniem. Próbuję ponownie odpalić i nic... Kręci żwawo, pompa pracuje bo ją słyszałem...ale nie odpala. Okazało się, że rozpuściła się malutka uszczelka w regulatorze ciśnienia paliwa (O-ring). Wymiana dosłownie parę groszy, a samochód normalnie nie do odpalenia. Ja akurat wezwałem znajomego mechanika, który przyjechał z paliwem w sprayu i bezpośrednio psiknął przez rurę od czegoś tam pod maską i od razu odpalił Dojechałem tak do niego pod warsztat i tam doszedł do tego, że to właśnie ta uszczelka. Podobno to od tego, że leją zbyt dużo wzbogacacza paliwa na stacjach (tankuję zawsze tylko V-Power Diesel na Shellu), który ją po prost przeżarł.
    Przez tą uszczelkę też możecie mieć niewłaściwe ciśnienie paliwa. U mnie akurat żadne lampki awaryjne się nie świeciły. Stało się to z sekundy na sekundę i nie miałem najmniejszych objawów- nic.

Warto sobie to w wolnym czasie sprawdzić bo nie jest to skomplikowane i czasochłonne. Jak stoisz przed maską i patrzysz na silnik (u mnie 2,4 JTD) to ten regulator znajduje się u góry po lewej, jest metalowy wielkości pięści. Przy odkręcaniu śrubek trzeba się troszkę pogimnastykować bo utrudniony trochę dostęp. Zdejmuje się połówkę i trochę trzeba uważać bo tam jest otwór na paliwo i u mnie jak ta malutka gumka była we fragmentach porozpuszczana to uważać, żeby nie wpadła do środka do przewodu z paliwem. Najlepiej wziąć strzykawkę z gumowym wężykiem i odessać resztki paliwa i ewentualne nieczystości czy uszczelkę przez ten wężyk. Mechanikowi taka operacja zajęła na gotowo około 20 min.

Dodam, że od tej pory (jakieś pół roku) nie mam najmniejszych problemów z odpalaniem samochodu czy to mróz czy letni skwar. W tej kwestii wszystko działa idealnie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    Mineły 2 godziny więc poszedłem odpalić....odpaliła za pierwszym razem(zalałem BP Ultimate diesel) jednak po chwili zgasła,marchewa sie nie pali.Odpalam 2raz,bez problemu jednak po chwili gaśnie.Odpalam 3raz-odpala bez problemu tym razem po odpaleniu dodaje lekko gaz i chodzi...
    Miałem coś takiega na 10 prób zapalał z 3-4razy u mnie akurat było to winą przytkanych wtrysków.Jak to sprawdzic w 10 min poszukaj na forum.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    trzeba sprawdzić ile daje ciśnienia pompa w baku , bo to że pompuje nic nie znaczy , ponadto może być problem z paliwem , zanieczyszczony regulator ciśnienia paliwa
    Jak wygląda i gdzie się znajduje ten regulator ciśnienia paliwa?? U mnie po tym jak ropa zamarzła teraz występuje taki problem,,gdy jade i zwiększam obroty powyżej 2tys.to marchewa i gaśnie.Jak jeżdze delikatnie to jest ok....dziś nawet ciągnąłem forda mondeo3 na lince i jak obroty bardzo powoli wyszły za 2tys to nic sie nie działo tak samo jak redukuje bieg i obroty się zwiększą to nie gaśnie,gaśnie tylko przy przyśpieszaniu...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Jak wygląda i gdzie się znajduje ten regulator ciśnienia paliwa?? U mnie po tym jak ropa zamarzła teraz występuje taki problem,,gdy jade i zwiększam obroty powyżej 2tys.to marchewa i gaśnie.Jak jeżdze delikatnie to jest ok....dziś nawet ciągnąłem forda mondeo3 na lince i jak obroty bardzo powoli wyszły za 2tys to nic sie nie działo tak samo jak redukuje bieg i obroty się zwiększą to nie gaśnie,gaśnie tylko przy przyśpieszaniu...
    zacznij od wymiany filtra paliwa , wlej uszlachetniacz do baku , sprawdź na kompie co zarejestrowała centralka wtrysku - chociaż pewnie problem z ciśnieniem paliwa - bo gaśnie przy przyspieszeniu

przy okazji na foto masz regulator - jest na pompie wysokiego ciśnienia , jeżeli trzeba bedzie to go delikatnie przeczyść , następny w kolejce jest czujnik ciśnienia doładowania - jest na szynie CR
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	831546357.jpg
Wyświetleń:	1336
Rozmiar:	23.3 KB
ID:	8532  
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Dziś już nie było problemów przy przyśpieszaniu powyżej 2tys. obrotów...kto mi wyjaśni o co chodzi i kiedy mam się spodziewać nawrotu problemów?? Sedeci napisałeś,,czujnik cziśnienia doładowania jest na szynie CR-możesz rozwinąć ten skrót??
    Ostatnio edytowane przez krzys-krzys ; 27-12-2009 o 13:55

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Dziś już nie było problemów przy przyśpieszaniu powyżej 2tys. obrotów...kto mi wyjaśni o co chodzi i kiedy mam się spodziewać nawrotu problemów?? Sedeci napisałeś,,czujnik cziśnienia doładowania jest na szynie CR-możesz rozwinąć ten skrót??
    pomyłka, miało być czujnik ciśnienia paliwa , ale tak jak napisałem to zostaw na razie ,
    wymień filtr paliwa (producent zaleca wymianę co 20tys km) , pewnie wrócą mrozy - wrócą problemy , filtr może być przytkany , spuszczenie wody nic nie dało

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Wymieniłem filtr(stary filtr UFI pochodził z 05r)teraz jest Hengsta.Na razie nie ma problemów a nawet jakby troche lepiej auto pracowało.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Wymieniłem filtr(stary filtr UFI pochodził z 05r)teraz jest Hengsta.Na razie nie ma problemów a nawet jakby troche lepiej auto pracowało.
    to wszystko jest z korzyścią dla pompy cr i wtryskiwaczy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Po wymianie filtra już jest o wiele lepiej...ostatnio tylko raz mi zgasł(kontrolka się zapaliła) kupiłem już formułe do czyszczenia wtrysków jednak zastanawiam się nad inna sprawą czy zapalenie się marchewy i zgaśnięcie podczaj jazdy może powodować przepływomierz powietrza??

santa_daro
    Gość

Domyślnie

Miałem podobne objawy, autko zapalało idealnie, jechało do czasu aż się nagrzało. Gdy było ciepłe, gasło i już nie szło go zapalić aż do momentu gdy temperatura spadła do 50*C. U mnie przyczyną były spadki napięcia na przewodach i nie ustawione ciśnienie na listwie wtryskowej. Po wymianie kilku przewodów, wyczyszczeniu wszystkich możliwych wtyczek pod maską i ustawieniu ciśnienia na listwie wszystko hula...

Pozdrawiam