Zobacz wyniki ankiety: Jak szybko jeździsz?

Głosujących
158. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Zawsze z przepisową prędkością lub wolniej

5 3.16%
  • Zawsze ok. 20% szybciej niż jest to dozwolone

16 10.13%
  • Zależnie od warunków (przy dobrych - również szybciej, niż pozwalają przepisy)

109 68.99%
  • Ile Portello/Arese/Pomigliano d'Arco dało

14 8.86%
  • Zależnie do tego, kogo wiozę

14 8.86%
Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Temat: Jak (szybko) jeżdżą Alfisti?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał nietyx Zobacz post
    niski profil z łysymi oponami obowiązuje u nich przez cały rok
    Łysy łeb i łyse opony - czasem idzie w parze

Faktem jest, żeby czerpać przyjemność z jazdy po zaśnieżonej drodze musi być na niej bardzo mały ruch. Ja wracając z sylwestra wybrałem mało uczęszczane górskie dukty i byłem zadowolony
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    najlepsi są ci w BMW, na wstecznym ich można objechać
    Bo tylko w takich warunkach możesz sobie pozwolić na ich wyprzedzanie z tym mocarzem pod maską?
    Cytat Napisał nietyx Zobacz post
    ostatnio wracałem ze Słowacji i dokładnie to samo mnie napotkało, jak tylko przez moment się przede mną skodzina rozpędziła do ponad 40 to odrazu po hamulcach...
    Ale to ćwiczy cierpliwość i można spokojnie podziwiać widoki dookoła

niski profil z łysymi oponami obowiązuje u nich przez cały rok
    Ktoś kiedyś powiedział: 'kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień'... :] Już, dowartościowali się koledzy?
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

mrutyś
    Gość

Domyślnie

a różnie to bywa... ogólnie szybko... ale nie rugajcie mnie bo nic to nie da

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał Wesolatempra Zobacz post
    Najwięcej frajdy sprawia szybka jazda na pokrytych śniegiem górskich drogach
    Ja tam śniegowych tras nie lubię, wole te plansze asfaltowe. Długo grasz w NFS? Ze takie baje piszesz? ^^

Mój drift

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Ostatnio wracałem znad morza przez Poznań jak było tak dużo śniegu. Do poznania dotarłem bardzo szybko ale potem to jakaś paranoja. Jak tylko droga się biała zrobiła od Poznania do Wrocławia to wszyscy 30km/h... no myślałem że mnie trafi coś, ciągle było trzeba jechać lewym pasem a po wyprzedzeniu 70 samochodów już mi się nie chciało liczyć, który to kolejny. No ja rozumiem że śnieg, 80 - 90 nie trzeba jechać ale bez przesady (najlepsi są ci w BMW, na wstecznym ich można objechać )
    A ja nie rozumiem, jak mistrz prostej leci 70-80 przy -2 stopniach, padającym śniegu i jezdni pokrytej śniego-lodem, która nie widziała służb drogowych i soli czy piasku. Skoro 70 samochodów jechało 30km/h to świadczyło to o naprawdę niekorzystnych warunkach.
    Dobrze, ze nikt nie wpadł na pomysł żeby też wyprzedzać, bo albo on tobie albo ty jemu byś w tył wjechał ;/

Rafcio skąd ta antypatia do kierowców BMW? Zazdrość nie jest pozytywną cechą charakteru. Masz 1.4 TS i myślisz, ze Pana Boga za nogi chwyciłeś?

Zejdźmy na ziemię i zachowujmy się jak kulturalni dorośli ludzie.
    Ostatnio edytowane przez Zomeba ; 06-01-2010 o 00:41 Powód: literówka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał Zomeba Zobacz post
    Rafcio skąd ta antypatia do kierowców BMW? Zazdrość nie jest pozytywną cechą charakteru. Masz 1.4 TS i myślisz, ze Pana Boga za nogi chwyciłeś?
    Hmm, nie byłem najszybszy. Jechałem z bratem i o dziwo on zawsze musiał czekać na mnie po wyprzedzeniu sznurka samochodów... więc można powiedzieć że ja się za nim wlekłem strasznie powoli i nie raz musiałem dzwonić żeby na mnie poczekał bo nie daję rady nadążyć za nim.

Po drugie nie jestem zwolenikiem mocy, trzeba umieć wykorzystać to co się ma pod maską. Uczyłem się jeździć na Deawoo Tico i tam dopiero był kop mocy i zawieszenie rodem z F1. A dało się jechać ciągle 110/120 i wyprzedzać co się da. Moc to drugorzędna sprawa, liczy się bardziej prowadzenie i waga samochodu. Bagaż z tyłu, +40 litrów paliwa + 30 litrów gazu i butla dość dobrze dociąża tył i samochód nie ma tendencji do myszkowania. Nie wiem, może mało jeździsz po śniegu ale samochód ma na nim dość dużą przyczepność i nie jest powiedziane że jak przekroczysz 50 to na pierwszym łuku wypadniesz, jak jedziesz po świeżym śniegu to jest spoko i 100km/h można lecieć, najgorszy jest ubity i zmrożony/wyślizgany na którym nie można w ogóle przyczepności złapać i samochód robi co chce i jak chce ale dla ludzi śnieg to śnieg a czarna droga jest czarną nawet na 1cm czarnego lodu na niej leży.

Do kierowców BMW nic nie mam, sam się waham czy by nie kupić po Alfie takiego wozu ale jeszcze sam nie wiem czego chcę, z jednej strony napęd jest zaletą, z drugiej gdybym miał do wyboru imprezę nawet bym się nie zastanawiał. Śmieszy mnie tylko jak oni jeżdżą, w lecie bucik i jest super fajnie a zimie można się z nich pośmiać jak ledwo się toczą a niech spadnie śnieg to już padaka na całego nie wiadomo czy się z nich mam śmiać czy płakać

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał bimski Zobacz post
    Ktoś kiedyś powiedział: 'kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień'... :] Już, dowartościowali się koledzy?
    Tu nie chodzi o dogryzanie tylko widziałem już kilkanaście BMW który na dzień dzisiejszy są nadal letnich oponach i parę razy zauważyłem ich męczarnie ruszania na lekkiej górce.
    Cytat Napisał Zomeba Zobacz post
    Skoro 70 samochodów jechało 30km/h to świadczyło to o naprawdę niekorzystnych warunkach.
    Wiadomo nieraz trzeba zwolnić i szybciej niż 30 się nie da jechać ale nieraz za kierownicą siadają ludzie którzy mało jeżdżą i nie czują sie zbyt pewni na drodze gdy spadnie śnieg
    Ostatnio edytowane przez nietyx ; 06-01-2010 o 20:59

slaw8
    Gość

Domyślnie

Wiele zależy czy znam drogę czy nie..
    Jeżeli tak to ograniczenie prędkości w mieście nie ma znaczenia, a jedynie pora dnia i warunki pogodowe.
    Ale średnio od 70 do 130

A jeżeli nie znam drogi, a jestem w mieście, to jeżdżę z przepisami lub 10-20 więcej niż znaki

Na trasie to na ile pozwalają warunki, około 90 - 130 (na 90tce)

Po autostradach to raczej okazjonalnie i max 130-160, szkoda samochodu na większą prędkość.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Ja mimo delikatnego "nadmiaru" mocy staram się trzymać nieopodal przepisów. W mieście nie przekraczam 70, na trasce 120 max, autostradka 140-160.

Wiadomo że jak śnieg na drodze i słaba widoczność to wszystko dziele przez 50%.

Jakoś nie mam kompleksów i nie muszę nic nikomu na drodze udowadniać, a na zaczepki nie reaguję, choć ten cholerny napis "Super" na tylniej klapie niektórych drażni heheh

Życzę bezpiecznej jazdy Koledzy i bez szaleństw proszę
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar andrzew
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    156, 1,6 ts była, 156 SW 2.4 jtd m-jet jest

Domyślnie

Ogólnie to różnie. Czasami troche wiecej niż można czasami (np. teraz kiedy pełno śniegu) wolniej niż pozwalają przepisy. Zależy od drogi, warunków i tego z kim jade...

Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Ten to sobie pojechał http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Pi...l?ticaid=196b5

Przepraszam za OT ale w swietle tego tematu to chyba dobbrze dla wyobraźni zrobi

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz