Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: DPF zapychanie jak szybko ???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie DPF zapychanie jak szybko ???

Witam
    Panowie dzisiaj wyjechałem autem na miasto mając 80% zapchania filtra, zrobiłem dwie trasy po ok 10km, oczywiście żadne większe korki
    w sumie może 30minut jazdy, i po wszytkim zapchanie filtra wynosi coś koło 95%
    czy to normalne???
    czy filtr już zdycha? jak jest u Was

Aha
    i jeszcze jedno na Forum ktoś napisał że "Czyszczenie specjalnie zrobiłem w momencie kiedy wiedziałem, że za 50 - 100 km powinno być wypalanie"
    GDZIE TO WIDAĆ ŻE MA BYĆ WYPALANIE ZA 50-100km czy FES-em można to sprawdzić???

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ryki67 ; 28-03-2012 o 17:06

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    Witam
    Panowie dzisiaj wyjechałem autem na miasto mając 80% zapchania filtra, zrobiłem dwie trasy po ok 10km, oczywiście żadne większe korki
    w sumie może 30minut jazdy, i po wszytkim zapchanie filtra wynosi coś koło 95%
    czy to normalne???
    czy filtr już zdycha? jak jest u Was

Aha
    i jeszcze jedno na Forum ktoś napisał że "Czyszczenie specjalnie zrobiłem w momencie kiedy wiedziałem, że za 50 - 100 km powinno być wypalanie"
    GDZIE TO WIDAĆ ŻE MA BYĆ WYPALANIE ZA 50-100km czy FES-em można to sprawdzić???

pozdrawiam
    Wydaję mi się że musisz sprawdzić w parametrach "przebieg przy ostatniej regeneracji" i "średnia odległość ostatnich 5 regeneracji" i policzyć... Co do stanu zapchania filtra to czytałem że ludzie mieli po 120 % zapchania filtra i auto jeździło i dało się jeszcze wypalić filtr, więc raczej nie masz się co martwić... możesz ewentualnie ręcznie wypalić filtr tak jak jest to opisane w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ngine_obd.html

Pozdro

Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post
    Wydaję mi się że musisz sprawdzić w parametrach "przebieg przy ostatniej regeneracji" i "średnia odległość ostatnich 5 regeneracji" i policzyć... Co do stanu zapchania filtra to czytałem że ludzie mieli po 120 % zapchania filtra i auto jeździło i dało się jeszcze wypalić filtr, więc raczej nie masz się co martwić... możesz ewentualnie ręcznie wypalić filtr tak jak jest to opisane w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ngine_obd.html

Pozdro
    Witam
    czy mozesz mi pomóc to obliczyć???
    tutaj jest skan z FESA z przed 2 tygodni jak miałem jeszcze przypchanie 52%
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silnik po 7min.jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	122.0 KB
ID:	51503

co to znaczy odometer at last DPF replacement ??? czyżby filtr był wymieniany??? niemożliwe
    następny odometer at last regeneration tylko 76,7km co to za wartość ???
    generalnie proszę o wypowiedzi o co chodzi z tymi parametrami???

czy jak pojadę na autostradę i podepnę FES-a to zobaczę wypalanie filtra??? oraz zakończenie tego procesu???

proszę o wskazówki

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Średnio wypala ci się co 282 km (często u mnie co około 700-800), a od ostatniego wypalania (próby) minęło 76,7 km.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Średnio wypala ci się co 282 km (często u mnie co około 700-800), a od ostatniego wypalania (próby) minęło 76,7 km.
    Dokładnie tak jak pisze aro...

Dodam że masz filtr zapchany tylko w 50 % i to co wynika z tych parametrów to że następne wypalanie będzie dopiero za ponad 200 km także spokojnie... nie rób ręcznej regeneracji bo jest zbędna... tym bardziej że były sporadyczne przypadki zapalenia się auta podczas takiego wymuszonego wypalania ponieważ temperatura sięga przy takiej regeneracji ok 700 stopni C...

Co do parametru wymiany filtra to ile auto ma przebiegu ? może na gwarancji był wymieniony... trudno powiedzieć... a może to jest podany przebieg tego filtra od nowości po prostu... przebieg od ostatniej wymiany oleju jest bardzo zbliżony do tego od wymiany filtra więc coś jest na rzeczy... swoją drogą dziwne to że prawie 120 tyś km od wymiany oleju minęło i jeszcze zostało 5 tyś do następnej wymiany niezły olej

co do pytania czy zobaczysz proces wypalania w FES... to jak najbardziej jest parametr Forced regeneration state i teraz jest not activated... podczas wypalania będzie pewnie in progress
    Ostatnio edytowane przez chrisdelarosa ; 29-03-2012 o 12:55

Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Aro_1977 czyli co sugerujesz ze już filtr zdycha???

chrisdelarosa jak to obliczyłeś te ok. 200km odjąłeś od average 282 te 76 odometer last regeneration???

proszę innych o wypowiedzi

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

chrisdelarosa jak to obliczyłeś te ok. 200km odjąłeś od average 282 te 76 odometer last regeneration???

proszę innych o wypowiedzi
    skoro średnio wypala Ci się co 280 km a teraz przejechałeś prawie 80 od ostatniego wypalania to i le Ci może zostać do następnego wypalenia ? ok 200 km.... częstotliwość wypalania jest uzależniona od tego jak długie odcinki robisz jak często gasisz i zapalasz auto i czy osiąga temperaturę roboczą 90 C... to że jeden ma częściej a inny rzadziej to po prostu znaczy że ten co ma rzadziej jeździ częściej w długie trasy...

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Nie zdycha, tylko po prostu często się wypala bo pewnie robisz krótkie odcinki?
    Tak jak pisał przedmówca skoro średnio wypala się co 280 km, a zrobiłeś około 80 no to za około 200 się będzie wypalał chyba, że teraz zmienisz trasy i będziesz latał na dłuższych odcinkach?

Użytkownik Świeżak Avatar BeBe
    Mieszka w
    SG
    Auto
    159SW 2008

Domyślnie

U mnie ostatnio przy krótkich odcinkach (same miasto od 3-6km) wypalanie było po 334km. Także trzeba zaplanować dłuższy wypad.

Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Dzięki wielkie za inffo uspokoiliście mnie, czy zatem macie jakieś wskazówki co do użytkowania auta tak aby DPF najdłużej służył?
    pozdrawiam