Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [33] LPG alfa romeo 33

Alfista92
    Gość

Domyślnie [33] LPG alfa romeo 33

Witam, planuję niedługo zakup samochodu i właściwie w tym dziale na forum jestem nowy, nigdy go nie odwiedziłem
    Zastanawiając się nad wydatkami które czekają mnie jako posiadacza samochodu, a na pewno jako posiadacza Alfy Romeo zacząłem rozważać kupno AR33 z instalacją gazową.
    Teraz kilka pytań:
    -Ile spalają takie 33 z podtlenkiem LPG
    -Ile auto traci dynamiki przez instalacje gazową?
    -Czy taka instalacja to nie jest pozorna oszczędność która niszczy silnik...
    Zostaje jeszcze problem moralno/społeczny instalacji gazowej, ale mam to gdzieś Jeśli tylko takie instalacje nie niszczą silnika, eksploatowanie ich jest dużo tańsze niż eksploatacja benzyniaka to być może zdecyduję się na takie rozwiązanie
    Najwyżej jak się dorobię kupię 3,2V6 żeby odreagować

Użytkownik Świeżak Avatar Kotlet
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    najszybszy we wsi

Domyślnie

Witam
    Byłem/jestem w podobnej sytuacji, podobny wiek, problemy z kasą itd więc może pomogę. Moim w 100% pierwszym autem jeszcze przed zdaniem prawka stała się jakże cudowna AR 155 2.0 z podtlenkiem GAZotu.
    Jeździć zacząłem od sierpnia. Na początku było super spalanie 13l/100 jak marzenie, wszystko cacy. Ale w miarę z większymi mrozami z instalacją są większe problemy. Nie będę pisał co się po kolei działo, ale na dzień dzisiejszy spalanie wychodziło mi 17l/100km. Za cholerę nie umiem tego wyregulować, chociaż ostatnio coś drgnęło do przodu, więc może będzie lepiej.
    Za to na benzynie zero problemów, idealny samochód, lać i jeździć

Za pewne gdybym mógł wrócić czas to nie zmieniłbym decyzji co do kupna mojej 155 bo to na prawdę genialne auto, które nadrabia wszystkie krzywdy wyrządzane przez LPG.

Ale z tego co wiem to Ty nie zarabiasz, nie wiem jak tam z twoim zapleczem "warsztatowym" i czy masz jakiegoś "mistrza" ktory też lubi grzebać w autach i ma większe pojęcie o tym, więc na Twoim miejscu skoro jesteś zdecydowany na takiego lekkiego bączka jakim jest 33 kupiłbym słabszy silnik, ale w benzynie. Zwłaszcza, że to boxer

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kotlet ; 08-01-2010 o 16:17

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Myślałem o 1,4 boxer
    Myślę, że da się nim jeździć ekonomicznie
    Zarabiać mam zamiar zacząć bo ,,muszę'' jeśli chcę utrzymać samochód

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 33 16V QV

Domyślnie

Jeśli myślisz, że silnik 1,4 będzie palił mniej niż 1,7 byłbym ostrożny, bo gazu raczej nie, a spalanie benzyny możesz sobie porównać w danych technicznych (chyba 0,3 czy 0,5 litra mniej wychodzi w mieście). Też brałem pod uwagę spalanie kupując moją 33, początkowo też chciałem kupić 1,4, ale po zapoznaniu się z danymi, ostatecznie kupiłem 1,7 16V. Po prostu wydaje mi się, że to żadna ekonomia, a wolałem mieć lepszą dynamikę. Jedyne co będzie tańsze, to na pewno OC. Jednak jeśli byś się decydował na silnik 1,7 to łatwiejszy w utrzymaniu z uwagi na części i wygodę serwisowania jest 8V.

Spalanie gazu w mieście zazwyczaj wynosi 11-13 litrów, co zależy od tego czy jeżdżę na krótkich odcinkach czy dłuższych. Na trasie zazwyczaj ok. 10 litrów, aczkolwiek przeważnie mniej niż 10.

Jeśli chodzi o dynamikę, przy zwykłej instalacji niestety jest trochę gorsza (przez mikser), ale można zastosować BLOS, podobno silnik odzyskuje wigor, ale osobiście nie sprawdzałem. A już najlepiej by było chyba założyć sekwencję, chociaż nigdy nie widziałem w 33.

Co do niszczenia silnika przez lpg... niektórzy mówią, że wypalają się zawory, innym strzela w dolot niszcząc przepływomierz i jeszcze jakieś rzeczy się dzieją, ale w mojej alfie gaz jest od 3 lat, w alfie mojego ojca od 5 i nam żadne takie cuda się nie działy. Wydaje mi się, że problemy z gazem związane są głównie ze złą jego regulacją, albo instalacja już w złym stanie. Jeśli jest wszystko sprawne i ustawione jak trzeba, to ma działać i już.

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Nie opierałem się na danych technicznych, lecz na informacji od człowieka który jeździł AR33 i to w najróżniejszych wersjach
    Ja nie mam żadnego praktycznego doświadczenia, więc od siebie nic nie mogę dodać

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

33 LPG:
    -słabsza elastyczność i mniejsza moc silnika,
    -gorszy dźwięk silnika i nie trzeba mieć mega słuchu by to zauważyć,
    +przy pełnym załadowaniu i staniu w korku na odcinku 220km spaliła 22 litry,na codzień też jest trochę taniej niż na benzynie szczególnie w momencie kiedy obserwujemy cenne jednostkową danego paliwa.
    Jak kupisz 33 z gazem to jeszcze może być ale jeśli sam będziesz montował to ja bym zrezygnował.

Użytkownik Ogier Avatar lukasz169
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

Sens instalacji lpg zależy od przebiegów jakie chcesz robić, jeśli planujesz dużo podróżować to ze skromnym budżetem tylko lpg, oszczędności będą duże ( moja pali w trasie 8l.). Natomiast jeśli alfka ma Ci służyć przede wszystkim na niewielkich dystansach w okolicach zamieszkania to darowałbym sobie lpg na Twoim miejscu bo jednak Pb zdecydowanie bardziej smakuje 33-ce Jak napisał Daniio na gazie boxerek traci wiele wigoru i dźwięk też już nie ten sam Ja robie miesięcznie ok. 2000 km więc w tej chwili gaz ratuje moją kieszeń, ale jak tylko moje życie się trochę ustabilizuje i przestane jeździć jak głupi w tą i z powrotem to gaz od razu wywalam. Mimo, że gaźniki wciągają paliwo zdrowo
    Ostatnio edytowane przez lukasz169 ; 09-01-2010 o 21:18

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Miałem 33. Kupiłem bez gazu, po 2 latach założyłem gaz i zaczeły się problemy, dopóki nie było instalacji silnik chodził jak marzenie.
    Boxer i instalacja LPG nigdy nie będą dobrze współpracować. Osobiście odradzam, w zime wcale nie wydasz mniej na paliwo.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Kocham Alfę 33 ze względu na dzwięk silnika i dynamikę
    Pozbawianie jej tego straciłoby sens
    Chyba daruję sobie gaz...
    Jak mnie nie będzie stać na jazdę to najwyżej będę jezdził autobusem

albo kupię OPLA

Użytkownik Świeżak Avatar Kotlet
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    najszybszy we wsi

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista92 Zobacz post
    Chyba daruję sobie gaz...
    Jak mnie nie będzie stać na jazdę to najwyżej będę jezdził autobusem

albo kupię OPLA
    Bardzo dobra myśl Ja w tygodniu poruszam się autobusem, a na weekendy i wieczory mam Alfę

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia