Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] 1.8 TS STAG4 - nie przełącza na gaz?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wiluxx
    Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Angry [156] 1.8 TS STAG4 - nie przełącza na gaz?

Witam, ostatnio coś się stało ze LPG w moim aucie, a że do serwisu (lpg - na gwarancji) mam parę dobrych kilometrów więc zapytam, może coś uda nam się ustalić.
    LPG - przestało się przełączać jak jechałem sobie spokojnie trasą i zabrakło gazu, przełączyło na PB, do najbliższej stacji miałem jakieś 20 km, zatankowałem do pełna, ruszyłem i lipa nie chce się przełączyć na LPG. To spróbowałem uruchomić awaryjnie na LPG, poszło bez problemu, auto jechało prawie normalnie, ale przełączyłem na PB żeby czegoś nie zepsuć.

Gdy wróciłem, podłączyłem auto pod kompa i trochę niemiłe zaskoczenie, zniknęły mapy (kropeczki) LPG i PB, no i najbardziej mnie zastanawia czemu tak jest:
    - dużo za duże ciśnienie
    - temperatura ujemna na reduktorze nic się nie zmienia pomimo że auto rozgrzane do 90st, reduktor ciepły

Czyżby coś z reduktorem się stało, albo może czujnik?

Możliwe żeby reduktor zamarzł i dlatego pokazuje ujemną temperaturę?
    Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 26-05-2010 o 20:15

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Co do czujnika wygląda jakby się uszkodził/ przerwa na kablu zrobiła, czujnik temp. reduktora to termistor NTC czyli im cieplejszy tym mniejsza rezystancja i na odwrót, przy braku kontaktu elektrycznego z czujnikiem STAG pokazuje właśnie -30 stopni, najłatwiej sprawdzić go na szybko miernikiem/omomierzem u Ciebie powinien mieć ok. 2kOhm [2000 Ohm] przy temp. ok. 20 stopni więc powiedzmy tak ja teraz mamy. Sprawa ciśnienia niestety wygląda na uszkodzenie reduktora, wygląda jakby zaciął się regulator ciśnienia w reduktorze.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Dzięki Grzesiek za wskazówki, ten czujnik to sprawdzę sam tak jak napisałeś, ale z tym reduktorem to będę musiał podjechać, bo wydaje mi się że tylko wyjęcie i sprawdzenie "na stole" pozostaje.

-------------------------
    Sprawdziłem omomierzem czujnik i miał miał wartość ok 200 i ok 1300 Ohm, dla temp auta 50st i 90st. czyli coś nie tak, bo wartość rosła.
    Sprawdziłem też jak pracuję auto na gazie i ciśnienie jest dobre (foto), wydaje mi się że nie ma różnicy w jeździe.
    Dopiero uczę się instalacji gazowych. Więc moje pytanie będzie może banalne, ale czy mogę podłączyć jakiś inny czujnik nie koniecznie gazu i zobaczyć jak zareaguje komp STAGA, czy będzie w ogóle go widział? Można go bez problemu wykręcić, nie wyleci woda?
    Ewentualnie czy w sekwencji jest możliwość wyłączenia sprawdzania temperatury? Bo widzę że da się obniżyć jedynie do 15st.
    Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 27-05-2010 o 19:20

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

No i po problemie, padł czujnik, ciężko było znaleźć taki sam (foto), ten który znalazłem miał dłuższy gwint i nie wkręcał się do końca w reduktor, ale nakręciłem śrubkę i jest git. Reduktor jest sprawny co widać na foto wyżej.

Myślę żeby zrobić upgrade firmware sterownika gazu, więc mam pytanie, czy po takim zabiegu należy robić auto kalibrację?

No i do podłączenie sondy lambda, a raczej jego brak mi się nie podoba, w instrukcji jest żeby podpiąć filetowy kabel, czy należy podpiąć go do czarnego przewodu sondy?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Można śmiało uciąć gwint do wymaganej długości

---------- Post dodany o godzinie 21:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:49 ----------

Do kabla sygnałowego /niekoniecznie jest on czarny/
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Znalazłem u jednego gaziarza podobny tylko dłuży, ale powiedział że parametry powinien mieć jak ten mój, nie ucinałem bo nie byłem pewny czy się zmieni jego charakterystyka. Jeden z gazowników nie był w ogóle chętny do udzielania informacji. Najlepiej jakbym podjechał to zobaczą i zrobią oczywiście za odpowiednią opłatą
    Co do sondy, to sprawdzę który sygnałowy, wydaje mi się ze będzie to właśnie czarny.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

W napięciowych sondach od strony wtyczki sondy masz dwa białe to grzałka sondy, szary masa sygnałowa sondy, czarny sygnał sondy, od strony auta juz wiązka ma inne kolory. Co do upgradu sterownika radzę tylko sprawdzonym kablem na RS232 lub firmowym AC na USB, zadnymi krzakami z allegro nie rób, gubią paczki i uwalisz sterownik. Przed upgradem sterownik spyta sie czy zapisac ustawienia klikasz tak i po zmianie softu nic nie trzeba ustawiac.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Dzięki koledzy za wskazówki Mam firmowy kabel AC USB, ale upgrade zrobię jak się dobrze zapoznam z tym sterownikiem stag. Na pierwszy rzut pójdzie sonda, tylko że nie mogę wybadać gdzie jest kabelek od sondy, bo akurat do wiązki to się przyłożyli i pewnie w niej gdzieś go ukryli.