Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Problem z felgami!!!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 155 V6 - była

Domyślnie

Ja nie jestem expertem od felg ale pomyślcie o tym może czy ET nie jest parametrem zmienym. Tak jak np jest w oponach że 195/50/15 nie jest tak samo wysoko jak 185/50/15 np .

http://www.felgi-opony.com/Warto_wie..._,1,70,40.html

tu macie opis całego zjawiska, mi sie wydaję osobiście ze ET dla rożniej szerokości felgi tej samej srednicy bedzie inaczej liczone.

I dlatego tez ja nie kupuje juz felg w "ciemno" raz kupiłem nowe felgi i mnie nastraszyli przy montażu ze niewejdą :O ale zonk, ale jakos je wsadzili jest bardzo mało miejsca ale nie ocieraja

Zawsze trzeba przymierzyć.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

że co znaczy się ?
    bo przyznam szczerze , że niewiele zrozumiałem
    oprócz tego co oczywiste - czyli że 195/50/15 będzie wyższe niż 185/5015 bo 50% ze 195 wyniesie 97,5mm a 50% ze 185 wyniesie 92,5mm

Użytkownik Rowerzysta Avatar A_S_K
    Mieszka w
    SO
    Auto
    156 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    że co znaczy się ?
    bo przyznam szczerze , że niewiele zrozumiałem
    oprócz tego co oczywiste - czyli że 195/50/15 będzie wyższe niż 185/5015 bo 50% ze 195 wyniesie 97,5mm a 50% ze 185 wyniesie 92,5mm
    To znaczy dokładnie to co kolega napisał, czyli, że ET "zmienia się" wraz z szerokością felgi, bo oś symetrii dla 7" jest 3,5" od krawędzi.
    Ale.... nie powinno to mieć znaczenia dla osadzenia felgi, a jedynie czy zmieści się w nadkolu.

PrzemekZ81
    Gość

Domyślnie

Bardzo dziwna sprawa, jutro jeszcze raz zobaczę co jest nie tak może właśnie szerokość felgi ma znaczenie bo na 17 których jeżdżę szerokość jest 7,5 i zacisk od wewnętrznej krawędź felgi gdzieś oddalony jest ok.3mm a zimówki mam naciągnięte na felgi 16 szerokość 6,5 cala.
    Może tu tkwi problem???

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Ta sobie patrzę na TEN rysunek i dochodzę do wniosku, że jednak szerokość felgi ma znaczenie. Zakładając że ET się nie zmieni to jednak część wewnętrzna felgi przy szerokości 6,5 cala będzie o 0,25 cala (6,35 mm) bliżej w odniesieniu do 7 calowej i 0,50 cala (12,7 mm) w stosunku do 7,5 calowej felgi. Wg mnie znaczenie ma też kształt felgi w przekroju bocznym i może dlatego felgi stalowe pasują nawet 6,5 calowe. Poprawcie mnie jeśli, źle rozumuję
    Ostatnio edytowane przez Alfa166Nero ; 10-01-2010 o 12:33

kokos871
    Gość

Domyślnie

A Nie zmieniałeś przypadkiem klocków hamulcowych bo ja miałem taki sam przypadek w mojej 156 2.4JTD miałem na zime oryginalne 15" i po wymianie klocków nie wchodziły (tarły o zacisk) poprzedni właściciel tłumaczył że na sto procent jeżdził na nich w poprzednim sezonie... okazało sie ze klocki były inne niż miały byc miały nadlane jakieś "łezki" na powieszchni i odsadziły zacisk...

PrzemekZ81
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kokos871 Zobacz post
    A Nie zmieniałeś przypadkiem klocków hamulcowych bo ja miałem taki sam przypadek w mojej 156 2.4JTD miałem na zime oryginalne 15" i po wymianie klocków nie wchodziły (tarły o zacisk) poprzedni właściciel tłumaczył że na sto procent jeżdził na nich w poprzednim sezonie... okazało sie ze klocki były inne niż miały byc miały nadlane jakieś "łezki" na powieszchni i odsadziły zacisk...
    Klocki wymieniałem na TRW co prawda piszczą jak ... , nie wiem w sumie dlaczego ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, raczej nie powinno to spowodować odchylenia się zacisku.

PrzemekZ81
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpion Zobacz post
    Ta sobie patrzę na TEN rysunek i dochodzę do wniosku, że jednak szerokość felgi ma znaczenie. Zakładając że ET się nie zmieni to jednak część wewnętrzna felgi przy szerokości 6,5 cala będzie o 0,25 cala (6,35 mm) bliżej w odniesieniu do 7 calowej i 0,50 cala (12,7 mm) w stosunku do 7,5 calowej felgi. Wg mnie znaczenie ma też kształt felgi w przekroju bocznym i może dlatego felgi stalowe pasują nawet 6,5 calowe. Poprawcie mnie jeśli, źle rozumuję
    Dziś zastosowałem dystanse 15mm na koło i dłuższe śruby i tak jak pisał kolega Skorpion chodziło o szerokość felgi a teraz jest OK!!!
    Dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi
    !!!

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PrzemekZ81 Zobacz post
    Dziś zastosowałem dystanse 15mm na koło i dłuższe śruby i tak jak pisał kolega Skorpion chodziło o szerokość felgi a teraz jest OK!!!
    Dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi
    !!!
    Tak czy siak muszę zajrzeć do garażu i obejrzeć te moje 16stki alu (są to te w wersji polerowanej), bo dostałem je bonusowo z autem. Jestem ciekaw czy są 6.5 czy 7 calowe. Poprzedni właściciel na nich normalnie jeździł więc zakładam, że są 7 calowe i w tym tkwi haczyk.