Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Parujace szyby

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

może masz za dużo wilgoci w aucie ( np mokre dywaniki itp. )
    wietrzyć autko i tyle chyba że masz garaż to i wysuszyć by można trochę

Sash
    Gość

Smile zaparowane szyby

ja mam ten sam problem. najgorzej jest zima, po krótkiej jeździe. nie daje nic nawet wietrzenie samochodu i tak mi szyba przednia przymarza i to spora warstwa lodu. tylniej nawet nie ruszam, bo cały czas zaparowana lub zamarznieta. jak jechalem w dłuzszą trase to rozgrzałem autko odpowiednio to az woda stała na szybach od środka. Nic nie daje wymiana filtra, nagrzewniaca ok, chodniczki suche i nic, jak parował tak paruje. Fakt jak włacze klime to szybko czysci szyby, ale nie wlacze klimy przy -15.
    Sprawdze na spokojnie te kanaliki lub kupie cos do walki z wilgocia. Nawet zacząlem przykrywac wyloty powietrza przy przedniej szybie recznikiem, no to troche lepiej, ale problemu to nie rozwiązało. Moze lopatki nie zamykaja sie do konca i cieplo z silnika dostaje sie do kabiny, choc reaguja na zmiane ustawienia. Moze ktoś ma jeszcze jeden pomysł, jak z tym walczyc.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 04-01-2010 o 13:51 Powód: przecinki zamienione na kropki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

U mnie pod dywanikami było faktycznie sporo wody. Wziąłem je do domu do podsuszenia.

A gdzie są wyloty tych kanalików w drzwiach, bo jakoś nie mogę się ich dopatrzyć?

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie a może ...

a może osuszacz klimatyzacji - jak sama nazwa wskazuje powinien osuszać powietrze ale pewnie działa jedynie przy włączonej klimie - a wcześniej koledzy pisali, że poniżej +2 stopni klima nie da się włączyć.

Może ktoś jest bardziej obyty z tematem - czekamy na rady

Temat przewodni: Może osuszacz

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał r_e_b_e_l Zobacz post
    a może osuszacz klimatyzacji - jak sama nazwa wskazuje powinien osuszać powietrze ale pewnie działa jedynie przy włączonej klimie - a wcześniej koledzy pisali, że poniżej +2 stopni klima nie da się włączyć.

Może ktoś jest bardziej obyty z tematem - czekamy na rady

Temat przewodni: Może osuszacz

Osuszacz to ważna rzecz z jednym tylko "ale" - on służy do osuszania wewnątrz układu klimatyzacji, żeby nie korodowała.
    Niestety na wilgoć w kabinie ma osuszacz klimy ma wpływ jedynie pośredni - jak jest zużyty wtedy wydajność klimy spada i tylko tyle.

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ja mam wymieniony filtr kabinowy i szyby parują, z tego co wiem to niestety wada tych aut , to auto na klimat włoski a nie syberjada.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał Stanley Zobacz post
    Ja mam wymieniony filtr kabinowy i szyby parują, z tego co wiem to niestety wada tych aut
    a świstak siedzi i zawija w sreberka ...

jesli parują wam szyby to jest kilka przyczyn ... albo cieknie nagrzewnica, albo zapchane sa odpływy z podszybia, albo zgniły filtr kabinowy ...

jednak w 99% przypadków są to niestety cieknące nagrzewnice

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    a świstak siedzi i zawija w sreberka ...

jesli parują wam szyby to jest kilka przyczyn ... albo cieknie nagrzewnica, albo zapchane sa odpływy z podszybia, albo zgniły filtr kabinowy ...

jednak w 99% przypadków są to niestety cieknące nagrzewnice
    U mnie nagrzewnica i filtr sa nowe. W takim razie pozostają odpływy z podszybia i ewentualnie te kanaliki w drzwiach o których ktos pisał wczesniej. Chociaż drzwi oglądałem od spodu i żadnych kanalików nie zauważyłem. blackalfa166 - to co, gdzie i jak mam poprzetykać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas156
    Mieszka w
    BDG
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 KM

Domyślnie

Witam. Też mi parują szyby i prócz tego specyficzny smrodek. Taką Alfę już kupiłem z zakupioną nagrzewnicą do wymiany oczywiście po odpowiednim rabacie W ASO śpiewają sobie od 700-1500 PLN twierdząc że trzeba całą konsolę rozbierać.
    Ostatnio edytowane przez bartas156 ; 17-01-2010 o 09:41

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Witam
    Mam problem z parującymi szybami po jeździe w bardzo ulewnym deszczu (~150km)
    Teraz po krótkiej jeździe bez włączonego nawiewu, wysiadam z auta, wracam po chwili a tam:

http://zapodaj.net/9d64d01c7a05b.jpg.html

http://zapodaj.net/b88f279bb8a36.jpg.html

szyba zaparowana aż woda(?) się skrapla, włączam nawiew na ciepłe powietrze i jeszcze bardziej paruje:

http://zapodaj.net/0756abc02adad.jpg.html

http://zapodaj.net/a0c973f927b02.jpg.html

po dłuższej chwili ciepłego nadmuchu para powoli znika.
    Woda gdzieś się dostała podczas ulewy, czy jednak poszła nagrzewnica?