Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Klimatyzacja

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie Klimatyzacja

Witam,
    po kupnie Alfy w lato 2008 nabiłem klimę bo było tylko 10g płynu, cieszyłem się nią całe lato, jesień i włączałem czasami w zimę, chodziła super, nadeszło lato 2009 i znów przydała by się klima, słabo już chodziła więc pojechałem na uzupełnienie, mechanik podłączył kompa i po kilku minutach stanął z błędem nieszczelności wpompował kontrast i wyszło że rurka ma małą dziurkę wiec wymieniłem ją oraz simeringi w obydwu, jednak nadal było źle, komputer stawał, padło na chłodnicę klimy więc wymieniłem, przyjechałem ponownie i nareszcie klima się nabiła, chodziła super przez jakieś 3 tygodnie, później zaczęła zwalniać tzn. schładzała ale potrzebowała dużo czasu, np. z 23C do 17C jakieś 30min, gdzie w te lato mam szukać przyczyny? czyżby sprężarka siadała?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_alex Zobacz post
    Witam,
    po kupnie Alfy w lato 2008 nabiłem klimę bo było tylko 10g płynu, cieszyłem się nią całe lato, jesień i włączałem czasami w zimę, chodziła super, nadeszło lato 2009 i znów przydała by się klima, słabo już chodziła więc pojechałem na uzupełnienie, mechanik podłączył kompa i po kilku minutach stanął z błędem nieszczelności wpompował kontrast i wyszło że rurka ma małą dziurkę wiec wymieniłem ją oraz simeringi w obydwu, jednak nadal było źle, komputer stawał, padło na chłodnicę klimy więc wymieniłem, przyjechałem ponownie i nareszcie klima się nabiła, chodziła super przez jakieś 3 tygodnie, później zaczęła zwalniać tzn. schładzała ale potrzebowała dużo czasu, np. z 23C do 17C jakieś 30min, gdzie w te lato mam szukać przyczyny? czyżby sprężarka siadała?
    A czynnik chłodzący jest?
    Może znów pojawiła się jakaś nieszczelność?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto

Domyślnie

Jest, włącza się normalnie, wentylatory przedmuchują co kilkanaście sekund ale po prostu te chłodne powietrze jest słabe i wolne. Wszystko jest szczelnie sprawdzane komputerem boscha i ręcznie.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Jest, włącza się normalnie, wentylatory przedmuchują co kilkanaście sekund ale po prostu te chłodne powietrze jest słabe i wolne. Wszystko jest szczelnie sprawdzane komputerem boscha i ręcznie.
    a jak sprężarka?
    Pracuje cyklicznie?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Keeperek
    Gość

Domyślnie

po prostu te chłodne powietrze jest słabe i wolne.
    Co rozumiesz przez słabe i wolne? może twoim problemem nie jest klima tylko słaby nadmuch? Może być on spowodowany np. zapchanym filtrem kabinowym albo niesprawną dmuchawą...

Blojda
    Gość

Domyślnie

Witaj, niestety te rurki mają tą wadę, że regularnie pękają ( przynajmniej tak jest u mnie), więc jeśli spawałeś ją, to jest duża szansa że się rozszczelniła znowu( powyżej, poniżej spawu). Przerabiałam to tego lata 3 razy. Problemy zaczęły się po remoncie przedniego zawieszenia ( wahacze) nie wiem czy to przyczyna, ale mam wrażenie, że takie sztywne łącze jak ten przewód od klimy, na naszych polskich drogach, jeśli w tym mocowaniu jest jakiś niepotrzebny ,to może powodować pękanie tej rurki. Nie jestem specjalistą, to domysły na podstawie doświadczeń.

Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto

Domyślnie

Filtr pyłkowy wiadomo wymieniamy raz w roku przynajmniej ja rurki nie spawałem, wymieniłem na drugą używaną, tak jak pisałem klimatyzacja schładza ale wolno tzn. ustawiona na max zimno dmucha pełną mocą ale te powietrze jest średnio chłodne, kiedyś jak ustawiłem na 18C to było czuć zimno.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ale wyjasnij mi proszę, czy teraz włączasz klime i ustawiasz na 18st. bo przy tej temp. to mi leci ciepłe powietrze nawet jak włącze klime, a sprężarka się nie włączy poniżej 2st C.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Filtr pyłkowy wiadomo wymieniamy raz w roku przynajmniej ja rurki nie spawałem, wymieniłem na drugą używaną, tak jak pisałem klimatyzacja schładza ale wolno tzn. ustawiona na max zimno dmucha pełną mocą ale te powietrze jest średnio chłodne, kiedyś jak ustawiłem na 18C to było czuć zimno.
    Ja też miałem taki problem - opisywałem go gdzieś nawet na forum.
    Pojechałem do mechanika, który ma urządzenie do nabijania klimy - w pełni zautomatyzowane, podpiął, maszyna zrobiła co trzeba, nabiła czynnik. Mechanik mnie skasował i niby cacy, ale klima nadal działała kiepsko.
    Pojechałem więc do innego specjalisty (w pełnym tego słowa znaczeniu), który zęby zjadł na klimach i to nie tylko w samochodach, człowiek ten nie uznaje tych maszyn do nabijania klimy, wszystko robi "swoimi technikami".
    Po wizycie u niego - wszystko działa jak ręką odjął. Powiedział mi tylko, że była niewłaściwa ilość czynnika. Powiedział także, że w przypadku Alfy 156 klima będzie lepiej działać podczas jazdy niż na postoju (ze względu na układ chłodniczy), powiedział też, że efekt może być jeszcze lepszy, kiedy przeczyszczę chłodnicę (np. delikatnie myjką ciśnieniową), bo jest po prostu zabita byłem z ulicy i przez to słabiej chłodzi.
    Tak więc radzę podjechać Ci do kogoś, kto zajmuje się tylko klimatyzacjami, w szerokim tego słowa znaczeniu i tam szukać pomocy, ale oczywiście najlepiej kiedy zaczną się już upały.
    Jeśli chcesz, to podam Ci namiar na tego speca, ale będziesz miał do niego kawałek, jakieś 420km bo mieszka w Limanowej.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto

Domyślnie

ale wyjasnij mi proszę, czy teraz włączasz klime i ustawiasz na 18st. bo przy tej temp. to mi leci ciepłe powietrze nawet jak włącze klime, a sprężarka się nie włączy poniżej 2st C.
    Piszę o problemach w lato, terez to oczywiste że sprężarka się nie włącza
    Nie wiem czemu robi właśnie tą automatyczną maszyną bo jak byłem u niego Mondeo z 95 to nabijał ręcznie pompując i działa super do dziś, z tego co pamiętam wg książki ustawiał 650g płynu do Alfy. Chłodnicę przed założeniem czyściłem także myjką. Też zauważyłem że jak się jedzie klima chodzi lepiej. Może i warto będzie poszukać kogoś innego. Dzięki za namiar ale trochę za daleko w lato wybieram się do Chorwacji dlatego już o tym rozmyślam.