Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Bardzo długo się nagrzewa w środku.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał Sparco123 Zobacz post
    ...PS. z tego co wiem to te silniki nie chcą się bardzo grzać w zimie, a przy dobrym termostacie zasłanianie chłodnicy nic nie da
    Nie można tak do tego podchodzić. Auto ma grzać i tyle, z małymi (!) odchyleniami ze względu na pogodę. Skoro nie grzeje znaczy że coś jest nie tak.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Sparco123
    Gość

Domyślnie

Faktycznie, jeśli z termostatem jest wszystko OK to można jeszcze nagrzewnicę wymienić, pytanie po co? Poczytaj forum masz 3 wyjścia:
    1. Jeździć w przedziale 2000-3500 obr/min
    2. Nie włączać ogrzewania (i też dawać więcej gazu niż zwykle)
    3. Jeździć w zimnym samochodzie z niedogrzanym silnikiem

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Cytat Napisał Sylwekzen Zobacz post
    Dla zmniejszenia czasu nagrzewania silnika, można w okresie zimowym przysłonić częściowo chłodnicę co w rezultacie zaowocuje skróceniem czasu oczekiwania na ciepłe powietrze z nawiewów. Stosowałem to we wcześniejszych pojazdach i działało. Tylko trzeba pamiętać żeby jej całkiem nie zasłonić max 3/4.
    Kiedyś miałem 125p i kartonik na chłodnicy, ale to była konstrukcja z przed pół wieku i chodziło o utrzymanie temperatury a nie o szybkość jej osiągnięcia. Jak termostat działa poprawnie to przysłanianie nic raczej nie zmieni.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Nie można tak do tego podchodzić. Auto ma grzać i tyle, z małymi (!) odchyleniami ze względu na pogodę. Skoro nie grzeje znaczy że coś jest nie tak.
    Kolejny raz to napisze bzdury kolego piszesz. Silnik w aucie nie jest po to żeby wydzielac ciepło tylko żeby napedzac koła.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    ...Silnik w aucie nie jest po to żeby wydzielac ciepło tylko żeby napedzac koła.
    W traktorze chyba...

Napisałem tak dlatego że podchodzą do ogrzewania jak do hamulca ręcznego. Nie działa bo zima jest... A co to ma do rzeczy ?
    Rozumiem że pogoda jest taka a nie inna ale jak wsiadasz do auta i po pół godziny normalnej jazdy masz temp silnika 60-70'C a w środku dalej zimno tzn że coś jest nie tak.
    W normalnie działającym układzie po kilku/kilkunastu minutach robi się ciepło w aucie. Więc nie wnikam czy to termostat, nagrzewnica czy co tam jeszcze może mieć na to wpływ ale poprostu texty typu - "alfa to samochód na włoską pogode" albo "w zimie mi nie działa" jakoś do mnie nie trafiają.
    Gdzieś napewno jest przyczyna i to nie jest pogoda.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał bogusch13 Zobacz post
    witajcie alfaholicy..mój problem:
    Ja mam 2.4 jtd 99r.
    było kilka prób
    1. palę auto,ustawiam temp.na max nawiew na 4 stopień i jeżdżę po mieście tak do 3 tyś.obr. i nie robi się w środku ciepło za szybko...może po 20 minutach
    2.ustawiam temp.na maxa daję na FULLAUTO i to samo......dodam że nawet po godzinie jazdy to wcale nie mam rewelacji

Jak to wygląda u was??awaria>????
    mam jeszcze sitroena c15 w dieslu 1.8 ale tamten to 10 minut i sauna.

Poradźcie proszę bo dziecko mi marznie w aucie za często!!!!:-)
    Robisz podstawowy błąd powielany przez wielu kierowców. Nie powinno się ustawiać nagrzewnicy na oddawanie ciepła do środka, bo wtedy płyn chłodzący pokonuje większą drogę i chłodzi się jeszcze bardziej, a silnik pozostaje przez to zimny na dłużej. Należy poczekać, aż silnik nabierze około 60 stopni i dopiero tedy włączać ogrzewania. Włączenie ogrzewania od razu na zimnym silniku nie ma sensu i ma wręcz odwrotne działanie. Jeśli nie posiadasz dogrzewania elektrycznego w postaci grzałki, to tylko przedłużasz czas nagrzewania silnika i tym samym masz większe zużycie paliwa, dłużej zimno wewnątrz i silnik się mocniej eksploatuje.

zdziba
    Gość

Domyślnie

Dolną część chlodnicy mam zakrytą cięnką pianką .Tą którą się uklada pod panele podlogowe. temp 90, a w aucie gorąco. Na dworze -17 prędkosc 120 temp ustawiona na 25 . temp silnika 90. Ociepli sie na dworze to po prostu odkryje chlodnicę. Radze zrobic wam to samo. po co marznąć . A alfa jest dogrzana.
    pozdrawiam

Sparco123
    Gość

Domyślnie

redek83 czy możesz mi wytłumaczyć o co chodzi w tym :
    "podchodzą do ogrzewania jak do hamulca ręcznego"
    ja do hamulca ręcznego podchodzę jak do ogrzewania - ma działać, nie ważne czy zima czy lato i nie wiem dlaczego można by mieć inne podejście. Nie wiem też dlaczego nie rozumiesz że np. powietrze o temperaturze -20 stopni C (załóżmy że silnikprzy tej temp. osiąga +60) i może podgrzewać się tylko do +10 przechodząc przez nagrzewnicę, w temperaturze -5 (załóżmy że silnik osiągnie temp. +80) powietrze podgrzało by się do ponad +30 i miał byś saunę

PS a co do tego że alfa to niby samochód na włoską pogodę to jest tu trochę racji bo głęboko osadzone zegary w 156 nie mają być tylko "udziwnieniem" stylistycznym ale głównie mają osłaniać kontrolki przed mocnym słońcem ( takim jaki występuję w basenie morza śródziemnego

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

redek83 czy możesz mi wytłumaczyć o co chodzi w tym :
    "podchodzą do ogrzewania jak do hamulca ręcznego"
    ja do hamulca ręcznego podchodzę jak do ogrzewania - ma działać, nie ważne czy zima czy lato i nie wiem dlaczego można by mieć inne podejście.
    To było o wszystkich i o nikim więc nie czuj się urażony.
    Powtórzę się tym razem ja - jak coś nie działa w samochodzie tzn że jest popsute a nie dlatego że zima jest....

PS a co do tego że alfa to niby samochód na włoską pogodę to jest tu trochę racji bo głęboko osadzone zegary w 156 nie mają być tylko "udziwnieniem" stylistycznym ale głównie mają osłaniać kontrolki przed mocnym słońcem ( takim jaki występuję w basenie morza śródziemnego
    Co ty bredzisz ? Myślę że jedną z ostatnich rzeczy o których pomyśleli przy produkcji było "słońce morza śródziemnego" heheh jakoś 166 też jest z włoch i nie ma takich zegarów.

Dla mnie temat zamknięty bo zaczynamy się powtarzać.
    STOP CIOTOM DROGOWYM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Oddzielmy ogrzewanie od temperatury silnik, bo to dwie różne rzeczy. Ogrzewanie będzie działac prawidłowo, a silnik JTD nie osiągnie tych mitycznych 90C. Oto przykład:
    Standardowe zachowanie silnika JTD:
    Wyjazd z ogrzewanego garażu +10C. Temperatura zewnętrzna na wskaźniku kabinowym –14C (rzeczywista pewnie –17C). Ogrzewanie-klinmatyzacja w trybie ręcznym ustawione na +18C i nawiew na „dwie kostki”. Po przejechaniu odcinka 10km (obroty silnika ok. 2000obr/min i jazda miejska) wskazówka na wskaźniku kabinowym zbliżyła się do umownej kreski oznaczającej 70C – termostat oczywiście się nie otworzył bo rury i chłodnica zimne. Ogrzewanie (ciepłe powietrze) dmuchało na szybę po przejechaniu ok. 2-3km. Nocna jazda poprzedniego dnia w podobnych warunkach, po przejechaniu 15km wskazówka wskaźnika kabinowego ustaliła się w położeniu pomiędzy umowną kreską oznaczającą 70C, a 90C. Termostat nowy (założony w czerwcu) pozmianowy kupiony w ASO f-my BEHR.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)