STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Faktycznie, jeśli z termostatem jest wszystko OK to można jeszcze nagrzewnicę wymienić, pytanie po co? Poczytaj forum masz 3 wyjścia:
1. Jeździć w przedziale 2000-3500 obr/min
2. Nie włączać ogrzewania (i też dawać więcej gazu niż zwykle)
3. Jeździć w zimnym samochodzie z niedogrzanym silnikiem
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
W traktorze chyba...
Napisałem tak dlatego że podchodzą do ogrzewania jak do hamulca ręcznego. Nie działa bo zima jest... A co to ma do rzeczy ?
Rozumiem że pogoda jest taka a nie inna ale jak wsiadasz do auta i po pół godziny normalnej jazdy masz temp silnika 60-70'C a w środku dalej zimno tzn że coś jest nie tak.
W normalnie działającym układzie po kilku/kilkunastu minutach robi się ciepło w aucie. Więc nie wnikam czy to termostat, nagrzewnica czy co tam jeszcze może mieć na to wpływ ale poprostu texty typu - "alfa to samochód na włoską pogode" albo "w zimie mi nie działa" jakoś do mnie nie trafiają.
Gdzieś napewno jest przyczyna i to nie jest pogoda.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Robisz podstawowy błąd powielany przez wielu kierowców. Nie powinno się ustawiać nagrzewnicy na oddawanie ciepła do środka, bo wtedy płyn chłodzący pokonuje większą drogę i chłodzi się jeszcze bardziej, a silnik pozostaje przez to zimny na dłużej. Należy poczekać, aż silnik nabierze około 60 stopni i dopiero tedy włączać ogrzewania. Włączenie ogrzewania od razu na zimnym silniku nie ma sensu i ma wręcz odwrotne działanie. Jeśli nie posiadasz dogrzewania elektrycznego w postaci grzałki, to tylko przedłużasz czas nagrzewania silnika i tym samym masz większe zużycie paliwa, dłużej zimno wewnątrz i silnik się mocniej eksploatuje.
Dolną część chlodnicy mam zakrytą cięnką pianką .Tą którą się uklada pod panele podlogowe. temp 90, a w aucie gorąco. Na dworze -17 prędkosc 120 temp ustawiona na 25 . temp silnika 90. Ociepli sie na dworze to po prostu odkryje chlodnicę. Radze zrobic wam to samo. po co marznąć . A alfa jest dogrzana.
pozdrawiam
redek83 czy możesz mi wytłumaczyć o co chodzi w tym :
"podchodzą do ogrzewania jak do hamulca ręcznego"
ja do hamulca ręcznego podchodzę jak do ogrzewania - ma działać, nie ważne czy zima czy lato i nie wiem dlaczego można by mieć inne podejście. Nie wiem też dlaczego nie rozumiesz że np. powietrze o temperaturze -20 stopni C (załóżmy że silnikprzy tej temp. osiąga +60) i może podgrzewać się tylko do +10 przechodząc przez nagrzewnicę, w temperaturze -5 (załóżmy że silnik osiągnie temp. +80) powietrze podgrzało by się do ponad +30 i miał byś saunę
PS a co do tego że alfa to niby samochód na włoską pogodę to jest tu trochę racji bo głęboko osadzone zegary w 156 nie mają być tylko "udziwnieniem" stylistycznym ale głównie mają osłaniać kontrolki przed mocnym słońcem ( takim jaki występuję w basenie morza śródziemnego
To było o wszystkich i o nikim więc nie czuj się urażony.
Powtórzę się tym razem ja - jak coś nie działa w samochodzie tzn że jest popsute a nie dlatego że zima jest....
Co ty bredzisz ? Myślę że jedną z ostatnich rzeczy o których pomyśleli przy produkcji było "słońce morza śródziemnego"heheh jakoś 166 też jest z włoch i nie ma takich zegarów.
Dla mnie temat zamknięty bo zaczynamy się powtarzać.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Oddzielmy ogrzewanie od temperatury silnik, bo to dwie różne rzeczy. Ogrzewanie będzie działac prawidłowo, a silnik JTD nie osiągnie tych mitycznych 90C. Oto przykład:
Standardowe zachowanie silnika JTD:
Wyjazd z ogrzewanego garażu +10C. Temperatura zewnętrzna na wskaźniku kabinowym –14C (rzeczywista pewnie –17C). Ogrzewanie-klinmatyzacja w trybie ręcznym ustawione na +18C i nawiew na „dwie kostki”. Po przejechaniu odcinka 10km (obroty silnika ok. 2000obr/min i jazda miejska) wskazówka na wskaźniku kabinowym zbliżyła się do umownej kreski oznaczającej 70C – termostat oczywiście się nie otworzył bo rury i chłodnica zimne. Ogrzewanie (ciepłe powietrze) dmuchało na szybę po przejechaniu ok. 2-3km. Nocna jazda poprzedniego dnia w podobnych warunkach, po przejechaniu 15km wskazówka wskaźnika kabinowego ustaliła się w położeniu pomiędzy umowną kreską oznaczającą 70C, a 90C. Termostat nowy (założony w czerwcu) pozmianowy kupiony w ASO f-my BEHR.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)