Moja bella dzisiaj rano odpaliła za 2 razem (-20 przy gruncie) zagrzałem ją teraz i czekam znowu do rana , ale myśle że nie bedzie problemów.
Problem jednak miałem jak jechałem , prawdopodobnie cos z termostatem. Po ok 3 km patrze na odczyt temperatury a tam 110 c , w środku zimno i grzać nie chce. Płyn chłodzący jest ok , termostat normalnie działa , a tu taki wałek .
Przypuszczam że przy tym mrozie materiały termostatu poprostu się "skurczyły" i przycieły, jest jeszcze drugie wyjście - jakiś lewy płyn chłodniczy kupiłem.
Naszczęście wsiadając po ok pół godziny wszystko było w porządku, teraz się zastanawiam czy to samo znowu będe miał rano
Można usłyszeć w pogodzie gdzie dzisiaj najzimniej - Zamość -30, teraz -29..
i kur..a Bella zdechła..
Wsiadam, sprzęgło ledwo wcisnąłem, ciężko wchodzi jak cholera. Grzeje świece - z 10 sekund się grzały - grzeję drugi raz - znów 10 sekund - jundam... pach pach pach.. Czuje że nic z tego, odpuszczam.. Grzeję, pach pach pach pach pach nic... Grzeję, pach pach pach pach pach pach.. lekko na gaz.. załapałuje lekko i gaśnie.. Dupa z tego.
Poszedłem do Citroena.. zapłon, kontrolki gasną, palę, łuu.. łuuu.. łuu.. łuu... nic.. Znowu.. gasną.. łu.. łu.. łu.. łu.. noga na gaz lekko... łu... dupa..
Zrezygnowany przyszedłem na forum.
O tyle o ile Citroen jeździ na paliwie z lokalnej stacji (PB95+woda), o tyle Alfina na Goldzie i Verwie tylko.. jednak przypominam sobie że pracownik stacji mówił, że Orlen daje gwarancje na to paliwo do -26 stopni.. Nie wiem czy prawda to, ale wszystko na to wygląda :/..
- 19' i odpaliła na dotyk...
była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...
-20 teraz u mnie i odpalila. Na wyswietlaczu stanu licznika pojawiaja mi sie jakies czarne baboki ale jak sie nagrzeje to one znikaja.
Ciepło u Was..![]()
Dzisiaj -30 i dała radę... ale ledwo ledwo...
Ja dzisiaj wchodziłem przez drzwi pasażera, moje zamarzłyPo 30km już wszystko gra
Natomiast dzięki mrozom działa mi spowrotem licznik
W sobote wyjąłem aku. Kupowany rok temu, po co ma marznąć biednyDzisiaj zakładam, odpalam, jade... Patrze na licznik, predkościomierz ok i km tez
![]()