Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [156] Jak podnieśc moc w V6

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał MichalRTK7 Zobacz post
    a panowie jeśli chodzi o wylot...wymianie podlegać by miało tylko część od "portek"....czy od kata......a może od kolektorówki....Bo umówmy się że mam dobrych sprawdzonych ludzi od wydechów i oni mogli by mi stworzyć dla mnie na ze tak powiem zamówienie cały wydech...który by wzorował się na ss lub raga..jeśli chodzi o średnice. Ja bym dokupił tylko ostatni tłumik ss lub ragazzona. Tylko czy będzie miało sens wymieniać wydech od kata??? czy cały od kolektora???

A natomiast jak by to miało wyglądać co do wymiany dolotu na ten z 3.0...czy 3.2

katalizator mozesz wyciagnac na koniec przed ostatni tlumik tak jak sie to robi w niektorych rajdowych samochodach ewentualnie zamiast katalizatora wsadzic komore rozprezna. Jesli chodzi o ragazzona to chyba widziales ile kosztuje? tak jak pisalem w 1 poscie taniej by Cie wyszlo swapowanie na 3.0 ale to moje zdanie, pozdrawiam

Janosik
    Gość

Domyślnie

Na kompletnym wydechu przyjmuje sie ze do 10% mocy mozna uzyskac napewno przyda sie dolot no i oczywiscie wirus.Nastepnie mozesz pobawic sie z glowica:Walki,prowadnice itp+polerowanie kanalow i planowanie.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

panowie piszcie przyblizone ceny bo zyskac 20 koni kosztem 3000-4000zl to raczej sie nie oplaca?! kompletny wydech ktory da Ci 10% mocy nie jest zrobiony w szopie albo u kolegi ze spawarka... to stosy obliczen itd. w firmach ktore biora za to grube pieniadze, do tego zabawa z Ecu itd. tego nie kupi sie w kauflandzie tylko trzeba sypac gotowka z kieszeni a jesli tak to juz trzeba przymyslec co jest lepsze

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Gregu155
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 147 JTD 8v

Domyślnie

...po głębszym przemyśleniu...i paru rozmowach z pewnymi panami, decydował bym się chyba na SWAP...nie wiem kiedy by to nastąpiło ale to jest chyba opcja:najtańszym kosztem największy przyrost.

PrzemekZ81
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MichalRTK7 Zobacz post
    ...po głębszym przemyśleniu...i paru rozmowach z pewnymi panami, decydował bym się chyba na SWAP...nie wiem kiedy by to nastąpiło ale to jest chyba opcja:najtańszym kosztem największy przyrost.
    Popieram to co pisali koledzy wcześniej, sam nosiłem się z zamiarem wymiany dolotu i wydechu na sportowe i na zamówienie wraz ze zmianą i przeprogramowaniem map itd. itp. koszt zamknął się w granicach ok. 5000-6000zł a zakup motoru + skrzyni + wymiana (elektryk, mechanik) łączny koszt to ok.4500zł - 5000zł i masz ok.230KM zakładając że wszystko z silnikiem jest ok. nie ma za sobą 300-400tyś km no i standardowo wymiana rozrządu, pasków, filtrów, płynów itp. Tak więc zabawa w Tuning jest kosztownym hobby, ale jak ktoś chce zainwestować 30% wartości auta dla 30 lub 40KM to powodzenia, ja spasowałem i zostanę przy 190KM.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

skrzyni nie trzeba, a koszt mozna zamknac w 4000zl spokojnie, zreszta w dziale tuning jest juz Swap wiec mozna sie podpiac pod temat i przeliczyc koszty

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

na seryjnym (ale często nowym) filtrze + lekko poluźniony wylot, na obciążeniówce pluło w zakresie od +6KM do +18KM ale to było dawno i nieprawda.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

głupoty gadacie o kosztach. Kompletny dolot od 3.0 24V z alfy 166 moge oddac za około 500zł, do tego ruszasz troche tłumikiem tzn wyrzuć mu coś np. katalizator i jeden wydech. Wtedy już powinny być zauważalne osiagi. A za kolektory wydechowe sie można brać ale nie na tym etapie. Jakbyś zmieniał wałki, wtryski, mape to wtedy możesz pomyśleć o zastosowaniu większego kolektora wydechowego bo tylko wtedy będzie on miał co robić. I wyspawanie takiego kolektora to wcale nie jest wielki koszt ponieważ jest to kolektror zwykłęj Vki a nie silnika turbo gdzie musi być zachowanych wiecej zasad. Ale po co mam to tłumaczyć skoro nikt takich dalekich modyfikacji nie planuje.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    głupoty gadacie o kosztach. Kompletny dolot od 3.0 24V z alfy 166 moge oddac za około 500zł
    No to kolego drogo go cenisz - to można kupić na alledrogo za 100-150 zł max w zależności od stanu baranów . Cały komplet to : barany , podstawy , gumy i opaski oryginalne no i oczywiście uszczelki. Każdy silnik 3.0 V6 24V ze Spidera ewentualnie ze 166 ma takie same kolektory jak 3,2 V6 z GTA . Sprawdzone osobiście ewentualnie można sprawdzić samemu w Eper- ze. W serwisie koszt zakupu około 1,5 kzł.

Co zmiany samych baranów to bez strojenia komputera mocy Ci nie przybędzie gdyż ME2.1 na pełnym bucie leje ze sztywnej mapy i nie poda więcej paliwa niż ma ustawione. Powyżej 5000 tyś obr. robi się uboga mieszanka - na małą skalę nieszkodliwe ale po ostrej jeździe może być za gorąco na górze . Sama zmiana kolektorów odczuwalnie poprawia dynamikę w dolnym zakresie obrotów . U mnie doszło 10 NM i 4 KM wraz z dedykowanym tłumikiem końcowym Supersprinta. Ale o tym było już w innym temacie .
    Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 01-02-2010 o 10:24

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Pokaż mi choć jeden przykład ogłoszenia takiego kolektora na allegro za 100-150zł! Bo widze same od 2.5V624V czy 3.012V a to inne kolektory, same banery ci nic nie dadzą, bo kolektor ssący ma również inne średnice(od 3.0 24V jest większy) niż 2.512V 3.012V czy 2.0V6TB .
    W modelu 164 tylko wersje QV miały średnice otworów takie jak późniejsze 3.0 24V. Mechanicznie tylko tym się różniły oraz wałkami. W silniku nie zawsze ważna jest ilość podawanego paliwa lecz również iość zassanego powietrza dlatego tak samo jak odpowiednio dobrany stożkowy filtr powietrza*(mówie o profesjonalnym filtrze) daje większe osiągi tak rwnież większa możliwość zassania większej ilości powietrza do kolektora ssącego. Także nie rozumiem co w ogóle gadasz o tuningu poprzez wymiane samych banerów-to za mało aby było co kolwiek odczuwalne.
    Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 01-02-2010 o 15:31

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia