Witam
Co lepiej lać za paliwko do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa? W moim przypadku to jednostka 2.0 JTS... Do tej pory lalem PB95... Ale zastanawiam się czy nie będzie lepiej zalać PB98 lub np. V-power
Proszę o wasze opinie
pozdro
pc114
Witam
Co lepiej lać za paliwko do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa? W moim przypadku to jednostka 2.0 JTS... Do tej pory lalem PB95... Ale zastanawiam się czy nie będzie lepiej zalać PB98 lub np. V-power
Proszę o wasze opinie
pozdro
pc114
Generalnie chyba im więcej oktanów tym lepiej...
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...
Jakoś znaczącej różnicy miedzy V-Power 95 a V-Power Racing 100 oktanów nie zauważyłem. Mam na myśli moc i przyśpieszenie. Bo jeśli chodzi o spalanie to było jakby te 0,5 litra mniej na 100, no ale przy cenie 5.20 za litr mija się to z celem.
W niemieckich FSI producent przewidział z tego co pamiętam PB98 ale Alfa do JTS PB95 a jedno i drugie bezpośredni wtrysk.
Jedno wiem na pewno. Lepiej tankować paliwa typu premium bo są czystsze - bezsiarkowe lub z dodatkami myjącymi - a zważywszy na problem z nagarem w JTSach jest to dosyć istotny argument.
Panowie nie jestem pewien i jest to tylko moje zdanie, ale myślę, że samochody (obecne modele) z silnikami sterowanymi komputerami i posiadające w nich schemat idealnie dobranej mieszanki, które posiadają czujniki (przepływomierz, sonda lambda, czujnik spalania stukowego, itd) aby ta mieszanka była dobrana idealnie, bez zmian w mapach paliwowych komputera będą tak samo jeździły na paliwie o minimalnie wyższej liczbie oktanowej czy minimalnie niższej, różnica faktycznie może się okazać tylko w troszkę niższym lub wyższym spalaniu.
Ostatnio edytowane przez alfa16v ; 04-02-2010 o 23:48
A jakie lejecie paliwo to jtd? Ja wczoraj zalałem cały zbiornik Diesel GOLD na statoilu i zobacze jak tam splanie, w mocy narazie roznicy nie widze i chyba nie zobacze...ale samo to ze zalałem lepsza gnojówke to podnosi mnie na duch, bella napewno sie cieszy![]()
Ja tez ostatnio zalałem cały bak Diesla OLD na statoilu i powiem ci szczerze że to nic nie daje. ALe jak wlałem zwykłej ropy z BP i dolałem dodatek do paliw STP formuła do DIESLA to czuć róznice
silnik sie wyciszył troszke i jakby równiej i lepiej przyspiesza
![]()
Ja zobaczy jak przejade pare setek kilometówAle jedno wiem napewno musze przy nastepnym tankowaniu dolac STP do czyszczenia wtryskiwaczy.
![]()
Jeżeli producent samochodu przewiduje Pb95 to taką należy lać, jak Pb98 to 98.
Wlanie 98-ki do silnika zasilanego 95-tką skutkuje ciut mniejszym spalaniem i spadkiem mocy (za sporo większą kasę, bezsensowne)
Odwrotnie jest już niebezpieczne bo wystąpi ryzyko spalania stukowego.
V-power,racing i temu podobne 100 oktanowe trochę się bronią dodatkami zawierającymi związki tlenu które rekompensują wysoką liczbę oktanową (ale za jaką kasę???)
Wniosek - nie ma sensu przepłacać, chyba że dla dobrego samopoczucia, złudnego zresztą.
Na dieslach się nie znam. ;-)
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Po pierwsze im więcej oktanów tym większa temperatura spalania co może okazać się po jakimś czasie mało przyjemne dla silnika. Każdy silnik ma sugerowane paliwo przez producenta o czym świadczy naklejka firmowa na klapce wlewu. Z drugiej strony raz na jakiś czas dobrze jest zalać lepszej jakości paliwo (więcej oktanów) dla oczyszczenia układu oraz przegnać samochód np na autostradzie. Ja osobiście leje V-Powera raz na 1000km i przeganiam "maxem" po autostradzie. Jak do tej pory silnikowi to chyba służy, przyjemnie mruczy i nic złego się nie dzieje.
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Więcej oktanów oznacza nie lepszą jakość tylko wolniejsze spalanie mieszanki (ważne przy dużym stopniu sprężania i wysilonych silnikach) aby zapobiec spalaniu stukowemu (ale ciut mniejsza moc) jakość nie ma tu nic do rzeczy. Bardziej zależy od producenta, jakie dodatki doda, na ile odsiarczy ropę i ile rozwodni stacja paliw.
Dalej podtrzymuje swoje twierdzenie - stosowanie innego paliwa niż zaleca producent to wywalanie niepotrzebnie kasy.
Ale dobrego samopoczucia nie można wycenić ;-)
P.S. Więcej mocy,więcej kilometrów, czystszy silnik, cichszy silnik, paliwa ferrari itp. itd. przecież to marketingowy bełkot. Nie róbmy sobie wody z mózgu.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...