Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: jak jest mocowana piasta do skrzyni?? prosze o pomoc pilne

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie jak jest mocowana piasta do skrzyni?? prosze o pomoc pilne

witam

mam taki problem ze myslałem ze poszedł mi przegub dzis rozbieram pokrywe i patrze cała piasta mi sie rusza razem ze przegubem wewnetrznym zawołałem mechanik on mówi ze nie wiem jak jest mocowane w alfach ale w golfach jakos tam śruba przykrecane..... a wiec wiecie moze jak jest mocowana piasta do skrzyni moja alfa to 147 1,9 jtd 2001r pozdrawiam i licze na wasza pomoc koledzy

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał xander83 Zobacz post
    mam taki problem ze myslałem ze poszedł mi przegub dzis rozbieram pokrywe i patrze cała piasta mi sie rusza razem ze przegubem wewnetrznym zawołałem mechanik on mówi ze nie wiem jak jest mocowane w alfach ale w golfach jakos tam śruba przykrecane..... a wiec wiecie moze jak jest mocowana piasta do skrzyni moja alfa to 147 1,9 jtd 2001r pozdrawiam i licze na wasza pomoc koledzy
    kolego,mylisz trochę nazewnictwo.piasta znajduję się w zespole zawieszenia koła,to do niej przykręcasz koło.

z tego co zrozumiałem to chodzi ci zapewne o przegób wewnętrzny a dokładniej całą półoś napędową z dwoma przegubami.

żeby ją wyjąć ze skrzyni biegów nalezy najpierw spuścić z niej olej,rozpiąć dolny wachacz ze zwrotnicą przedniego koła a następnie podważając zdecydowanym ruchem np.płaską łyżką do opon lub szerokim przecinakiem w miejscu wejścia przegubu do skrzyni.

po pokonaniu oporu pierścienia zabezpieczającego półoś się wysunie z gniazda.

moja druga ulubienica...

Mieszka w
    Szamotuły
    Auto

Domyślnie

ok tylko ja mam taki problem ze mi ten przegub wewnetrzny rusza sie wychodzi ze skrzyni i sie cofa jak go ruszam dziwne ze jescze nie słychac skrzyni do olej nie wyleciał ja go chce tam spowrotem umiescic zeby sie nie ruszał nie wiem czy on jest przykrecany czy jak prosze o pomoc

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał xander83 Zobacz post
    ok tylko ja mam taki problem ze mi ten przegub wewnetrzny rusza sie wychodzi ze skrzyni i sie cofa jak go ruszam dziwne ze jescze nie słychac skrzyni do olej nie wyleciał ja go chce tam spowrotem umiescic zeby sie nie ruszał nie wiem czy on jest przykrecany czy jak prosze o pomoc
    piszesz bardzo chaotycznie i ciężko jest coś konkretnego wywynioskować.

skoro po wyjęciu półosi nie wylał się z otworu montazowego w skrzyni olej to znak że go tam nie ma i trzeba dolac do odpowiedniego stanu.
    zawsze przegób w gnieździe skrzyni będzie miał delikatny luz.zauważ że na frezie przegubu powinien być metalowy pierscień który zapobiega jego wysuwaniu się.

nie ma tam zadnych śrub mocujących.jedyna nakrątka jest właśnie w piaście koła która mocuje przegób zewnętrzny do niej.

moja druga ulubienica...

Mieszka w
    Szamotuły
    Auto

Domyślnie

to sa zdjecia jak to wyglada

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

zdjec brak

iwona22p
    Gość

Domyślnie

Na walku od przegubu wewnetrznego ktory wchodzi do skrzyni masz naciety rowek a na nim pierscien (taki jak oczko od kluczy) ktory pod wplywem szarpniecia dopasuje sie do walka i walek wyjdzie ze szkrzyni ,lecz olej ci wyleci jak tam jest ,odwrotnie jest z wlozeniem wystarczy popchnac mocniej i wejdzie , a ze ma jakis tam luz to ma i nic nie zmienisz chyba ze niema pierscienia , aby tylki zimmering oleju nie puszczal i bedzie ok