Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: Chce wymienic rozrzad - pytania do speców

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Smile

Cytat Napisał Alfa166_3,0 Zobacz post
    Witam!
    Zawsze wymieniałem rozrząd na własne znaki tzw. "korektor" z powodu cięć budżetowych zakładu w jakim pracowałem i zróżnicowaniu marek jakie były obsługiwane (osobiście oczywiście wolał bym blokady). W każdym razie przyszła pora na rozrząd w moim v6 i z tego miejsca chciałem się zapytać co może być nie do przeskoczenia bez blokad?? uszczelniaczy nie zmieniam bo były robione wymianę temu, chce wymienić pompę wody, pasek, napinacz + rolki... Wiem co może pójść nie tak przy własnych znakach ale jak narazie ta metoda mi się sprawdzała. Mój plan zakłada naznaczenie starego paska i kół, przeniesienie znaków ze starego paska na nowy i założenie nowego wraz z pompą wody rolkami i napinaczem według znaków. Dlaczego po takim zabiegu alfa może pracować nierównomiernie jak pisali wyżej koledzy??
    Fajny gość z Ciebie, ale do Twojego zakładu to bym trafić nie chciał...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Alfa166_3,0
    Gość

Domyślnie

Ja też nie oddał bym tam swojego auta i juz tam nie pracuje ale niestety w wielu warsztatach wykonuje sie takie rzemiosło a w mojej okolicy nie ma nikogo rzetelnego (przynajmniej nie słyszałem) kto podjął by się 3 litrowej V6 alfy dlatego wychodzę z prostego założenia skoro mam płacić za rzemiosło to wole zrobić to sam, dokładniej i przynajmniej wiem na czym stoje a jak narazie na flamaster sie udawało czy to w jtd alfy czy mniej skomlikowanych konstrukcjach to spróboje i u siebie chyba że spotkam kogoś z moich okolic komu bede w stanie zaufać i oddać moją mała i co najwarzniejsze nie bedzie robil tego sposobami ktorymi ja to moge zrobic
    Ostatnio edytowane przez Alfa166_3,0 ; 08-02-2010 o 19:39

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

nie da rady w V6 alfy zrobić bez odkręcania pokryw wałków bo musisz zluzować koła!!! Jak już wspomniano, są pływające. Blokady się do tego przydadzą jak nic.. ponad to jak zrobisz na nieoryginalnych blokadach jest duże prawdopodobieństwo, że będzie kulał na wolnych obrotach. Powodzenia życzę!
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Świeżak Avatar marc1nz
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    AR 156 3.0 V6 Q2

Domyślnie

podstawa to czujnik położenia GMP , oraz blokady inaczej bym sie za ta operacje nie zabieral ,sam wymienialem taki rozrzad wraz z pompa wody u siebie i naprawde na farbe nie polecam ,wkoncu robisz samochod dla siebie wiec niech to bedzie zrobione dobrze ,potrzebny bedzie jeszcze klucz do przytrzymania kol na walkach ja sobie taki klucz sam zrobilem tego typu :
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9eca84ff1.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...14f584682.html
    posiadam jeszcze dobre i sprawdzone blokady hp niewiem czy do 3.0 ale moge sprawdzic
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a4a405bf3.html

Powodzenia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Jak masz kolego takie doświadczenie poszukaj blokad używanych, może ktoś by tobie pożyczył + czujnik GMP. Wszystko i tak taniej wyjdzie niż robienie u "cudotwórców" i będziesz wiedział że masz dobrze zrobione. Na flamaster zapomnij, szkoda nerwów i silnika.

Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

2.5 i 3.0 mają te same blokady.
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

www.flar-ital.pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 v6

Domyślnie Taka rada

Jesli masz V6 to sam nic nie rób oddaj dobrym mechanikom bo jak zle zlozysz to bedzie tylko granie kartofli a nie mruczenie.Taka rada.Ja ostatnio wymieniałem cały rozrzad wraz z pompa wody zrobil fachowiec, zapłacilem ale sam sie za to nie brałem choc miałem taka mozliwosc.
    Pozdrawiam

magico
    Gość

Domyślnie

no ok, posłuchałem, dałem do warsztatu polecanego w Katowicach, ale mam teraz wrażenie ze telepie silnikiem, jak to teraz zweryfikować?

No i dostałem z zapowietrzonym wspomaganiem...

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

wroc do nich i zapytaj czy robili z blokadami dedykowanymi do tego silnika bo moze tez mazali flamastrami...

Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał magico Zobacz post
    no ok, posłuchałem, dałem do warsztatu polecanego w Katowicach, ale mam teraz wrażenie ze telepie silnikiem, jak to teraz zweryfikować?

No i dostałem z zapowietrzonym wspomaganiem...

i telepać będzie dopóki nie ustawią rozrządu na dobrych blokadach. To nie pierwszy i nie ostatni przypadek. W tych blokadach z allegro jedna z nich jest MINIMALNIE przestawiona.

Jest też opcja, że nie poluzowali kół na wałkach ..
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

www.flar-ital.pl