Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Chce wymienic rozrzad - pytania do speców

magico
    Gość

Domyślnie Chce wymienic rozrzad - pytania do speców

He3j.

Chce wymienic rozrzad, V6

Czy ma ktos schemat jak to zrobic lub jego ustawien?
    Jak wyglada kwestia naciagu paska, sam sie naciagnie napinaczem> i jako on jet na slimaku czy hydrauliczny. oraz kwestia rozrzadu czy ma on zmienne fazy? czy bez blokad jak sie markerem zrobi znaki da rade?

prosze o podpowiedz, dzieki z góry

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

tylko na blokadach, nie zabieraj sie bez tego do wymiany w V-ce bo bedziesz zalowal, pogadaj z Neilikiem to Ci moze podesle jak mu dasz kase w zastaw ale to juz od niego zalezy

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

jak blokady to tylko oryginalne bo na tych z allegro silnik później się trzęsie.. nie są idealne (mierzyłem z oryginalnymi)

całą procedurę znajdziesz na forum - wystarczy poszukać.

zadałeś takie pytania, że na Twoim miejscu nie brał bym się za wymianę nie wiedząc tego oglądając silnik.. takie moje zdanie.
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 07-02-2010 o 16:22
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

majcher131
    Gość

Domyślnie

oprucz blokad potrzebujesz czujnik położenia GMP tłoka za wymiane na orginalnych przyżadach biore 500 zł bez cześci......

magico
    Gość

Domyślnie

fr33a mozesz mi powiedziec jak mam zobaczyc jaki jest napinacz skoro jest po osłonami? nie mam oczu xray

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał magico Zobacz post
    fr33a mozesz mi powiedziec jak mam zobaczyc jaki jest napinacz skoro jest po osłonami? nie mam oczu xray

nieważne, poszperaj na forum, użytkownik QBA wklejał całą procedurę wymiany w 2.5/3.0 V6 24V ..
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Alfa166_3,0
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Zawsze wymieniałem rozrząd na własne znaki tzw. "korektor" z powodu cięć budżetowych zakładu w jakim pracowałem i zróżnicowaniu marek jakie były obsługiwane (osobiście oczywiście wolał bym blokady). W każdym razie przyszła pora na rozrząd w moim v6 i z tego miejsca chciałem się zapytać co może być nie do przeskoczenia bez blokad?? uszczelniaczy nie zmieniam bo były robione wymianę temu, chce wymienić pompę wody, pasek, napinacz + rolki... Wiem co może pójść nie tak przy własnych znakach ale jak narazie ta metoda mi się sprawdzała. Mój plan zakłada naznaczenie starego paska i kół, przeniesienie znaków ze starego paska na nowy i założenie nowego wraz z pompą wody rolkami i napinaczem według znaków. Dlaczego po takim zabiegu alfa może pracować nierównomiernie jak pisali wyżej koledzy??

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

masz 4 walki i wszystkie cztery maja kola plywajace mowi Ci to cos?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Panowie, zostawie to lepiej mechanikom bo widze że nikt tu nie ma o tym większego pojęcia, a tak pozatym że wszystko jest w "szukaju" to jest jeszcze takie coś jak eper.
    Wymiana rozrządu w V-ce nie jest prosta napewno nie da się porównać tego z wymianą paska w rzędowej czwórce na jednym wałku, a wszelkie kombinowanie spowodowane brakiem odpowiednich przyrządów skończy się tym że i tak ktoś kto sie na tym zna będzie musiał robić po was jeszcze raz.
    Blokady (najlepiej orginalne) i czujnik położenia tłoka są raczej nie zbędne do poprawnego wykonania tej czynności, warto też pomyśleć o nowych uszczelkach pokryw wałków.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Alfa166_3,0
    Gość

Domyślnie

Mówi ale jak nie wymieniam uszczelniaczy to po co je odkręcać??
    Czyli dam rade bez blokad...
    Ostatnio edytowane przez Alfa166_3,0 ; 08-02-2010 o 00:21