Otwórz sobie zlecenie w autoryzowanym serwisie, bo takim sposobem, to wymienisz pół auta zanim "kazio" znajdzie przyczynę...
Pozdrawiam
Otwórz sobie zlecenie w autoryzowanym serwisie, bo takim sposobem, to wymienisz pół auta zanim "kazio" znajdzie przyczynę...
Pozdrawiam
ja sie z kolegi wcale nie wysmiewam, tylko jak sie kupi odpowiednia czesc pod odpowiedni nr silnika itp to bedzie pasowac. Wiem ze czasem zdazaja sie wyjatki ale to sa procenty. Kupuje sie oryginalny taki sam jak byl wczesniej w aucie i musi dzialacJa mam wersje 140konna diesla i mimo ze byla dosc krotko robiona a nie napotaklem sie z problemem zle kupionej czesci. Dodatkowo mam tez boxera 1.7 16v, ktory tez byl krotko robiony i tez nie mialem problemow z czesciami. Jedynie ciezko mi bylo znalezc tlok do silnika. reszta od reki albo na drugi dzien.
Nie rob z alfy samochodu az tak nieprzyjaznego naprawie i uzytkownikowi. To zwykly normalny samochod mechanicznie, pomijam fakt historii, charakteru i ludzi ktorzy sie nim pasjonuja.
a wracajac do tematu to nadal polecam przejechac sie do serwisu alfy.
pozdro
to auto to chyba duza zagadka bo bylem na komputerze i chyba musze odwiedzic serwisogolnie przeplywka dziala sonda tez silniczek i jego potencjometry tez, tylko wszystko razem nie chce dzialas i jak jest podlaczone to auto dalej nie jedzie, nie mam mocy , nie wchodzi na obroty , faluje a i jeszcze smierdzi z rury tak ze w garazu stac nie moze ..... .Sprawdzilem juz wszystko moze program ktorym sprawdzaja u mie w miejscowosci nie jest dobry i czegos nie ma bo przepustnica tez byla wymieniona i uklad dolotowy sprawdzony . dzieki za pomoc moze ten serwis jest dobry bo nie slyszalem o nim zadnych opini i dlatego sie wachalem . A co do orginalow to wkladalem je bo wychodzilem z zalozenia ze jezeli sonda kosztuje 400 przeplywka prawie 300 to za takie pieniadze musza dzialac i przed sprzedaza byc sprawdzone
sprzedam ta alfe w takim stanie jak jestjest to 1998 106kw 1.8 z ksiazka serwisowa prowadzana do teraz, niebieska , zainteresowanym moge wyslac zdjecia , do alfy sa oczywiscie alufelgi 16 orginalne ,
wymianione jest bo szykowalem ja dla siebie :
sonda bosch
swiece NGK
przeplywomierz
przepustnica
cale zaweiszenie przod ( klocki tarcze wachacze lozyska amortyzatory)
wszystko dziala oprucz tych obrotow i braku mocy wiec jesli ktos sie zna napewno sobie poradzi bo ja nie mam ani sily na jazdy juz do mechanikow ani checi bo fajnie jezdzila ale cos jej odbilo i ja sie poddaje ;/ silnik ma na prawde 130000 z ksiazka wiec raczej jest dobry a usterka tkwi w elektronice albo nie wiem : kaatalizatorze pompie paliwa itp
Ja widzę, że kolega tomask1987 zaczął od naprawy samochodu przez słabego mechanika, który pewnie nie ma pojęcia o diagnozowaniu M1.5.5. Póki co, wymieniasz części w ciemno,wydajesz pieniądze i wydasz jeszcze więcej, jeśli będziesz nadal słuchał tego mechanika i zabierzesz się za wymianę ECU. A gdybyś dobrze poszukał na forum to wiedziałbyś, że tu we Wrocławiu jest wybitny fachowiec od elektroniki w alfach, nasz kolega bubu321. Skontaktuj się z bubu na priv i alfa powinna odżyć.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 18-02-2010 o 19:59
moze reset kompa pomoze ?
wymien filtr powietrza jesli nie wymieniales, to i tak male pieniadze a trzeba wymienic i zrob reset kompa.
poszukaj instrukcji jak resetnac na necie, jak nei znajdziesz to napisz mam gdzies w pliku.
pozdro
M1.5.5 można zresetować tylko kompem. Podobnie jest z silnikiem krokowym. Żadne sztuki typu odłączanie aku nie pomogą.
W tym przypadku może być tak wiele przyczyn braku mocy, że trzeba to najpierw dobrze zdiagnozować i posprawdzać wszystko od dolotu poprzez rozrząd, układ paliwowy, zapłonowy, wydechowy, itd.
mozliwe, ale ten przepis mam z angielskiej strony i nie polega tylko na odlaczeniu akumultora. A tak on przebiega, zawsze mozna sprobowac:
1. odlaczyc minusowa kleme od akumulatora na minimum 45 minut
2. podlaczyc spowrotem minusowa kleme.
3. Wlozyc kluczyk do stacyjki i przekrecic w pozycje MAR na 90 secs
4. Przekrecic spowrotem do pozycji PARK kluczyk na 90 secs (tak jak sie wylacza silnik)
5. Uruchomic silnikna 15minut nie dotykajac wogole pedalu przyspieszenia, silnik ma chodzic na wolnych obrotach.
6. wylaczyc samochod na 10 mins
7. uruchomic samochod i dac mu troche sie zmeczyc.
Mozna dolac preparatu na czyszczenie wtryskow jesli jest podejzenie zasyfionej instalacji bo kolega mowil ze mu smierdzi z rury.
pozdro
- kolego szag ten przepis nie ma prawa zadziałać, to już było wyjaśniane.
- ale od początku :
w pierwszej kolejności patrzymy na rok produkcji tego egzemplarza i mamy że to z 98 roku
- ECU M1.5.5 ma już flash w obudowie.
- czyli do resetu tylko komputer !!!! i żadne inne czary mary.
- to co podałes to jest procedura resetu ale po wgraniu nowego oprogramowania !!!
- kolega SG0240 podał ci wykladnię.
- a do autora tematu: tylko dobra diagnostyka może pomóc udzielić informacji co z tym autem jest.
- poczynając od pomiaru kompresji, ssania w kolektorze ssącym, a potem sprawdzenia wałka rozrządu oraz popychaczy hydraulicznych do w końcu stanu pierścieni na tłoku.
- i to wszytko bez rozbierania rozrządu, silnika, korbowodów i panewek.
- mamy tylko rurę wydechową, zaworek odmy oraz czujnik spalania stukowego.
- to wszystko dotyczące diagnostyki mechanicznej.
- oraz program alfadiag do diagnostyki elektronicznej czujników.
- taka diagnostyka daje poziom ufności około 99 %.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 19-02-2010 o 12:24
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Smród z rury to nie wynik brudnego układu paliwowego tylko złego spalania, a to już odrębny temat, bo powodem tego może być wiele czynników, więc dodawanie jakichkolwiek preparatów do czyszczenia wtrysków raczej nic nie pomoże.
A podanego przez Ciebie przepisu dot. resetu kiedyś próbowałem - oczywiście bez skutku.
Zresztą kolega bubu321 już wszystko wyjaśnił.
To auto trzeba dokładnie zdiagnozować i przyczyna będzie znana, bo cudów nie ma. Jeśli rozrząd nie przeskoczył, kat nie jest zapchany i ECU i silnik żyje to naprawa nie powinna być specjalnie kosztowna. Posłuchaj mojej rady i skontaktuj się z kolegą bubu321.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 19-02-2010 o 12:09