Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Bez problemów z gumą...czyli OPONY :)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał alfa16v Zobacz post
    Oj w takim razie przepraszam Pana GrzesiekK. Widocznie miał Pan rację, ja włączyłem się do rozmowy dopiero ok. 19.40
    Pozdrawiam z Krakowa
    Luzik, i proszę mi tu na PAN nie wyskakiwać ;] po prostu Grzesiek jestem ;]

Żeby nie było OT, na mokre zdecydowanie wolę ogólnie opony Yokohamy, lub świetnego Uniroyala Rainsport 2 jednak ten na swoje minusy "w tropikach lata"
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post

Żeby nie było OT, na mokre zdecydowanie wolę ogólnie opony Yokohamy, lub świetnego Uniroyala Rainsport 2 jednak ten na swoje minusy "w tropikach lata"
    Uniroyal Raylle 550 jest jeszcze lepsza od rainsport2

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Luzik, i proszę mi tu na PAN nie wyskakiwać ;] po prostu Grzesiek jestem ;]

Bardzo mi miło ja na imię mam Radek.
    Raz na jakiś czas zaglądam do Lublina służbowo, jak będę się wybierał to proponuję piwo.

Miss Alfaholicy 2011 Pirat drogowy Avatar Victoria
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD TI

Domyślnie

Przymierzam się do zakupu letnich opon i będą to na 95% Continentale (Continental Conti Sport Contact 2) mam tylko dylemat: nówki, czy używane? Wiem, że wiele osób kupuje (lekko)używane, bo wychodzi o wiele taniej a jakość nadal jest dobra, ale z drugiej strony wydaje mi się, że opony to jedne z ważniejszych elementów w samochodzie, na dodatek w samochodzie sportowym...
    co radzicie? zapomnieć o tych używanych, czy wziąć pod rozwagę?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Victoria Zobacz post
    Przymierzam się do zakupu letnich opon i będą to na 95% Continentale (Continental Conti Sport Contact 2) mam tylko dylemat: nówki, czy używane?
    Przemyśl to jeszcze raz, żeby nie było że powtarzam zasłyszane opinie to od razu mówię że mam komplet tych opon na moim V6, kupione jako nówki i teraz o nich:
    - dobrze trzymają kierunek na suchym w dobrym stanie asfalcie
    - znośne zużycie
    - dosyć ciche
    - mocno kiepskie w głębszej wodzie i ogólnie w deszczu
    - nie lubią nierównych, zniszczonych asfaltów

Jak widać typowo niemieckie autostradowe opony, na naszych drogach jak dla mnie mocno średnie, drugi raz bym ich nie kupił, znam lepsze opony w tej cenie na nasze drogi pełne dziur i kałuż ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Uuups... w takim razie na pewno przemyślę mniejsza już o stan asfaltu, choć to też ważne, ale nie wiedziałam, że są takie kiepskie w deszczu! w naszym klimacie... no cóż, więc jakie opony poleciłbyś do mojej Alfetki? Bo chyba jestem w punkcie wyjścia

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Uuups... w takim razie na pewno przemyślę mniejsza już o stan asfaltu, choć to też ważne, ale nie wiedziałam, że są takie kiepskie w deszczu! w naszym klimacie... no cóż, więc jakie opony poleciłbyś do mojej Alfetki? Bo chyba jestem w punkcie wyjścia

Szczerze biorąc pod uwagę Twoją płeć co nie znaczy że twierdzę że kiepski z Ciebie kierowca ;] ale wiesz tak jak kupowałem żonie opony do auta głównie z myślą że mają być super w deszczu itp bo na suchym każda opona daje rade ta też i Tobie poleciłbym Uniroyale albo Rainsport2 albo Rallye 550, świetne opony w deszczu, na zanieczyszczonym lekkim błotkiem asfalcie też dają sobie dobrze radę, więc akurat na nasze drogi.

Wracając do wspomnianych wcześniej Continentali ich wielką wadą w mokrych warunkach jest rzeźba bieżnika, opiera się podłużnych rowkach bez odprowadzenia wody na zewnątrz, w większym deszczu robi się pod nimi poduszka zwody, typowy aquaplaning i auto wozi po całej szerokości drogi, przynajmniej V6 jak się chce gazu dotknąć ciut mocniej ;]

Dobra oponą która mnie w zeszłym sezonie pozytywnie mocno zaskoczyła jest GoodYear Excellence też warto go brać pod uwagę.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Dzięki za namiar masz rację, dobre prowadzenie w deszczu i błotku to podstawa, szczególnie, że lubię trochę "podzikować" jak to określa mój mąż
    Ale polecasz nówki czy mogę uderzać w używane?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Dzięki za namiar masz rację, dobre prowadzenie w deszczu i błotku to podstawa, szczególnie, że lubię trochę "podzikować" jak to określa mój mąż
    Ale polecasz nówki czy mogę uderzać w używane?
    Ogólnie ja na chłodno podchodzę do używanych opon, kupuję praktycznie tylko nówki, letnie w zimie, zimowe latem i ceny są bardzo dobre. Przy nowych oponach uważaj jednak na datę produkcji, według prawa opona 2letnia magazynowa jest/może być sprzedawana jako "nowa", warto nawet przy nowych oponach sprawdzić DOT opony, jest to 4 cyfrowe oznaczenie na oponie, dwie pierwsze cyfry to tydzień dwie następne rok produkcji. W tej chwili np. masowo wyprzedawany jest Dunlop SP sport 9000 jako nowy a tak naprawdę produkcja to 2008r. Jeśli przechowywane z głową jeszcze pół biedy ale jednak lepiej szukać świeżej produkcji.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Przy nowych oponach uważaj jednak na datę produkcji, według prawa opona 2letnia magazynowa jest/może być sprzedawana jako "nowa", warto nawet przy nowych oponach sprawdzić DOT opony, jest to 4 cyfrowe oznaczenie na oponie, dwie pierwsze cyfry to tydzień dwie następne rok produkcji.
    W życiu bym nie wpadła, żeby to sprawdzić, thx
    Ale decyzja podjęta, i cóż, zamiast kupić sobie wystrzałowe butki, kupię je Belli