Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Wskaźnik temp. maglownica i czujniki , czyli kilka problemów

szakal75
    Gość

Domyślnie Wskaźnik temp. maglownica i czujniki , czyli kilka problemów

Witam wszystkich forumowiczów.Mam boxera 1.6 i kilka pytań.Gdy włanczam zapłon wskazówka zegara od temp. skacze do samej góry i dopiero gdy odpale auto spada na 60 stopni i tak stoi cały czas w tym samym miejscu , niezależnie czy auto jest nagrzane czy stoi całą noc.Czy to norma czy może poprzedni właściciel coś nakombinował ? Drugie pytanie ; czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie silnika i pokazać które czujniki są od temperatury ponieważ jest blisko fltra oleju czujnik na wsówke ale nic się nie dzieje jak go odłącze i zaraz obok jest czujnik na dwa piny ale nic nie jest podłączone,jest koloru białego.Trzecie pytanie ; Ostatnio zauważyłem że , ze zboirniczka od wspomagania zaczeło wyrzucać płyn.Wycierałem do czysta i po przejechaniu 100-200 kilometrów cały zbiorniczek był mokry od płynu.Czy to problem z maglem czy może z pompą od wspomagania i czy jest to do zrobienia w warunkach domowych ? Prosze o pomoc i pozdrawiam.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar radkuj
    Mieszka w
    TOMASZÓW MAZOWIECKI
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 1.6 BOXER jest Lancia Lybra 1.9 JTD

Domyślnie

Witam. Jeśli chodzi o wskaźnik temperatury takie zachowanie nie jest normalne. Stawiam na uszkodzenie wskaźnika temperatury a nie czujnika. Zacznij od przeszukania forum tam znajdziesz instrukcje do AR oraz rysunki, gdzie znajdują się poszczególne czujniki. Na pewno taka instrukcja lub link do niej znajduje się na forum. Jeśli chodzi o wspomaganie możliwości jest kilka. Zapowietrzony lub zanieczyszczony układ wspomagania, uszkodzona pompa być może maglownica, niewłaściwy płyn. Wszystko da się zrobić w warunkach domowych. Wystarczy trochę cierpliwości i wolnego czasu.

Użytkownik Świeżak Avatar dawidek
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.7 boxer

Domyślnie

oooo! Stary! miałem ten sam problem z czujką.... Po przekreceniu szła do góry, a pozniej po zapaleniu samochodu spadała na 60 i ani rusz... Zacząłem szukac czujnika, okazało się, że nie jest podpięty do niego żaden kabel... Czujka jest na jeden pin. Odkreciłem zegary i okazało się, że czerwony kabelek powinien być wpięty w czujkę, wiec czukaj takiego ja nie mogłem za nic na swiecie go znaleść, więc puściłem swój z kabiny i juz działa