Witam wszystkich.
Pytanie mam może z pozoru proste ale kieruje je do bardziej doświadczonych kierowców bo sam jeżdżę niecały rok (dotyczy tylko silnika 1.9 JTD 105KM, 5 biegów, przebieg około 85 tyś. "80% jazdy w mieście a więc częsta zmiana biegów"):
1. przy jakich obrotach należy zmieniać przełożenie (na wyższe) tak aby spalanie było "w normie", obecnie pali mi niecałe 6 litrów "zwykłego Diesela" Orlenu w zimę, w lato jeszcze nie jeździłem tą Alfą ale zauważyłem że "Verwy" pali trochę więcej przy niewielkim wzroście mocy.
2. tak jak wyżej ale żeby silnik się nagrzewał rano bez zbyt szybkiego przeciążania, czyli do jakich obrotów maks. rano w zimę.
3. w zimę zmieniam biegi w zakresie 2,5 - 3 tyś obr., zauważyłem że zapobiega to wpadnięciu w poślizg ale w lato chyba raczej trzeba dłużej przycisnąć.
4. kolega (bardziej doświadczony kierowca) twierdzi żeby na wiosnę / lato / jesień na tym silniku "cisnąć" do 4 tyś. obr., czy ma rację?
5. ostatnie pytanie - czy to prawda że trzeba jeździć dużo na bardzo wysokich obrotach żeby akumulator się doładował w jeździe miejskiej na niedużych dystansach (mam nową Centrę Futurę 72/720) więc nie mam z akumulatorem problemów jak na razie.
Chętnie poczytam porady doświadczonych kierowców "Alf" ale proszę o konkrety. Z góry dzięki.