Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: 2.5v6 kłopoty z silnikiem

funix
    Gość

Domyślnie 2.5v6 kłopoty z silnikiem

Wczoraj po okolo miesiącu postoju alfy zabrałem ją na przejażdzkę głównie po sklepach z częściami, ponieważ bolid potrzebuje kilku napraw jak termostat, dziurki w wydechu itp. Po jakiejś pół h użytkowania (z postojami) zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju, a po chwili świsty i stuki z okolic silnika. Zatrzymałem, panika w oczach i alfa umarła. W stresie odpalilłem ją ponownie by dojechać kilkaset metrow na jakieś szersze pobocze by nie blokować drogi. Kontrolka zgasła ale po chwili ponownie to samo stuki świsty itd.. Więc z buta do domu,a później odholowanie alfy.
    Dziś rano oględziny. Olej jest jak Pan Bóg przykazał lekko poniżej maxa, na korku od wlewu oleju troche zółtego masła. W zbiorniczku wyrównawczym ubytek płynu chłodzenia, ale nie drastyczny i żadnych brudów, czy mazi. Uzupełniłem płyn i odpalam, w końcu i tak remont. A tu alfa odpala, żadnych objawów z dnia poprzedniego, poza głośnejszym klikaniem zaworów?
    Nie jestem mechanikiem, wiem że powinienem od razu do doktora z nią walić, niestety muszę czekać do jutra. Wiem również, że nie powinienem odwalać żadnych kombinacji z alfa przy objawach wspomnianych wyżej. Ale cóż nerwy górą.
    Teraz pytanie do kolegów z forum. CO Z NIĄ JEST? CO JEJ DOLEGA? Bo spac nie mogę z jej powodu
    Dodam jeszcze ze mialem klopoty podczas ostatniej dłuższej podróży z termostatem. Para z wydechu ciągneła sie za mną wyraźnie i aby utrzymać temperature silnika powyżej 50 stopni nie mogłem przekroczyć 70km/h na 5 biegu. W innym wypadku zapalała się marchewa i oba wiatraki kręcily non stop, dopuki nie zgasiłem silnika. Działo sie to na autostradzie w ogromnych korkach między Hanoverem a Berlinem kilka dni przed Bożym Narodzeniem przy około -17 stopniach. Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Wyglada na uszczelke pod glowica, moze czujnik plozenia walu Najlepiej jakis dobry mechanik.

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

funix
    Gość

Domyślnie

Dzięki Rafik mimo wszystko. Dziś mechanik postawił diagnozę - Alfunia umarła Co do pogrzebu się jeszcze decyduję, najpewniej zostanie dawcą Biedula nie tak miało być. Pozdrowienia wszystkim

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Ale co jej jest w końcu? Zatarła się?

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Wlasnie, napisz jaka diagnoze postawil mechanik.

Ps. Szkoda ze tak sie stalo

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

funix
    Gość

Domyślnie

Zatarta niestety.

---------- Post dodany o godzinie 18:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:34 ----------

Przez niecale 3 lata służyla jak złoto. Na trasie uk - polska żałowałem, że trasa krótka. Nic brać sie za robotę i ku jej trzci kupic gta