A co powiecie o tych dwóch:
http://www.nokian.pl/index2.php?opti..._katalog&id=21
http://www.vredestein-polska.pl/Band...&BandtypeID=55
A co powiecie o tych dwóch:
http://www.nokian.pl/index2.php?opti..._katalog&id=21
http://www.vredestein-polska.pl/Band...&BandtypeID=55
Witam
Zbieram się do kupna nowych opon na lat ponieważ teraz trochę tańsze są i postanowiłem zapytać o Wasze opinie na ten temat. Przeglądałem trochę sklepów on-line i allegro i parę ofert rzuciło mi się w oczy. Nie chciałbym wydawać zbyt dużo kasy więc tak 1600 max za 4 opony. To co znalazłem:
Michelin Pilot Exalto 405zl 2006r.
Dunlop Sp Sport 9000 402zl
Toyo Px4 413zl
Toyo T1R 409zl
Goodyear Excellence 407zl
Goodyear F1 390zl 2009r.
Uniroyal Rainsport 2 370zl
Nokian NRY 346zl 2007r.
Nokian Z 400zl 2008r.
Nokian NRVi 300zl 2005/2006
Falken Ze 912 336zl
Falken FK 452 390zl
Yokohama C Drive AC01 407zł
Przy niektórych podałem rok produkcji bo nie wiem czy nie za stare np. te Nokiany. Najbardziej skłaniałbym się ku Falkenom i Uniroyalom bo cena nie za wysoka ale podałem też inne bo jak są dużo lepsze to warto dołożyć te parę złoty. Kidedyś mój kolega miał Falkeny w Fiacie Stilo chyba model 451 wiem ze bieżnik kierunkowy i bardzo sobie chwalił. Apropo bieżnika to który lepszy kierunkowy czy asymetryczny? Ja kiedyś miałem w 156 Nexen N3000 i też nie mogę złego słowa powiedzieć chociaż nie były to opony z górnej półki.
Ceny tych opon to rozmiar 215/45 R17 bo chyba takie będą najodpowiedniejsze do mojej alfy. Prawda? W instrukcji jest taki rozmiar i w 156 też takie zakładałem, chociaż jak kupowałem obydwa auta to z tyłu była zawsze większa opona bo 225/45. Fajnie to wygląda bo opona ładnie obstaje felgę ale chyba jakby z przodu takie zarzucić to pewnie zacierała by o nadkole, przy 215/45 jest tam już niewiele miejsca.
Trochę sie rozpisałem ale mam jeszcze 2 pytaniaCo myślicie o takich firmach jak Nankang Pneumant, Goodrich i Kumho - widziałem że niektóre nawet ciekawe bieżniki maja.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
P.S. Jakiej firmy oponki są zakładane na pierwszy montaż w alfach. Ktoś wie?
Toyo Proxes T1-R tyle że 195/50R15 miałem w poprzednim samochodzie Opel Astra naprawdę nie mogę o nich złego słowa powiedzić, wygląd i prowadzenie samochodu pierwsza klasa, dobrze tną kałużę bez strasznego szarpnięcia samochodemczy coś naprawdę jeździ się na nich bardzo dobrze jednak przy slabszym silniku czuć nanich spore opory powietrza, ale ogólnie bardzo polecam, jeszcze jedne opony mogę polecić Good Year Hydragrip - świetne na deszcz choć słyszałem że ponoć potrafią ząbkować ale ja na nich jeździłem 3 lata i było wszystko ok.
Ja owe "Toy-toye"założe po raz pierwszy tej wiosny. Z opon które mogę polecić z tzw. "outopsji" to Goodyear Excellence , Pirelli P6000, czy też Goodyear Eagle.....Toy-toy-e także ...ale o tym pisaliście i Wy.
Na lato mam Michelin Pilot exalto.Polecil mi je kiedys wujek ,jest zawodowym kierowca.I powiem tak czy to jest slonce czy deszcz w zakretach praktycznie nie odczuwam roznicy.Duzo w ciagu roku nie jezdze wiec nie wiem jak ze scieralnoscia mam je jeden sezon i nadal wygladaja jak nowki.Lubie poszalec czasami ostrzej wejsc w zakret wiec nie wiem czy odwazylbym sie zalozyc innej firmy oponki.Zimowe tez mam michelinki ale tylko 2 na przod![]()
Nie znam innych ale goodyear f1 mogę polecić. Na suchym rewelacja, kałuże tną jak nóż, dobrze na mokrym, hałas umiarkowany, wygląd - wiadomo fajna "jodełka", dobra cena.
Wady - spore zużycie, u mnie lecą na przedniej osi (V6 i szybka jazda) dość twarde boki (spadł komfort) i jak spada temp. poniżej 5 stopni (zdarza się przecież) robi się nieciekawie.
Rozważałem też toyo ale z opinii w necie powtarza się że mają miękkie boki co powoduje brak precyzji, szczególnie w szybkich zakrętach (zbyt się wyginają)
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
A rozmiar 215/45 R17 polecacie do 147-mki?? Na jakich jeździcie?
Drodzy koledzy z racji iż wiosna za oknami trzeba do Belli nowe kapcie i tu do was pytanko po analizie wytypowałem następujące typy :
Goodeyar Efficient Grip
Goodyear Optigrip
Michelline Energy saver
Dunlop SP Sport Fastersponse
Yokohama C-drive AC01
Rozmiar 205/55/16
Grunt by były cichutkie i dobrze znosiły nasze piękne drogijak i w deszczu dawały rade zazwyczaj obchodzę się z pedałem gazy dość spokojnie co radzicie ja jakoś bym się skłaniał do Goodyera dzięki za pomoc
Pozdrawiam![]()