Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: napinacz rolka ??

Sparco123
    Gość

Domyślnie

Ja przerobiłem ten temat z pomocą zaprzyjaźnionego sklepu i kupiłem rolkę za 35 zł !!!!! Nie pamiętam już do jakiego samochodu oryginalnie ona była ale można dobrać po wymiarach jeśli sprzedający będzie zainteresowany współpracą (z doświadczenia wiem że z reguły im się nie chce) ja kupiłem rolkę która różniła się bo była trochę mniejsza od oryginalnej (o 1 mm) ale wszystko działa

Bastarda
    Gość

Domyślnie

Kubas, musisz dokładnie opisac którą rolkę podejrzewasz - od rozrządu (są zamienniki); od alternatora (koszt oryg. 400zł; ponoć nie ma znacznie taniej), czy może taką dodatkową w okolicach łapy silnika (ok. 100zł) - tu podejrzewałm na początku łożysko kompresora klimy, ale okazała się właśnie ta rolka.

KUBAS
    Gość

Domyślnie

na mój słuch i mechanika który wcześniej przed zakupem belli sprawdzał to to dobiega z rolki od napinacza paska klinowego, tego z taką sprężynką. Czasami piszczy non stop czasami w trybie przerywanym a czasami jest cisza, byłem u mechaników i powiedzili mi że może byc to wina zarówno samej tej rolki jak i całego napinacz bo możliwe że nie dociąga paska. Mają rolke za 100 zł mają też cały napinacz za jakieś 350 zł, moge zaoszczędzić i zakupić samą rolke wymienić i może być okej a moge zainwestować i wymienić całość... chociaż po zimie to wszystko mi wali w zawieszeniu że sam już nie wiem co mam w tym aucie robić...

Sparco123
    Gość

Domyślnie

spróbuj napiąć na napinaczu stałym

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KUBAS Zobacz post
    Nikt więcej nie miał do czynienia z podobnym problemem ?
    Dziś byłem w serwisie to powiedzieli że ponoć można te łożysko ze środka tej rolki wywalić i wstawić nowe... robił to ktoś może ?
    ja mialem. wymienialem same łożyska lecz srodkowa tulejka była innej średnicy i trzebabyło dotaczać. nastepnie po miesiąco znów to samo piski trzaski. kupiłem inne łożyska po 2 tyg to samo. przyczyna rozwalania sie łożysk był luz na podstawie napinacza i nie pracował on w takiej pozycji jak powinien i dlatego rozwalało łożyska. szkoda zachodu lepiej dac 300 zl i kupic całość. w inter cars kupiłem ruvilla za 320 zl jest on składany na skf więc najwyższej jakości

KUBAS
    Gość

Domyślnie

No najtaniej jak narazie to zaproponowali mi za 330 zł tylko nie wiem jakiej firmy ...
    Więc chyba zainwestuje w cały napinacz , a zawieszenie po zimie jeszcze poczeka
    A na domiar złego coś centralny mi się posypał
    Dzięki za informacje.

Pozdro

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

A nie potrafią Ci tego poprostu dobrze sprawdzić?
    Wczoraj byłem na warsztacie gdzie rozebrali mi cały pasek mikroV, sprawdzili rolki, stany itp (jakoś ich sposobem ), i doszli do wniosku że trzeba wymienić rolke z napinacza.
    Cała operacja dokładnie nie wiem ile kosztowała bo jeszcze wymieniałem linki ręcznego i razem zapłaciłem 380 zł ale "podobno" 150 zł za ręczny (100 zł linki + 50 zł robocizna), 150 zł rolka SKF i 80 zł montaże, sprawdzanie itp.

Teraz jest cudownie cicho, nic nie szumi, piszczy itp, teraz już na zlocie nie powiedzą mi, że mój diselek jest strasznie głośny (bo dzwięk paska wtapiał się idealnie w klekotanie silnika tak jakby to silnik wydawał)
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

KUBAS
    Gość

Domyślnie

Mojej żony brat mówi że jak podjeżdzam pod dom to słychać jakby ciężarówka podjechała...