Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: 1.4 boxer kilka pytan

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie 1.4 boxer kilka pytan

Witam,
    mam do was kilka pytan,
    musze wymienić wreszcie płyny itd,
    1. Jaki olej najlepiej wlać do boxerka ? niestety nie wiem jaki jest obecnie, bo nie ma żadnej karteczki,
    2. Jaki wlać płyn do wspomagania - cos jest nie tak ze wspomaganiem, lubi sie odezwac, i zauwazylem ze pluje tym płynem z odmy,
    3. Jaka jest znosna cena za rozrzad z wymiana, i czy zrobi mi to byle mechanik?
    no i pytanko na marginesie,
    Na głowicy widze olej, z dwóch stron na górze no i po lewej stronie patrzac od maski na dole tez wszystko jest w oleju, auto sie nie grzeje, nie ma strat osiagów, jedynie co to lubi sobie spalic benzynki, czy to jest konieczne do jakiejs naprawy ? czy moge tak z tym jezdzic.
    pozdrawiam

Addios
    Gość

Domyślnie

>1. Jaki olej najlepiej wlać do boxerka ? niestety nie wiem jaki jest obecnie, bo nie ma żadnej karteczki,

Olej to 10w40 i najlepiej jakiś markowy, producent zaleca selenie

http://moto.allegro.pl/item956284903...mocja_org.html

>2. Jaki wlać płyn do wspomagania - cos jest nie tak ze wspomaganiem, lubi sie odezwac, i zauwazylem ze pluje tym płynem z odmy,

Ja wlałem czerwonego mobila i już rok jeżdzę i nic złego się nie dzieje, może też kończyć się pompa wspomagania.

>3. Jaka jest znosna cena za rozrzad z wymiana, i czy zrobi mi to byle mechanik?

Rozrząd to koszt od 200zł do ponad 300zł za części a koszt robocizny to nie wiem jaki bo robiłem sam. Nie każdy mechanik chce się podjąć wymiany bo jest z tym trochę roboty.
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._8v_boxer.html

>no i pytanko na marginesie,
    Na głowicy widze olej, z dwóch stron na górze no i po lewej stronie patrząc od maski na dole tez wszystko jest w oleju,

Musisz zobaczyć z skąd leje się ten olej, u mnie nie ma nigdzie wycieków oleju więc lepiej je usuń.

>auto sie nie grzeje, nie ma strat osiagów, jedynie co to lubi sobie spalic benzynki, czy to jest konieczne do jakiejs naprawy ? czy moge tak z tym jezdzic.

Boxerki ogólnie lubią paliwo więc to normalne że trochę pali.
    Ostatnio edytowane przez Addios ; 21-03-2010 o 12:39

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Addios Zobacz post
    Boxerki ogólnie lubią paliwo
    Zresztą kazda Alfa lubi!

A co do oleju- tylko Valwoline max live. Bo na pewno masz ponad 100kkm nakrecone.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

112kkm wedlug licznika, 90kkm na 2006 rok wedlug niemieckiego tuvu
    Co do wspomagania moge dolac czy wymienic caly?

a co do paliwka ... lubie wysoki zakres obrotów - wiec spalanie ma zacne w cyklu miejskim to stacje musze dosc czesto odwiedzac

Addios
    Gość

Domyślnie

Przebieg ma nieduży. Płyn lepiej wymienić na nowy niż dolewać.

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

mam w dokumentach tuv z 2006 roku własnie z tymi 90tys z lekkim hakiem przebiegu, z ksera briefu widze ze byl w dojczlandzie jeden wlasciciel,
    do polski przyjechal koncem 2006 roku, mial dzwon w lewy przedni bok uszkodzony słupek zawieszenie i blotnik (mam jakies faktury na naprawe) pozniej auto według tego co mam w dokumentach stało, odkupiło mlode malzenstwo, od ktorego kupilem ja.
    Stan lekko wskazujacy mimo takiego przebiegu, ale czego sie nie robi dla Alfy,
    Poprzedni własciciele robili tylko to co najpotrzebniejsze, ale przynajmniej wsadzili nowe zawieszenie, lekko podwzyszone - co przy dolnoslaskich drogach jest super udogodnieniem

Addios
    Gość

Domyślnie

> wsadzili nowe zawieszenie, lekko podwzyszone - co przy dolnoslaskich drogach jest super udogodnieniem

A co to dokładnie za zawieszenie?

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

hmm nie przytocze teraz nazwy producenta itd, ale z tego co mówił moj mechanik (ktory mial 145tke) sam zawsze chcial takie zawieszenie, wiem tylko ze sa białe sprezyny (tyle widzialem sam ) ale co wiecej nic nie powiem,
    wiem tyle ze przy innej 145tce w boxerku z tego samego roku na takich samych kolach wyglada jak jakas terenówka ;_) jest po prostu wysoka

Pingwin
    Gość

Domyślnie

nie szalej z tym olejem selenia... moze byc valvoline czy inne, byle 10w40. I nie szalej z paliwem 98, niepotrzebny wydatek. Auto jezdzi OK na 95. Z wyciekami też nie szalej, masz stare auto stary silnik, zawsze jakieś wycieki będą. Niemniej, warto obejrzeć czy z auta kapie.. jesli kapie, to jednak mechanik się kłania

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

98 nie leje ... nie widze potrzeby,
    co do wycieku? no po prostu jest brudny z oleju nie zostawia plam ani nic takiego