Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Kilka pytan

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie Kilka pytan

Czesc,

Wiem ze nie lubicie takich tytulow tematow, ale nie bede dla paru drobnostek zasmiecal forum i robil osobne tematy.

Sprawa 1:

Podczas jazdy auto mi wibruje, nie za mocno ale czuc. kierownica wibruje w odchyleniach 'gora-dol', nie na boki. Wibracuje wyraznie czuc w dolnej czesci auta - podloga, pedaly. Na desce czuc mniej. Najbardziej wibruje przy predkosciach koo 60-70 k/h. przy nizszych i wyzszych prawie wcale lub wcale. Pierwsza moja mysle byly felgi i opony - mimo pionowych a nie poziomych wibracji kierownicy. Pojechalem do wulkanizatora, kola jeszcze raz powywazal jedna felga mowil, ze moznaby wyprostowac, ale nie ma tragedii i w jezdzie nie powinienem tego czuc. Dodam jeszcze ze owe wibracje zauwazylem tez w czasie postoju na biegu jalowym - sa cykliczne. co jakis czas auto w nie wpada troche powibruje i spokoj i od nowa. Podejrzana jest zatem poduszka silnika. i tutaj pytanie do Was jak sprawdzic czy to puduszka silnika ? jesli tak to ktora, bo slyszalem, ze jest kilka

Sprawa 2:

Zarowno w Alfie jak i w 2 aucie (lanos) lakier na prograch na styku z uszczelkami od drzwi no co tu kryc troche odchodzi cieniutenka linia. Jakies pomysly ? ja myslelalem o czyms takim :

http://allegro.pl/nakladki-progowe-a...341881948.html

Probowal ktos juz cos podobnego ?

Sprawa 3:

Czy wymiana oslony przegubu z przodu od strony pasazera jest skomplikowana ? ile moze zawolac mechanik (w takich granicach 'zdroworozsadkowych' )

Sprawa 4

Zna ktos jakis sposob na porysowana szybe

Sprawa 5

Wymienialem ostatnio wahacze dolne przod, tuleje zwrotnicy z tylu i jeden poprzeczny z tylu. Ustawiac zbieznosc ? pytam, bo zbliza sie mi przeglad i moge przy okazji (65zl za os). Auto chodzi ok, nie znosi go na boki.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 22-12-2010 o 20:44
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Czesc,

Wiem ze nie lubicie takich tytulow tematow, ale nie bede dla paru drobnostek zasmiecal forum i robil osobne tematy.

Sprawa 1:

Podczas jazdy auto mi wibruje, nie za mocno ale czuc. kierownica wibruje w odchyleniach 'gora-dol', nie na boki. Wibracuje wyraznie czuc w dolnej czesci auta - podloga, pedaly. Na desce czuc mniej. Najbardziej wibruje przy predkosciach koo 60-70 k/h. przy nizszych i wyzszych prawie wcale lub wogule. Pierwsza moja mysle byly felgi i opony - mimo pionowych a nie poziomych wibracji kierownicy. Pojechalem do wulkanizatora, kola jkeszcze raz powywazal jedna felga mowil ze moznaby wyprostowac ale nie ma tragedii i wjezdzie nie powinienem tego czuc. Dodam jeszcze ze owe wibracjer zauwazylem tez w czasie postoju na biegu jalowym - sa cykliczne. co jakis czas auto w nie wpada troche powibruje i spokoj, i od nowa. Podejrzana jest zatem poduszka silnika- i tutaj pytanie do Was jak sprawdzic czy to puduszka silnika ? a jesli tak to ktora bo slyszalem ze jest kilka

Sprawa 2:

Zarowno w Alfie jak i w 2 aucie (lanos) lakier na prograch na styku z uszczelkami od drzwi no co tu kryc troche odchodzi cieniutenka linia. Jakies pomysly ? ja myslelalem o czyms takim :

http://allegro.pl/nakladki-progowe-a...341881948.html

Probowal ktos juz cos podobnego ?

Sprawa 3:

Czy wymiana oslony przegubu z przodu od strony pasazera jest skomplikowana ? ile moze zawolac mechanik (w takich granicach 'zdroworozsadkowych' )

Sprawa 4

Zna ktos jakis sposob na porysowana szybe

Sprawa 5

Wymienialem ostatnio wahacze dolne przod, tuleje zwrotnicy z tylu i jeden poprzeczny z tylu. Ustawiac zbieznosc ? pytam bo zbliza sie mi przeglad i moge przy okazji (65zl za os). Auto chodzi ok, nie znosi go na boki.
    Zbieżność powinieneś ustawiać bo tam są mimośrody z tyłu ale najpierw sobie zbadaj na stacji (wystarczy przejazd przez ruchome platformy i u mnie w mieście to koszt od 10-20 zł).

Która to szyba jest porysowana i w jakim stopniu. Ogólnie są specjalne proszki polerskie np Hartim ale samemu jest przy tym trochę zabawy i zajmuje to dużo czasu.

Osłonę przegubu można już zmienić nawet bez ściągania przegubu za pomocą specjalnego urządzenia rozciągającego ten manszet. W przeciwnym wypadku jest trochę więcej roboty a ceny mogą być różne. W mojej okolicy wymiana wraz z manszetem to koszt około 60-80 zł.

Wibracje dziwna rzecz skoro koła ok i jakoś nie mam koncepcji na to. Może odważnik na przegubie?

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Czesc,
    Dzieki za szybka odpowiedz. Co do szyby to wiem, ze nie jest to lakier czy miekka pleksa ale twarda powierzchnia i bedzie sporo czasu to trwac ale jestem zdeterminowany. rysy na przedniej szybie od wycieraczki, nie glebokie ale ich czestotliwosc jest duza - w 1 msc wygladaja jak przetarcie papierem sciernym i dlatego to chce zrobic. inni pewnie machnbeliby na to reka bo ledwo co jest znac, ale ja lubie miec dopieszczone auto.

Co do wibracji - odstawmy na chwile hipotezy zwiazane z ukladem jezdnym. Napisalem bowiem, ze owe wibracje wystepuja rowniez gdy auto stoi w msc, na biegu jalowym. Zatem ponawiam pytanie - czy moga byc to poduszki silnika i w jaki sposob to sprawdzic ? Pozdro

P.S
    Ponawiam rowniez pytanie zwiazane z odparzaniem lakieru na progach przez uszczelki.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

Ponawiam również pytanie związane z odparzaniem lakieru na progach przez uszczelki.Ja przykleiłem czarna izolacje,tam gdzie były widoczne otarcia od uszczelek i do dziś mam spokój

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Gdyby każdy tak myslał ,to były by tylko tytuły,,
    Parę pytań,,
    Ps.Jak wyedytowałem Twój post to opera praktycznie każde słowo podkresliła
    jako błąd ortograficzny.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Co do tematów to polecam zakładać każdy temat osobno, jeżeli oczywiście nie był poruszany podobny temat, bo w inaczej w wątku będzie się robił zamęt jak każdy będzie pisał o czymś innym.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał borsukmax Zobacz post
    Ja przykleiłem czarna izolacje,tam gdzie były widoczne otarcia od uszczelek i do dziś mam spokój
    Zwykla czarna tasme izolacyjna ? jak to sie trzyma ? i najwazniejsza sprawa - jak wyglada ? jakos ciezko jest mi to sobie wyobrazic, moglbym prosic o zdjecie ?

Tak samo chcialbym wreszcie sie dowiedziec jak moge sprawdzic stan poduszki/poduszek silnika

Kolejna sprawa t taka czy ktos ma takiego grilla :

http://allegro.pl/grill-alfa-romeo-1...365471315.html

Technicznie wiem jak to zrobic, ze sa to tylko listewki chromowane na tasmie dwustronnej - czy ktos ma wymiary tych listewek ? jakie sa ich dlugosc i pod jakim katem sa dociete ? a moze mozna to zrobic jakims innym sposobem ? a tak poza tym, to 'atrakcyjna' cena... 35zl za kilka listewek.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

Na moim czarnym lakierze nie widać wcale,i trzyma się doskonale,ponieważ ta izolacja to nie chiński produkt,teraz uszczelki które raniły lakier ocierają się o izolacje.

Użytkownik Świeżak Avatar Bouli Punk
    Mieszka w
    Międzychód (Wlkp.)
    Auto
    Alfa Romeo 156 - 1,6TS 2003r

Domyślnie

Kolejna sprawa t taka czy ktos ma takiego grilla :

http://allegro.pl/grill-alfa-romeo-1...365471315.html

Ja mam. wejdź w linka w podpisie i znajdziesz fotki. mi sie to podoba bo rozjasnia grill a tak to mi się trochę czarną dziurą wydawał. Co do kosztu to wydaje mi się przesadzony to jast zwykła chromowana listewka z tasma samoprzylepną cięta z metra. Myślę że w sklepach samochodowych można dostać coś takiego i samemu sobie dociąć

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

czesc,

Mnie rowniez taki grill sie podoba, dlatego tez o niego pytam. Do gustu przypadla mi takze opcja z siatka, ale moja koncepcja upiekszania swojej bellii idzie w strone bardziej elegancka niz sportowa, wiec listewki bardziej beda sie nadawac. Doskonale wiem ze ten zestaw listewek za 39zl z allegro to zwykla listwa chrom an metry. Uzytkownik inez-s sprzedaja niesamowicie dobrej jakosci litwy. Pytanie tylko skad mam wiedziec pod jakim katem maja byc dociete te listewki ? moglbys to pomierzyc u siebie ?