Może to głupie że zmieniliśmy troszkę bieg temu tematowi ale dzięki temu może coś sie nowego dowiemy bo ja nadal nie wierze w wersje 1.8 TS 8V z 96rokuA Rafał jaką masz cyferkę na szybach? dzisiaj z rana pospacerowałem troche wśród swoich alfek i mam 2 alfy po liftingu z oryginalnym kielichem i montowanym silnikiem co mozna rozpoznać przy jego demontarzu i dowodzie i są one z lat 95-1.8 16V(posiadam pełną dokumentacje z salonu polska) i 96-2.0 16V(to samo). O co kaman?
Dziękuję za wszelkie wskazówki teraz mam ogólne pojęcie na co zwrócić uwagę. Ta alfa którą będę oglądał w weekend to jest 1.8 Twin Spark 16V po liftingu.
Jej obecny właściciel jest entuzjastą alfy romeo (moja obecna alfa też kiedyś była u niego i była naprawdę zadbana).
Mam jeszcze jedno pytanie czy założenie instalacji gazowej do 155 jest dobrym pomysłem?
I na koniec czy auto które ma już swoje lata nie jest zbyt delikatne na nasze dziurawe polskie drogi. Mam na myśli czy można je użytkować na co dzień?
Ostatnio edytowane przez Jack ; 18-03-2010 o 13:25
Co do gazu to za sekwencje zawołają z 2tys a za ten II generacji 1300zł wiec różnica w cenie troche jest. Jeżeli masz troche umiejętności manualnych i znajomosci z jakims gazownikiem to kup jakąś butle z papierami na allegro użwykę lub na szrocie, kupuj instalacje sekwencyjna z allegro bo tam masz te same kompletne zestwy które wkładają gazownicy i zakładaj. Do zestawu dostajesz nawet płyte z oprogramowaniem a jak nie chcesz sie paprac to zawiez to gazownikowi i niech sie bawi. potem niech gazownik podbije to i owo i po sprawie a z 800zł c zostanie w kieszeni bo gazownicy z jednej instalacji mają tysiąc zł zarobku. Te starsze alfy akurat najlepiej sie nadają na polskie drogi. potem są zawieszenia wielowachaczowe w afach które nie są tanie a szybko siadają. Dlatego polecam ci do jazdy na codzien model 155 tylko akurat silnik 16V nie należy do mojej najlepszej opinii.
Jesli to rok 95 i ma silnik 1.8 16v to coś było w niej przekładane bo ten silnik zaczeli montowac w 96. W 95 był tylko 2.0 16v..
Nie wiem o której alfie mówisz ale gwarantuje ci że wszystkie szyby jak i silnik sa oryginalne i nie były zmieniane.
no akurat w taki twój przypadek mogę wierzyć bo dopuszczam do siebie myśl takiego zestawienia w okresie przejściowym bo mówisz o wrześniu 95 roku a tutaj na początku posżło głównie o to że koleś ma 1.8 8V w karoserii po lifcie z 96roku! A ja mam to samo ale z końcówki 95roku i mam już 16V.