Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Która marka wachacza

knafel 166 2.4
    Gość

Domyślnie Która marka wachacza

Witam panowie! Prosze o radę w sprawie wyboru producenta wchaczy.Dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym i gość wymienił mi tyle tego i w takim rozrzucie cenowym że na końcu wyszedłem bez niczego....Zaczął od Fast-115 zł;SS -140 zł;FRA 145 zł... a dalej to już Delphi,TRW itd w cenach od 220 w zwyż... Są to ceny za wachacz górny przedni.Może ktoś używał już kilku i ma porównanie które sie najlepiej sprawdzają na naszych drogach...??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Najlepsze oczywiście są oryginały (ale drogie). Zdaje się, że dostarczał je TRW. W miarę dobrą opinię maja VEMA. Reszta to raczej szmelc (podkreślam "raczej").
    Zwróć uwagę na to,że nie każdy wahacz do 166 (chodzi o wahacze dolne) będzie dobry do 2.4jtd. Są niewielkie, ale jednak istotne różnice dla poszczególnych wersji silnikowych. Sprawdź w eperze. Powodzenia

michal
    Gość

Domyślnie

ja też śmigam na vema i narazie ok

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Skoro jest to wahacz górny, to raczej bym się nie zastanawiał: u siebie montowałem oryginały po 220zł/szt.
    Przy tych cenach, co podałeś, nie opłaca się kupować zamiennika, który z reguły "pociągnie" max połowę tego co oryginał.
    Oczywiście jeżeli TRW robił te wahacze na pierwszy montaż (tego nie wiem), to traktujemy je jak oryginały...

Pozdrawiam,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Na allegro zapytaj o części użytkownika "tanifiat" - jak kupowałem od niego wahacze górne TRW (pierwszy montaż) do 166 2.4 JTD to "wołał" po 160 zł.
    Przy większych zakupach (> 1000 zł) jest w stanie zejść jeszcze z ceny i na dodatek prześle Tobie za darmo (nawet za pobraniem..).
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

bart78
    Gość

Domyślnie

nie bał bym się zamienników bo przecież żaden producent samochodów nie produkuje czesci zawieszenia sam - to zawsze robią inne firmy a który producent to "orginał" tego nie wie nikt.Niedawno wymieniałem wahacz dolny z przodu (lewa strona) i kupiłem SRL za 250zł z drugiej strony autka skończyło sie na wymianie tylko tulei za 55zł(teknorot) w poprzednim autku miałem też do czynienia z tymi producentami i nie narzekałem.

77alfisti
    Gość

Domyślnie

po raz pierwszy kupiłem zestaw tulejek do górnych wahaczy na allegro po chyba 70 zł. za komplet wytrzymały 4-5 miesięcy, potem kupiłem na jesieni oryginały TRW po 200zł. za sztukę, dolne mam jakieś zamienniki po 178 zł. też z allegro wymieniałem w tym samym czasie co górę i narazie robią, choć coś czuję na kierownicy jakieś luzy i uciekanie kół, przy zmianie opon na lato będę robił diagnozę zawieszenia więc wszystko wyjedzie na jaw

knafel 166 2.4
    Gość

Domyślnie

Kolega Iwok mówił o różnicach w wahaczach dolnych w poszcególnych wersjach silnikowych-gość z hurtowni zaglądał do katalogu i mówił że żadnej różnicy nie ma i że jest tylko jeden rodzaj wahacza dolnego-mam nadzieję że tak faktycznie jest bo jutro kupuję cały komplet na przód...Może były jakieś różnice w modelach po 2000 roku moja jest z 99 a wiem że po 2000 były jakieś modernizacje zawieszenia...???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Wg eperu są co najmniej dwa rodzaje wahaczy dolnych (w zależności od silnika), np prawe wahacze mają oznaczenie 60665805 albo 60695896. Trzeba uważać.

knafel 166 2.4
    Gość

Domyślnie

Już piszę numery i jutro (znaczy.... dzisiaj)gościa zaskoczę ...Dzięki wielkie!!

Ostatnio edytowane przez knafel 166 2.4 ; 31-03-2010 o 00:44