Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Rozrząd 2.4 jtd 150 KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slipknot
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2.4 jtd 150KM

Domyślnie Rozrząd 2.4 jtd 150 KM

Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.Żeby nie zakładać nowego tematu jeszcze jedno pytanie po odłączeniu akumulatora trzeba wpisywać jakiś kod bo miałem tak w renault megane, jeśli tak to gdzie go szukać. Dzięki za podpowiedzi.

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Generalnie nie kupuj pasków GATES - szczególnie paska mikro
    Co do pompy to tak czy siak wszystkie są takiej samej jakości Jak ma się popsuć to i najlepsza firma się zepsuje. Przed wymianą rozrządu sprawdź w jakim stanie jest napinacz paska mikro.
    Jak odłączysz akumulator to tylko kod do radia będzie potrzebny - jeśli masz oryginalne Pamiętaj żeby wyłączyć zapłon jak będziesz odpinał akumulator.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał slipknot Zobacz post
    Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.
    A co można doradzić najlepszego?

Części oryginalne... Olej Selenia do diesla --> Wymiana w ASO

Napisz wiadomość do użytkownika "tanifiat" z allegro. Do 10.04 jest na urlopie (tak przynajmniej odpowiada autoresponder na maila). Zobaczysz, że ceny w cale nie powalają.

W efekcie wszystko wyszło mnie może z 300zł drożej, ale dzięki gwarancji na 120tkm mogę spać spokojnie - no i przyszły właściciel nie będzie musiał na dzień dobry rozrządu robić.

Kupisz jakąś zbieraninę rolek i pasków, to będziesz musiał za 60tkm wymieniać, bo będzie poker...

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2.4 jtd 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    A co można doradzić najlepszego?

Części oryginalne... Olej Selenia do diesla --> Wymiana w ASO

Napisz wiadomość do użytkownika "tanifiat" z allegro. Do 10.04 jest na urlopie (tak przynajmniej odpowiada autoresponder na maila). Zobaczysz, że ceny w cale nie powalają.

W efekcie wszystko wyszło mnie może z 300zł drożej, ale dzięki gwarancji na 120tkm mogę spać spokojnie - no i przyszły właściciel nie będzie musiał na dzień dobry rozrządu robić.

Kupisz jakąś zbieraninę rolek i pasków, to będziesz musiał za 60tkm wymieniać, bo będzie poker...
    to ile kosztował Ciebie rozrząd oryginalny bo w tej chwili nic nie ma wystawionego na allegro i ile zapłaciłeś za wymianę?

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Nie pamiętam - poszukaj na forum - pewnie pisałem już.

Ja mam m-jet, więc może być nieco inaczej:
    Rozrząd, rolki, pompa wody "5xx coś zł". Robocizna w aso fiata, faktura wpis w książce 360 brutto. Z tym, że w robociźnie tam jeszcze mi pasek urządzeń pomocniczych zrobili i olej bodajże...

Oczywiście najpierw podzwoniłem po ASO i wypytałem dokładnie co jak i za ile... Później ich postawiłem przed faktem dokonanym jak wpadłem z oryginalnymi częściami. Bo niestety, aso w moim mieście to ma ceny części z kosmosu.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2.4 jtd 150KM

Domyślnie

Może i masz rację też tak zrobię tylko jeszcze rozeznam się w cenach w Łodzi. A ile już zrobiłeś kilometrów na tym rozrządzie od tanifiat? Napewno ma oryginalne ? Jutro się z nim zkontaktuje ciekawe jaką cenę mi napisze .

Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Jaką gwarancję? Na co na pasek? za 50 zł Śmiech na sali.... a jak rozrząd skapituluje po 20 tyś to co da Ci ta gwarancja - będziesz szukał gościa z allegro... i napiszesz mu maila, że padł Ci rozrząd? A jak po jakimś czasie od wymiany rozrządu padnie Ci czujnik halla to co - zdemontujesz i założysz stary rozrząd Takie podejście jest dla mnie śmieszne..... Powiedz mi jeszcze w czym selenia jest "lepsza" od innych olejów tej samej klasy?
    Za te 300zł to jest następny rozrząd

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

HALTI -> zanim pękniesz ze śmiechu doczytaj - gwarancja aso
    slipknot -> resztę masz na pw

Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

HALTI -> zanim pękniesz ze śmiechu doczytaj - gwarancja aso
    Nie czas na kłótnie w ASO też tylko ludzie pracują ....

max156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slipknot Zobacz post
    Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.Żeby nie zakładać nowego tematu jeszcze jedno pytanie po odłączeniu akumulatora trzeba wpisywać jakiś kod bo miałem tak w renault megane, jeśli tak to gdzie go szukać. Dzięki za podpowiedzi.
    Rolki załóż INA lub SKF - jak się dobrze przyjrzysz znaczkom na łożyskach rolek odkryjesz że, pochodzą z tego samego źródła (świat jest mały jak chińskie rączki), to samo będzie z rolkami Ruvilla - to pakowacz i pakuje tylko produkty markowe. Ale pompy Ruville są cieńkie jak tył węża-weź Hepu lub SKF. Wszystkie paski jakie tu wymieniasz są dobrej jakości. Ciekawe czemu inni odradzają Dayco -wszak tą firmę na równi z Gatsem można spotkać jako producentów OE. markowe części występują również w zestawach Hepu-znajdziesz tam pasek Conti, rolki Ina lub SKF i pompe Hepu. Długie lata zajmowałem się reklamacjami w IC więc wiem co nie co na tematy awaryjności. Oryginalne części są dobre jak kosztują podobne kwoty jak ich odpowiedniki na wolnym rynku-trzeba dobrze patrzeć na małe znaczki na nich Fiat sam części nie produkuje.